Gyógyító régió

A talán kicsit elfeledett, de most új erőre kapó Észak-Magyarországon páratlan és sokszor érintetlen természetben, aktívan relaxálhatunk, megízlelve azt a sok csodát, természetes gyógyító erőt, amelyet a vizek, a levegő, valamint a föld mélye rejt.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egészségipar és a turizmus a világ vezető ágazatai lesznek 2022-re, vélik a szakemberek, így tehát érthető az egészségturizmus újabb fellendülése idehaza éppúgy, mint világviszonylatban. Persze, trendi dolog ma egyet csobbanni és jókat pezsegni a termálvízben, kicsit kényeztetni magunkat, de csak ennyiről van szó? Mi van a háttérben, és mi mindenre jók még természetes adottságaink? Ennek járunk most utána, elsősorban a Mátra és a Bükk vidékére összpontosítva, rövid élménybeszámolókkal, csodás felvételekkel és egy kis tudományos megközelítéssel. Közöljük a legfontosabb adatokat és tudnivalókat is: nem árt, ha tisztában vagyunk kincseinkkel, és tudjuk, melyik terápia mire való, vagy hogyan viselkedjünk egy szaunaszeánszon.



A természetes gyógytényezőkre települt szolgáltatások Magyarországon

• 1.289 termálforrás
• 17 minősített gyógyhely (Hévíz, Bükfürdő, Sárvár, Balf, Zalakaros, Harkány, Balatonfüred, Parád, Lillafüred, Kékestető, Eger, Mezőkövesd, Debrecen, Hajdúszoboszló, Gyula, Nyíregyháza-Sóstó-gyógyfürdő, Szigetvár)
• 36 minősített gyógyszálló
• 83 minősített gyógyfürdő
• 5 gyógybarlang (Abaliget, a lilafüredi István-barlang, Budapesten a Szemlőhegyi-barlang, Tapolcán a Városi Kórház Gyógybarlangja, Jósvafőn a Béke-barlang)
• 224-féle ásványvíz
• 5 gyógyiszap-lelőhely
• 2 mofetta (Mátraderecskén és Parádfürdőn)


A Turizmus Jövőkutató Intézet felmérései azt prognosztizálják, hogy a gazdaságilag fejlett országok lakosságának mintegy fele lépi át ötvenedik életévét a következő hat esztendőn belül, hiszen mint köztudott, elöregedő, de azért tehetős társadalmakban élünk, mi európaiak mindenképp. Ennél fogva a kereslet intenzíven nő az egészségipar nyújtotta szolgáltatások iránt, amelyre a turisztikai szervezetek is igyekeznek a lehető leggyorsabban reagálni, mind marketinggel, mind pedig a valós kép feltárásával. A Magyar Turizmus Zrt. jóvoltából nem pusztán a mostani ismertetés lát napvilágot, de a szervezet össze is fogja azt a kutatómunkát, melynek célja, hogy klimatikus gyógyhelyeink és általában véve gyógyturisztikai kínálatunk a továbbiakban is egyedi vonzereje lehessen az országnak. Ezáltal – a már felfutott fogászat mellett – újabb, specifikus területek kerülnek a látótérbe, a rideg orvosi kezelésekhez kapcsolható új élményelemekkel. Rápillantva a térképre bizony borul a kép észak felé, tekintve, hogy ennyire koncentráltan csak itt élvezhetjük mindazt a gyógyító erőt és energiát, amelyet a kristálytiszta levegő, a szub-alpin klíma, a föld mélyéről feltörő vizek és gázok nyújtanak ahhoz, hogy fittebbek lehessünk, vagy egész egyszerűen újjászülessünk.

