hirdetés
hirdetés

EDEN győztes - élményszüret és lovagi avatás a turizmus világnapján Siklóson

Nem aprózzák el Siklóson az élményeket a turizmus világnapján, hanem hatalmas ünnepséget rendeznek. Mindezt annak örömére, hogy megosztva bár, de Pécs-Siklós-Szigetvár első lett Magyarország legígéretesebb kulturális turisztikai úti célja elnevezésű Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of Excellence, EDEN) projekt keretében meghirdetett pályázaton.

hirdetés

Erről a nem mindennapi eredményről, Siklós életéről és az ünnepségről szeptember 25-én a fővárosban megrendezett sajtótájékoztatón számoltak be.

A pályázat története során először, két pályázó megosztva kapta meg az első díjat. A zsűri nyertesként hirdette ki az Irány Pécs Nonprofit Kft. által megvalósított, és Pécs-Siklós- Szigetvár összefogásán alapuló KULTÚR(K)ALAND pályázatot, a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei Középkori templomok útja mellett.

A program célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az európai úti célok értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a fenntarthatóság elvei mentén végző térségek promócióját támogassa.

A sajtótájékoztatón Szabó Gabi sajtóreferens moderálásával mondott el mindent a vendégváró Siklósról Balázsné Kréth Ibolya, polgármesteri kabinetvezető, Siklós Turisztikai Egyesület (STE) elnöke Szabóné Halasi Andrea, Kincses Márk – STE Szakmai vezető, végül egy borász (Joó pince) is szót kapott. Minden arról szólt, hogy mit jelent Siklósnak ez a győzelem.

Egyetértettek abban, hogy a városban csak a térségi összefogással lehet valamit elérni. Ahogy nevezik, Baranya déli kapuja, Siklós nincs könnyű helyzetben, kevés a munkalehetőség, a közel 10 ezer lakos mintegy 10 százaléka nem talált munkát, éppen ezért a turizmus kitörési lehetőség lenne számukra, ehhez a borászatok is hozzá tudnak járulni. 

Már most is rendeznek pincebemutatókat, fejlesztik a pincéket, de nagyobb látogatottsága akkor lesz ennek a szép szőlővidéknek, ha elkészül a hozzájuk vezető betonút, amelyre még csak a komoly ígéret van meg.

Éppen ezért volt nagy jelentőségű, hogy elsők lettek ezen a pályázaton, segítik hírét vinni majd ennek a szép vidéknek.
Persze a városban sem tétlenkednek, újul a kerékpárút, és a nyomvonalat úgy tervezték meg, hogy a kerékpáros út közben turisztikai látványosság előtt is megállhat, elidőzhet.

Van Siklós kártya, most még csak az ott lakók kapnak engedményt a fürdőbe, valamint a vásárlások alkalmával. Terveik közt szerepel, hogy a turistáknak is lesz kártyájuk, amelyre majd ők kapnak engedményeket.

A közelmúltban megalakult Siklós Turisztikai Egyesület InfoPontja jelentős segítséget nyújt a tájékozódásban, a helyi termékeket is népszerűsítik, és borkóstolókat is szerveznek.

A város önkormányzata néhány év alatt több mint 5 milliárd forintot fordított a turizmus fejlesztésére. Részlegesen felújították a Siklósi Várat, megnyitották a Thermal Spa-t.

Ennek eredménye, hogy tízszer több a vendégéjszaka a városban. Manapság már több mint 30 ezren töltenek el ott legalább egy éjszakát, mielőtt továbbutaznának a közelben lévő látványosságokat megnézni.

Köszönhető ez a vállalkozói kedv erősödésének is, hiszen azóta megépült a termálfürdő szomszédságában a város egyetlen négycsillagos szállodája, a Hotel Castello és a Brigadéros Vendégház a vár lábánál. A Pécsi Egyházmegye által közelmúltban megvalósított Máriagyűdi Kegyhely fejlesztése is a város turisztikai kínálatát erősíti.

Nagyon jó tehát az első helyezés. Meg is ünneplik, szeptember 27-én, stílszerűen a turizmus világnapján számtalan program lesz, és sok híres vendég is érkezik. Színészek, zenészek sétálnak majd a városban, felkeresik a várat, a szőlők közt megbújó pincéket, és a fürdőt. És ha már itt vannak, játszanak is.

Tenkes lovagjait is választanak majd. Ez egy szép hagyomány kezdete lesz, lovagnak lenni Siklóson! Hogy kik lesznek Tenkes első lovagjai?A tájékoztatón két leendő lovag is megjelent, de lesz több is. Farkas Gábor Gábriel énekes, zenész és Barabás Kiss Zoltán színész. Különböző feladatokat kell megoldaniuk, sikerük esetén egy évig a Tenkes lovagjai lesznek.

És hogy milyen a Joó Élményszüret? Ennek is részesei lehetnek majd a Siklósra látogatók. Marad még a szüret után is szedni való a szőlőtőkéken. Joó Tamás borász szerint akár villányinak is nevezhetné a borát, hiszen ezekről a területekről szedik a villányi boralapanyag egy részét is. Az ő étterméből még nem ment el se éhes, se szomjas ember. Jövőre a most harminc személyes étterem hatvanra bővül.

Az akció kapcsán szeretnének a szervezők a Siklósi Várban nemrég megnyílt „Játékország” középkori gyermekjátszó fejlesztésére forrást gyűjteni, így az eseményen résztvevők, jelenlétükkel a jótékonysági ügy támogatóivá is válnak.

Így ünneplik majd meg Siklóson a turizmus világnapját. Gratulálunk az EDEN pályázat első helyezettjének.

 

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai