Egert négysávos főút fogja összekötni az M3-assal

Heves megye gazdasága 2015-ben – az előző évihez képest – 146 százalékkal növelte teljesítményét – hangsúlyozta egy egri vállalkozói fórumon dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Hozzátette: ez az eredmény az Eger-Gyöngyös-Hatvan földrajzi tengely mentén elhelyezkedő vállalkozások értékteremtő munkájának köszönhető.

A kamara székházában tartott fórumon Eger gazdaságának – benne a turizmus és a közlekedés – további fejlesztéséről tartott prezentációt Habis László polgármester. Kiemelte, a kormány célja, hogy a következő időszakban tovább élénküljön a hazai gazdaság és a foglalkoztatás. Ehhez kapcsolódva Egerben arra törekszenek, hogy még vonzóbbá tegyék a megyeszékhelyet és annak a környékét.

A gyógyfürdő környékét is rendezik

Ezért az idei év fontos feladata, hogy szakemberek bevonásával a tervezőmunkát elvégezzék, és különböző pályázatokat nyújtsanak be támogatásokért – mondta Eger vezetője. Többek között folytatódik a város déli iparterületének fejlesztése, a belvárosban pedig korszerűsítik a piaccsarnokot. A várbéli Dobó bástyától délre – a hős kapitányról elnevezett utcában – önkormányzati tulajdonba került a 30-as számú ház. Ezalatt egy különleges pincerendszer húzódik, amelyet turisztikai célra szeretnének hasznosítani. Emellett rendezik a műemlék Rác-templom és a barokk Minorita-templom környéki területeket is. A tervek között az is szerepel, hogy megvalósítják a város gyógyhelyének komplex turisztikai fejlesztését. Ezért pályázatot készítenek a fürdő környékének rendezésére, melyben – egyebek mellett – az Érsekkert fejlesztése is szerepel.

Habis László rámutatott, hogy Eger közlekedésében is lesznek újdonságok. Többek között parkolóhelyeket alakítanak ki, továbbá felújítják az autóbuszmegállók öbleit és – pályázati támogatással – szeretnék a buszparkot is fejleszteni. A Modern Városok program keretében épül meg az Egert a Füzesabonynál kapcsolódó M3-as autópályával összekötő négysávos M25-ös főközlekedési út, amely a tervek szerint a hevesi megyeszékhely déli részén a jelenleg is meglevő K2-es úthoz csatlakozik majd. Ez egyébként Egert köti össze a közeli Andornaktályával, illetve az Egerszalók, Demjén felé haladó és a Gyógyvizek-völgyébe vezető úthoz is kapcsolódik. Kedvező közbeszerzési eljárás esetén a főközlekedési út első szakaszának építési munkái még az idén elkezdődhetnek – tette hozzá a polgármester.

Visszaépítik Dobó István kapitány palotáját

Eger vezetője ugyanakkor bejelentette, hogy a tavaly Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított egri vár fejlesztése is tovább folytatódik. Praktikus fogadóhelyet építenek a turistáknak, és eredeti állapotába állítják vissza a várban levő úgynevezett Varkoch-kaput. Emellett rendbe teszik a déli várfalat, a zászlódombon pedig mozit létesítenek, Az úgynevezett Ispotály-pincében a középkori beteggondozást idézik majd fel. A tervek szerint visszaépítik Dobó István várkapitány egykori palotáját, valamint helyreállítják a Gótikus-palota régi részeit is. Fő céljuk, hogy a fejlesztésekkel a régi vár képét idézzek fel a látogatókban.

Az is elhangzott, hogy mindezek mellett Eger több forgalmas utcáját is felújítják, és új köntöst kap Lenkey Jánosnak, a 13 aradi vértanú egyikének a hevesi megyeszékhelyen levő egykori háza, ahol múzeumot rendeznek be. Ugyanakkor gondolkodnak a belvárosi tömbbelső felújításán, így a Katona téren és a Bajcsy-Zsilinszky utcában.

Párbeszéd a vállalkozókkal

A tájékoztató után párbeszéd alakult ki Habis László polgármester és a vállalkozók között. Egyebek mellett elhangzott, hogy több illemhelyre, turistabusz-parkolóra lenne szükség Egerben. A várban és a bazilikában pedig akadálymentesített környezetre, hogy a mozgássérültek is látogathassák ezeket a nevezetességeket. A város vezetője hangsúlyozta, hogy a felvetések megoldására folyamatosan törekszenek. Így például keresik annak is a pénzügyi lehetőségét, hogy Eger és Egerszalók között kerékpárút épülhessen. Tudomása szerint a megyeszékhelyen működnek olyan vállalkozások, amelyek lakásajánlatokkal igyekeznek ösztönözi a fiatal munkavállalók letelepedését a városban. De ezt szolgálja az is, hogy Eger északi részén felújították a Garzonházat, ahol az ifjú családok találhatnak otthonra.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.