Magyarország gyógyturisztikai jelentősége

• Magyarország a világ 5. leggazdagabb országa termálvizekben
• Magyarország területének 70-80%-án vannak 30 °C foknál melegebb hévíz-források és ásványvizek
• Európa egyetlen barlangfürdője Miskolctapolcán van
• A világ egyetlen egész évben fürdésre alkalmas termáltava a Hévízi-tó
• Budapest a világ egyetlen Spa-fővárosa
• A XVI. század óta működnek török fürdőink

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.




De mi is az egészségturizmus?

Mi a különbség a gyógy-, a wellness- és az orvosi turizmus között? A fentebb látható ábrán mindez jól áttekinthető, de leegyszerűsítve az egészségturizmus ennyit tesz: minden utazás, amely egészségünk megőrzése vagy javítása céljából valósul meg, és a kezelések mellett turisztikai szolgáltatásokat is igénybe veszünk. Újraindult hazánkban a balneológiai képzés is, és már szaunamestereink is vannak, akik hangulatosan megkomponált szeánszokkal segítik testi-lelki egyensúlyunk megtalálását. A medical - vagyis orvosi - turizmus velejárója a fizikai beavatkozással járó kezelések, ez sokszor magában foglalja a természetes gyógymódokat is. A wellness már számos holisztikus és spirituális elemet tartalmaz, sőt a jóga is ide tartozik. A szépségápolás, a pakolások, a kozmetikai kezelések vagy a masszázsok inkább a fitness-hez sorolandók nálunk, de ahogy a spa (sanus per aquam = egészség a víz által) mást és mást jelent ez egyes kultúrákban, úgy itt is vannak bizonyos átfedések. Ez a három betűs szó például az oroszoknál kizárólag a kozmetikai terápiát jelenti, az USA-ban pedig mindazt, amitől jobban érezheti magát az ember.

Természetes gyógytényezők az észak-magyarországi régióban

Gyógyvíz: mozgásszervi betegségek, nőgyógyászati és bőrbetegségek, kardiológiai megbetegedések, pajzsmirigy-alulműködés, hormonzavarok, stressz oldására

Klímaterápia és gyógybarlang: légúti gyulladásos betegségek, asztma, krónikus nátha és allergia kezelésére

Mofetta: természetes szénsavgáz – keringési rendszer betegségei, mozgásszervi-, nőgyógyászati és bőrbeteg¬ségek kezelésére.

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

A termálvíz vagy hévíz, olyan ásványvíz, melynek a hőmérséklete a felszínre törés helyén meghaladja a 30°C fokot, míg a gyógyvíz olyan ásványvíz, amelynek tudományosan igazolt gyógyhatása van. Egy víz attól lesz ásványvíz, hogy literenként legalább 1000 mg oldott ásványi anyagot vagy ritka elemeket, pl. jódot vagy fluort tartalmaz. A gyógyvizek elsősorban fürdésre jók, ezáltal a mozgásszervi betegségeket kezelve, de az ivókúrákat se felejtsük el, hiszen a XVIII-XIX. században Budapesten már négyszáz ásványvízkút volt, és évi 5-6 millió palack került megtöltésre. A víznek igen nagy jelentősége volt a török időkben is, hiszen Budán volt Bizánc után a legkomolyabb fürdőkultúra. Most induljunk útra, fedezzük fel együtt mindazt, amit az északi régió kínál!

Slow-life, és ahol a gyógyulás is lehet élmény

Nem könnyű megtalálni a térképen Nógrádgárdonyt, ezt a kis falut, az viszont biztos, hogy a test, a lélek és a szellem itt újra harmóniába kerül. A Főnix Kastélyszanatórium és Egészséghotel ezen új koncepció alapján került kialakításra. A 2006-ban teljesen felújított, Ybl-tervezte neoreneszánsz, helikopter-leszállóval is rendelkező Majláth-kastély megőrizve eredeti hangulatát, festői tájba illeszkedő, héthektáros ősfás parkjával, kristálytiszta levegőjével nagyban hozzájárul a regenerálódáshoz. Egyedülálló programcsomagokkal és szakképzett személyzettel fogadja vendégeit a hely, többek között van háromnapos, ún. „Mennyit bír a szíve?” vagy kéthetes, „Visszatérés egészségesen” ajánlat is. Könnyebb a gyógyulás a változatos programok segítségével: kerékpárral, lóháton, nordic walkingozva fedezhetjük fel a tájvédelmi területet. A wellness szolgáltatások mellett az étrendre is figyel az intézmény, amelynek küldetése a betegségmegelőzés, a korai betegség-felismerés, a testi-lelki egészség helyreállítása és a fenntartható javulás megalapozása.

