hirdetés

Egy doboz paradicsomkonzerv határai

Végre összefogás és párbeszéd több oldalról: mind a szakács oktatói oldal prominens képviselői, mind a különböző vendéglátós szakmai szervezetek vezetői megjelentek azon a szakmai egyeztető fórumon, amelyet június 26-án tartottak a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskolában, Varga Zoltán igazgatóhelyettes kezdeményezésére ahol a témák a szakácsok vizsgatételeinek megújítása, illetve a gyakorlati oktatás problémái voltak.

hirdetés

Moduláris képzésről hallhattunk az oktatói oldalról, meg arról, hogy az anyagműveletek, anyaghányadok, technológiák elsajátítása területén komoly nehézségbe ütköznek a szakiskolák: hiszen nincs pénz. Emiatt hiába tudja az oktató, hogy mit kellene tanítania, a szűkös anyagi határok meglehetősen befolyásolják a tanmenetét. Hiszen van, hogy egyetlen paradicsomkonzerv jut egy gyakorlati tanórán hallgatóként – és abból kell megtanulniuk a jövő szakácsainak a paradicsomleves vagy a tésztához a mártás fortélyait.

Elhűlve hallgatták mindezt a másik oldal képviselői, azaz a hazai vendéglátós szövetségek vezetői, prominens személyiségei, mert ők meg azt hiányolták eddig, hogy miért nem tud a náluk gyakorlaton lévő tanuló vajon a kékre főzött hal titkáról, avagy miért nem ismeri a basmati rizs készítését, sőt, a húsokat sem tudják a megfelelő módon bontani, de még az anyagismerettel is gyakran gondok akadnak.

“Próbáljon meg bárki egyetlen csirkecombból, egy farháttal mennyei paprika csirkét alkotni”, jegyezte meg keserűen az oktatói részről a Gundel szakiskola képviselője. Majd azt is elárulta, január elsejétől gyakorlatilag egy fillért sem kapnak állami támogatásként a gyakorlati területre, és az is kiderült, hogy a szakoktatók bruttó keresete havonta 110.000 Ft, ugyanannyi, amennyiért az iskolában a takarítószemélyzetet alkalmazzák.

Amikor felocsúdtak a hallottakon az MNGSZ, az MVI, az MGE, valamint az Étrend Egyesület vezetői, abban állapodtak meg, hogy segítő kezet nyújtanak a szakmai képzésben részt vevőknek: a szakképzési hozzájárulásból terveznek 10 százaléknyi összeget átcsoportosítani a vendéglátás területéről az iskolák részére az anyagigényes területekre, a kiscsoportos oktatás számára.

Majd a vizsgatételek hogyanjáról, mikéntjéről és összetételéről is szó esett, és megállapodás született arról, hogy amíg a pénz átcsoportosításához szükséges teendőkhöz hozzálátnak, addig a tételsorok tartalmát is átgondolják, újratervezik, így remélhetőleg, ha az idei tanévben persze már nem is, de a 2014/15-ös tanévben tetten érhető majd a kedvező változás.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai