Egészen hihetetlenül jó a balatoni strandok vízminősége

136 balatoni strand közül csupán egy kapott tűrhető, egy másik pedig kifogásolható minősítést az ANTSZ-től, a fürdőhelyek 95%-a kiváló lett - írja a balatontipp.hu, amely összegyűjtötte a tó körüli strandokkal kapcsolatos friss és fontos információkat. 

A balatoni strandok túlnyomó többsége a hétvégén már nyitva, a szezonra felkészítve, a legalapvetőbb szolgáltatásokat működtetve, több nyitott üzlettel, de jellemzően még díjmentesen várja az érdeklődőket. Igaz, a víz még csak 16 fokos, így inkább csak a bátrabbaknak ajánljuk a fürdést - írja a Balatontipp.hu friss összefoglalójában.

A strandokon a szezon előtt jelentősebb fejlesztések nem voltak, mert minden üzemeltető a talán megnyíló uniós támogatási lehetőségekre építi terveit. A szükséges felújításokat, karbantartásokat persze igyekeztek mindenütt időben elvégezni. Néhol gondot okoz, hogy a magas vízszint és a szeles idő miatt a parti pázsit egy részét elöntötte a Balaton vize, s ez a magas talajvízszint miatt nehezen szikkad el. A fizetős strandokat a felnőttek az idén is 500 és 1000 forint közötti, a diákok, gyerek, nyugdíjasok 250-600 forint közötti áron látogathatják.

A strandok jelentős részénél az idén már okostelefonos alkalmazással is lehet majd fizetni. Ezzel elkerülhető lesz nagyobb forgalom idején a sorban állás, igaz, a kényelemért plusz díjat is adni kell az alkalmazás működtetőinek. A strandüzemeltetőktől kapott információ szerint ez minimum hatvan forint körül alakul, de a belépődíjaktól is függően meghaladhatja a száz forintot is egy-egy jegy esetén.

Kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt

A strandokat folyamatosan figyelő Országos Közegészségügyi Intézet vizsgálatai szerint a 136 kijelölt fürdőhely vízének minőségével várhatóan az idei szezonban sem lesz gond. A nyilvánosan elérhető legutóbbi adatok szerint a fürdőhelyek 93 százaléka “kiváló”, öt százaléka “jó”.

A maradék két strand közül a balatonfüredi Koloska Marina strand “tűrhető”, a badacsonytomaji Club Hotel Badacsony pedig a “kifogásolt” minősítést kapott.

A strandok többsége gyakorlatilag folyamatosan nyitva tart, látogatható, megfelelő időben szabad strandként akár fürdésre is használható. A hivatalos “nyitás” valójában a pénztárak nyitását, s ezzel a szabad használat zárását jelenti.

Balatonfüred

Balatonfüreden is folyamatosan látogathatók az önkormányzati strandok. A korábbiak szerint, a június 18-án kezdődő főszezon előtt határoznak az esetleges emelésről, vagy a jelenlegi díjak megtartásáról. Addig a múlt évi utószezoni árakat használják.

A Kisfaludy strand esetében már eldőlt, hogy nem lesz valós áremelés, csak a fizetés könnyítése érdekében ötvenesre, százasra kerekítik a korábbi díjakat. Ez összességében nem jelent növekedést, és a két főár, a 700 forintos felnőttjegy és a 350 forintos gyerekjegy eleve változatlan marad. Az Esterházy strand esetében még nem dőlt le, hogy a főszezonban egyszeri belépésre jogosító 1000 forintos és 600 forintos felnőtt, illetve gyerekjegy ára változik-e. A Kisfaludy strand pénztárai legkorábban május utolsó hétvégéjén, az Esterházy strandé pedig június 4-én nyitnak ki, így most még mindegyik ingyenesen látogatható lesz.

Siófok

Siófokon a város strandjain a pünkösdi hétvégén kezdődött az előszezon. Ekkortól nyitották ki a fizetős strandokat, illetve pénztáraikat, és a szabadstrandokon is működésbe léptek az illemhelyek – az idén még mindenhol ingyenesen. A fizetős strandokon az előszezon, a június 13-án kezdődő főszezon árai is megegyeznek a múlt évivel, így az idei főszezonban is 1000 forintért lehet bemenni a strandokra. Az Újhelyi strand 2016-ben is belépődíj mentesen látogatható.

Révfülöp, Balatonberény és Tihany

Révfülöpön is egész éven át nyitva vannak a strandok, a tavaszi időszaktól kezdve nyitott mosdó is van mindegyiken. A pénztárak beindítását június 4-ére tervezik. A strandokat az idén a tavalyi díjakért lehet használni.

Balatonberényben is a tavalyi árakért várják a vendégeket, és a jegyek mellé a korábbiaknak megfelelően egy-egy palack ásványvizet is adnak ajándékba. A pénztárak legkorábban június első hetének végén, de rosszabb idő esetén ez egy héttel tolódhat is. Nyitott mosdót már ettől a hétvégét lehet találni a strand bejáratánál. Az idei szezonra felújították az ingyenesen használható kültéri medencék járófelületét és új fákat is ültettek. Balatonalmádiban is nyitva van mindegyik strand. A város központjában, Budataván és Káptalanfüreden is működnek a szolgáltatások, készenlétben vannak a vízimentők. A pénztárak nyitását erre a hétvégére tervezik, a belépődíjak a tavalyival azonosak lesznek.