Mofetta és Csevice, ahol erősödik az immunrendszer is

Parád neve már ismerősebb, talán jártunk is arrafelé, a Mátra talán legvadregényesebb táján, ahol a múlt varázsa, a jelen kényelme és a természet gyönyörködtető látványa várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat. Sok tájat jellemezhetünk e szavakkal, de a már említett mofetta csak itt található meg. Itt-ott feltűnik egy-egy a műmofetta is, de ne dőljünk be neki! Az igazi mofetta vulkanikus tevékenységhez kötődő, a talajból ezer méteres mélységből feltörő gázkipárolgás, amely főleg szén-dioxidból áll. A gázegyveleggel történő kezelés során a bőrön keresztül a keringésbe jutó gáz értágító hatással bír, és közérzetünk javulása mellett még immunerősítő szerepe is ismert. Kipróbálni egyszer is érdemes, de az ajánlott tíznapos kezelést is érdemes igénybe venni – legjobb, ha könnyű pamutruhában ülünk be natúrfa padokkal ellátott helyiségbe. Gyakorlatilag nem kell semmit csinálni, csak 25 percig ülni derékmagasságig a széndioxidban, mely során kellemes arcpír és melegség tapasztalható. Hihetetlen a szám: 54-féle betegség kezelésére alkalmas a mofetta – érrendszeri, nőgyógyászati, keringési panaszok mellett a meddőségre is javasolják azok a szakorvosok, akik a Parádfürdői Állami Kórházban dolgoznak. Parádfürdő egyedülálló vasas-timsós gyógyvize szintén több betegségre jó, kék címkés, Csevice nevű, kénes, hidrogén-karbonátos savanyúvize pedig korlátlanul fogyasztható, és gasztroenterológiai betegségek rehabilitációjában is kiváló. Ezenkívül még egy mofetta működik hazánkban, Mátraderecskén.

Kilátás és életmód, együtt a természettel

Galyatetőn, öthektáros parkban, csodálatos panorámával várja vendégeit hazánk legmagasabban, 957 méteren fekvő szállodája, a Grandhotel Galya, ahol először építettek wellness-részleget az épülethez. Az öt magyarországi klimatikus gyógyhely egyike itt található, és a fittségére ügyelő Kodály maga is hosszú hónapokat töltött a hotel egyik, csak neki fenntartott szobájában. Az 1939-ben átadott patinás szálloda változatlanul a családok, a túrázók, a síelők egyik kedvence. Nem véletlenül: a parkban, a kerti sütőnél gitárzene mellett, a tábortűz fényeinél hamuban sült ételek melegítik fel a vendégeket a hűvösebb estéken. Van éjszakai fáklyás túra is, de külön figyelmet fordítanak a legapróbbakra és a nagyobb gyerekekre is. Kalandpark, vadaspark, lézerlövészet és X-box teszik teljessé a pihenést.

Egy másik helyet is bemutatunk, ami nem más, mint a természettel együtt élő szálloda, a Lifestyle Hotel Mátra. A lifestyle annyit tesz: életmód. Az itt kapott élmény pedig garantálja a feltöltődést, az egészségtudatosságot és az önmagunkra való figyelést. A harmóniát és meghittséget sugárzó épület színvilága, anyaghasználata a természetről, annak szeretetéről és a megújulásról szól. Egyedülálló az a három körpanorámás, jakuzzival is felszerelt lakosztály, amely az Amethyst Spa kényeztető kezeléseit egészíti ki. A terápiák során kizárólag természetes, minősített bio növényi alapanyagokat és módszereket alkalmaznak, és a konyha is páratlan. A hagyományos kirándulóprogramokat kiegészítve különleges túlélőtúrákat és cache-expedíciókat szervez a hotel indoor-outdoor szervező csapata.

