EDEN győztes - élményszüret és lovagi avatás a turizmus világnapján Siklóson

Nem aprózzák el Siklóson az élményeket a turizmus világnapján, hanem hatalmas ünnepséget rendeznek. Mindezt annak örömére, hogy megosztva bár, de Pécs-Siklós-Szigetvár első lett Magyarország legígéretesebb kulturális turisztikai úti célja elnevezésű Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of Excellence, EDEN) projekt keretében meghirdetett pályázaton.

Erről a nem mindennapi eredményről, Siklós életéről és az ünnepségről szeptember 25-én a fővárosban megrendezett sajtótájékoztatón számoltak be.

A pályázat története során először, két pályázó megosztva kapta meg az első díjat. A zsűri nyertesként hirdette ki az Irány Pécs Nonprofit Kft. által megvalósított, és Pécs-Siklós- Szigetvár összefogásán alapuló KULTÚR(K)ALAND pályázatot, a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei Középkori templomok útja mellett.

A program célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az európai úti célok értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a fenntarthatóság elvei mentén végző térségek promócióját támogassa.

A sajtótájékoztatón Szabó Gabi sajtóreferens moderálásával mondott el mindent a vendégváró Siklósról Balázsné Kréth Ibolya, polgármesteri kabinetvezető, Siklós Turisztikai Egyesület (STE) elnöke Szabóné Halasi Andrea, Kincses Márk – STE Szakmai vezető, végül egy borász (Joó pince) is szót kapott. Minden arról szólt, hogy mit jelent Siklósnak ez a győzelem.

Egyetértettek abban, hogy a városban csak a térségi összefogással lehet valamit elérni. Ahogy nevezik, Baranya déli kapuja, Siklós nincs könnyű helyzetben, kevés a munkalehetőség, a közel 10 ezer lakos mintegy 10 százaléka nem talált munkát, éppen ezért a turizmus kitörési lehetőség lenne számukra, ehhez a borászatok is hozzá tudnak járulni. 

Már most is rendeznek pincebemutatókat, fejlesztik a pincéket, de nagyobb látogatottsága akkor lesz ennek a szép szőlővidéknek, ha elkészül a hozzájuk vezető betonút, amelyre még csak a komoly ígéret van meg.

Éppen ezért volt nagy jelentőségű, hogy elsők lettek ezen a pályázaton, segítik hírét vinni majd ennek a szép vidéknek.
Persze a városban sem tétlenkednek, újul a kerékpárút, és a nyomvonalat úgy tervezték meg, hogy a kerékpáros út közben turisztikai látványosság előtt is megállhat, elidőzhet.

Van Siklós kártya, most még csak az ott lakók kapnak engedményt a fürdőbe, valamint a vásárlások alkalmával. Terveik közt szerepel, hogy a turistáknak is lesz kártyájuk, amelyre majd ők kapnak engedményeket.

A közelmúltban megalakult Siklós Turisztikai Egyesület InfoPontja jelentős segítséget nyújt a tájékozódásban, a helyi termékeket is népszerűsítik, és borkóstolókat is szerveznek.

A város önkormányzata néhány év alatt több mint 5 milliárd forintot fordított a turizmus fejlesztésére. Részlegesen felújították a Siklósi Várat, megnyitották a Thermal Spa-t.

Ennek eredménye, hogy tízszer több a vendégéjszaka a városban. Manapság már több mint 30 ezren töltenek el ott legalább egy éjszakát, mielőtt továbbutaznának a közelben lévő látványosságokat megnézni.

Köszönhető ez a vállalkozói kedv erősödésének is, hiszen azóta megépült a termálfürdő szomszédságában a város egyetlen négycsillagos szállodája, a Hotel Castello és a Brigadéros Vendégház a vár lábánál. A Pécsi Egyházmegye által közelmúltban megvalósított Máriagyűdi Kegyhely fejlesztése is a város turisztikai kínálatát erősíti.

Nagyon jó tehát az első helyezés. Meg is ünneplik, szeptember 27-én, stílszerűen a turizmus világnapján számtalan program lesz, és sok híres vendég is érkezik. Színészek, zenészek sétálnak majd a városban, felkeresik a várat, a szőlők közt megbújó pincéket, és a fürdőt. És ha már itt vannak, játszanak is.

Tenkes lovagjait is választanak majd. Ez egy szép hagyomány kezdete lesz, lovagnak lenni Siklóson! Hogy kik lesznek Tenkes első lovagjai?A tájékoztatón két leendő lovag is megjelent, de lesz több is. Farkas Gábor Gábriel énekes, zenész és Barabás Kiss Zoltán színész. Különböző feladatokat kell megoldaniuk, sikerük esetén egy évig a Tenkes lovagjai lesznek.

És hogy milyen a Joó Élményszüret? Ennek is részesei lehetnek majd a Siklósra látogatók. Marad még a szüret után is szedni való a szőlőtőkéken. Joó Tamás borász szerint akár villányinak is nevezhetné a borát, hiszen ezekről a területekről szedik a villányi boralapanyag egy részét is. Az ő étterméből még nem ment el se éhes, se szomjas ember. Jövőre a most harminc személyes étterem hatvanra bővül.

Az akció kapcsán szeretnének a szervezők a Siklósi Várban nemrég megnyílt „Játékország” középkori gyermekjátszó fejlesztésére forrást gyűjteni, így az eseményen résztvevők, jelenlétükkel a jótékonysági ügy támogatóivá is válnak.

Így ünneplik majd meg Siklóson a turizmus világnapját. Gratulálunk az EDEN pályázat első helyezettjének.

 


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.