Tihanyban a hajóállomási strand legkorábban a következő hét végén nyit, de ehhez nagy kánikulára van szükség. Ha az idő nagyon nem melegszik, akkor várnak még egy hetet a nyitással. Az árak változatlanok. Itt ez nemcsak a pénztár, hanem a strand nyitását is jelenti. A parkolás a strand környékén továbbra is ingyenes marad. A Gödrösi és a Somosi szabadstrand addig is látogatható, a mosdók ezeken június 1-től lesznek nyitva, a parkolás díja nem változik. Balatonföldváron az idei szezonban is ingyenesen működnek a strandok, de várhatóan ez lesz az utolsó ilyen szezon. A strandok jelenleg is használhatók, a Keleti strandon a múlt héten már nagy kerékpáros rendezvényt is bonyolítottak, de a szolgáltatásokat június közepén kezdik működtetni.

Gyenesdiás, Vonyarcvashegy

Gyenesdiáson is folyamatosan nyitva van mindkét strand, április közepe óta a mosdók egy részét is lehet használni. A pénztárakat legkorábban június 3-án nyitják, az árak megegyeznek majd az egy évvel ezelőttivel.

Vonyarcvashegyen is nyitva van a strand, mosdót is lehet használni. A pénztárak nyitását a június 4-ére tervezett ingyenes szezonnyitó utáni napra, június 5-ére tervezik. Az árak itt sem emelkednek. A zánkai községi strand is nyitva van, mosdót is lehet már használni. A pénztár a hétvégén még biztosan nem fog működni, így most ingyenes lesz a belépés. Az árakról még nem döntött a képviselő-testület. A szezon fő újdonsága lesz az új vonalkódos beléptető rendszer.

Alsóörs, Györök, Keszthely

Az alsóörsi strand is folyamatosan látogatható, a tavasz óta a mosdókat is lehet használni. A pénztárak nyitásával megvárják a jó időt, várhatóan június elejétől kezdik szedni a tervek szerint a tavalyival megegyező belépődíjakat. Örvényesen is folyamatosan nyitva van a községi strand, és az idén is ingyenesen lehet majd használni. A szolgáltatásokat a strandon üzleteket működő bérlők júniusban kezdik működtetni.

Balatongyörökön is folyamatosan szabadon látogató, használható a strand. A főbejárat mellett itt egész éven át ingyenesen működő mosdó is található. A pénztárak nyitását június 3-ára tervezik. A belépődíjakat hozzáigazították a közeli települések hasonló fürdőinek áraihoz. A felnőtt jegyet a tavalyi 600 forintról 700-ra, a gyerekekét pedig 300-ról 400 emelték, ugyanakkor bővítették a különböző kedvezményeket. Az emelés másik indokaként a vízimentő szolgálat 40 százalékos díjemelését jelölték meg.

Keszthelyen az idei szezontól ismét közös üzemeltetésbe kerülnek a város fizetős strandjai, így a Libás strandot is a VÜZ Nonprofit Kft. működteti. A strandok jelenleg is folyamatosan látogathatók szabad strandként, a pénztárak nyitását június 10-ére tervezik a tavalyi árakkal. A Városi strandon jelentősebb fejlesztésként óvodásvécét, pelenkázót és mozgássérült illemhelyet alakítanak ki, a Libás strandon 50 olyan fát ültettek, amik jövőre már árnyékot adnak.

Akali, Kenese, Fűzfő, Szárszó

Balatonakaliban legkorábban május 28-án nyitják meg a strand pénztárait, ha az időjárás ezt indokolja, addig szabad strandként működik, mosdót folyamatosan lehet használni. Az eddig 500 forintos felnőtt belépőt 550 forintra, a 300 forintos gyerekjegyet 320-ra, a diákok, nyugdíjasok 370 forintos belépődíját 400 forintra emelik. A szezon újdonsága lesz a bejárat előtti tér, illetve park felújítása és a strandon egy teqball asztal, illetve pálya felállítása.

Balatonkenesén továbbra is ingyenesen működik az Alsóréti szabadstrand. Jelenleg a Vak Bottyán strand és a Bezerédj strand is szabadstrandként működik, ezeken a pénztár nyitását június 11-ére tervezik és szeptember 4-ig szednék a belépődíjat. Mindkét fizetős strandon 50 forinttal emelték a napi belépők és a bérletek árait, így a Vak Bottyán strandon 600 a felnőtt, 400 a diák, illetve nyugdíjas jegy, a Bezerédj strandon pedig 500 és 300 forint lesz a két belépő. A szolgáltatásokat a pénztárakkal egy időben indítják el.

Balatonfűzfőn legkorábban május 28-ára tervezik a Föveny és a Tobruki strand nyitását, de rossz idő esetén ez későbbre is tolódhat. Addig minkét strand itt is szabadstrandként működik, mosdót mindegyiken lehet használni. Az árak maradnak az egy évvel ezelőttiek.

Balatonszárszón az idei évtől fizetősként működik a község központjában lévő eddigi szabadstrand. A képviselő-testület azért jutott erre a döntésre mert a strandok üzemeltetése, fenntartása felemésztette az egyéb bevételeket, s így fejlesztésre nem maradt forrásuk. A felnőttjegy 600 forint lesz, a gyerek, illetve diákjegy pedig 250 forint lesz. Továbbra is ingyenes működik a Bendegúz téri és a Móricz Zsigmond utcai szabadstrand, illetve ingyenesen használható a jövőben is a település nyugati részén lévő szabad parti terület.


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?