Muskátli és lángos, ahol egy volt óvónő a fejlesztés motorja

A Bükkszéki Gyógy- és Strandfürdőt mostantól már télen is érdemes lesz meglátogatni, hiszen aki egyszer már megmártózott a körmedencében, vagy leszáguldott a leghosszabb vízi csúszdán, illetve megtapasztalta e kis falu különleges atmoszféréját, biztosan visszavágyik. Természeti adottságai miatt mindenképpen páratlan a település, de polgármestere révén is, aki volt óvónőként ma is rendkívül fontosnak tartja a lakókat, egyenként is. Innen nem elmennek a fiatalok, hanem visszaköltöznek, a korábban alvállalkozókkal, kiszervezett módon működő szolgáltatások pedig a település tulajdonában és üzemeltetésében vannak már, aminek köszönhetően a lángos is feleannyit kóstál, mint másutt. Pályázatok és folyamatos fejlesztések zajlanak, és már kinézték a fürdőhöz kapcsolódó, nem túl nagy, háromemeletes szálló helyét is.

Az egyelőre kátyús utak mélyedéseit muskátlikkal beültető falu a híradásokból is ismert, de népszerűségét mégiscsak a Salvus-víznek köszönheti. A gyógyvíz ivókúra keretében eredményesen alkalmazható gyomorbántalmak, hurutok kezelésre és gyomorfekély megelőzésére. Gargalizálásra sok rádiós bemondó, pedagógus és énekes használja a hangszálakra gyakorolt jó hatása miatt. Gátolja még a vesekőképződést, cukorbetegség esetén pedig csökkenti a vércukorszintet. Inhalárium is működik a fürdő épületében, a gyógyvízzel végzett belégzőkúra tisztítja és gyógyítja a légutak gyulladásait. A fürdőkúra alkalmas sok egyéb mellett a reuma, bőrbetegségek és bizonyos szembetegségek kezelésére is. A medencében található víz egy innovatív magyar eljárásnak köszönhetően teljesen klórmenetes.

Szuszinka és pocem, ahol a minden szeglet mesél

Az ezerarcú kis falu, Noszvaj már a Bükk déli kapujában fekszik. Sajátos hangulatát az itt élő kreatív, vendégszerető közösség alakította – amely ma is éli hagyományait, ám folyton újdonságokon ötletel. Évente több alkalommal nyílnak ki a porták, ezáltal megismerhetjük ünnepeiket, szilvalekvár és birsalmasajt receptjeiket, hagyományos aszalt gyümölcseiket – a szuszinkát – és kertjeiket, vagyis a noszvajiakat. A település nem is akar más lenni, mint ami, ezért mottójuk is ez: „A mi falunk”. Valamennyi látnivalóját most nem soroljuk fel, inkább a különlegesebbeket, az ismeretlenebbeket. Elsőként a Pocem, vagyis a földe faragott utca kívánkozik a lajstromra. A könnyen faragható riolittufába vájt barlanglakásokban a lakosság több mint egyharmada élt 1930-ban is. Ezek a különös kis termek ma összművészeti közösségi térként, alkotótelepként működnek. A gyerkőcök kipróbálhatják, milyen végigjárni a Palóc Meseutat, a felnőtteket viszont a Pajzán Meseút várja.

Ha kicsikkel érkezünk, ideális szállást nyújt az Oxigén Hotel ZEN Spa gyermekbarát wellness szálloda. Az egészségmegőrzés jegyében kialakított szolgáltatások és az angol vidéket megidéző stílus mellett maga a környezet is energizáló hatással bír: ritka virágok és cserjék az ősfás parkban, mindez az ózondús erdő szélén, kreszparkkal, trambulinnal. A wellness rész viszont távol-keleti hangulatot kelt, a mindenhol elterjedt lehetőségeken túl itt különös hangsúlyt helyeznek a mozgásterápiára, a csi-kung és a jóga adta elmélyülésre, meditációra vagy shiatsu-maszázsra. A kis japánkert és a tó elcsendesülésre sarkallja a látogatót, energiát és erőt gyűjtve a mindennapokhoz. Ha barátainkkal, kollégáinkkal egy kiadós borkóstolós estre vágyunk inkább, szemben találjuk a Thummerer Picészetet kiváló boraival, hűvös pincerendszerével és házi, kemencés sültjeivel.

Ilidzsa és Macok, ahol kortalan a kikapcsolódás

Körutazásunkat Eger zárja. Ha gyógyulni-pihenni vágyunk, Arnaut pasa török fürdőjében 1617 óta ehhez minden adott. Az itt található radontartalmú gyógyvíznek köszönhetően egy magasabb rangú fürdőként, ún. ilidzsaként tartották számon, és többször fel is újították, legutóbb 2009-ben. A víz a medencék alját borító kövek közül tör fel három helyen is, melynek hatása gyulladáscsökkentő, és fokozza a szervezet endorfintermelését, így a közérzetre is kedvezően hat. Ionizációs sugárzása révén a sejtek regenerációs folyamatait is előmozdítja. Egyfajta szakrális szerepe is volt a török fürdőknek; a paradicsomi állapotot tapasztalhatta meg az, aki itt tartózkodva a föld és az ég kapcsolatát élte át. A nők itt éltek társadalmi életet, itt festették hennával a hajukat, sőt, a leendő feleségeket is itt választották ki fiaiknak. Külön férfi és női részleg működött bennük. A török fürdő mögött található Magyarország egyik legszebb parkfürdője, egy ligetes élménysziget, az Egri Termálfürdő. A sport kedvelői számára télen fedett, nyáron nyitott versenymedence áll rendelkezésre, az idősebbek körében az enyhén radonos és kénes termálmedencék a legnépszerűbbek. A kicsiknek vízi vár, a nagyobbaknak csúszdák jelentik a kikapcsolódást.

A fürdőhöz közvetlenül kapcsolódó Imola Hotel Platán ízlésesen, modern, letisztult belső terekkel kialakított gyógyturisztikai, rekreációs központ, amely a zavartalan pihenés érdekében nem fogad 16 évesnél fiatalabb vendéget. A ház a huszonegyedik század környezettudatos üzemeltetési technológiáinak kialakításával épült meg: szobáit kizárólag falfűtés-falhűtés és zöldtető teszi komfortossá. Exkluzív szanuavilágán belül bioszauna, finn szauna, aromakabin, alpesi széna szauna, továbbá gőzkabin, Kneipp-taposó és infrás pihenőszoba szolgálja a zavartalan feltöltődést, továbbá sókamra és solar beach teszik még színesebbé a wellness élményét. Az Imola Udvarházban található Macok Bisztró és Borbár könnyed és fiatalos lendületű hely az egri vár tövében, nemzetközi ételeket egries stílusban bemutató konyhával és olyan borkülönlegességekkel, amelyek már csak a gyűjtők pincéjében találhatók meg. A Macok új csapatának legfontosabb célkitűzése között szerepel, hogy kivívják a város legjobb konyhája címet, és mellette olyan családias légkört teremtsenek, ahol generációk élvezhetik együtt a jó ételeket és borokat, kötetlen hangulatban, mintha otthon lennének.

Szerkesztőségünk köszönetet mond a Magyar Turizmus Zrt.-nek a tartalmas program lebonyolításáért.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.