Egy éves a budai Ízlelő

Egy éves születésnapját ünnepelte a napokban a fogyatékos embereket foglalkoztató Hegyvidéki Ízlelő családbarát étterem. A budai vendégváróhely a szekszárdi, hasonló jellegű étterem fiatalabb testvére.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Ízlelő 2007-ben nyitott meg Szekszárdon, az akkor már éppen tíz éve működő Kék Madár Alapítvány első társadalmi vállalkozásaként, mondta el Mészáros Andrea, az alapítvány ügyvezetője az á la carte étlap kóstolós-terasznyitó alkalmából.

Nem "mások", hanem megváltozott munkaképességűek vendégváróhelye

Alapszemléletük, hogy a vendég nem érezheti a „másságot” sem az étel, sem a kiszolgálás minősége terén. Ezt a folyamatos képzés és tréning mellett, úgy tudják biztosítani, hogy a vezetők szakmájuk legkiválóbb képviselői, tapasztalt séfek és mentorok segítik a munkát.

Néhány hete Náday Egon séf csatlakozott a csapathoz és vállalta el a konyha irányítását. Egon korábban olyan nívós helyek konyhájában dolgozott, mint Los Angeles-i Bel Air Hotel vagy Opus Santa Monica (Le Bernardin) fine dining étterme.

Jó kezdet, aztán jött a pandémia 

Az első évre visszatekintve, Andrea elmondta, hogy nagyon jól indult az étterem, rövid idő alatt otthonra leltek a Hegyvidéken. Egy éve, a nyitás napján, már 124 vendéget szolgálhattak ki, és év végére az átlagos vendégszám már elérte 175-öt.

Ezt a lendületet törte meg a vírus-vészhelyzet és ennek kapcsán bevezetett korlátozások. A Hegyvidéki Ízlelő vezetősége úgy döntött, hogy nem zárnak be, bár a megváltozott munkaképességű kollégákat otthonaik biztonságában tartották, az ép vezetőmunkatársak továbbra is bejártak dolgozni, és próbálták megmenteni mindenki munkahelyét. Hatalmas energiákat mozgósítva, elindították az online rendelést és futárokat toborozva megszervezték a kiszállítást. 

Kiszállítás, saját futárhálózattal

„Mind mentálisan, mind anyagilag nagyon nehéz időszak volt”, mondta az ügyvezető.

Volt olyan fogyatékos kollégájuk, aki az otthon töltött idő alatt annyira depresszióssá vált, hogy nem volt hajlandó felöltözni, sőt, egy idő után reggelente felkelni sem. A szülők kétségbe esve telefonáltak, hogy legalább néhány órára hadd mehessen dolgozni, vállalták inkább, hogy autóval hozzák-viszik a biztonsága érdekében. Néhány nap után visszatért az életkedve, és ismét a szokott mosolygós, kiegyensúlyozott emberré vált.

Több mint egy munkahely

Legtöbb kolléga számára az Ízlelő sokkal több, mint egy munkahely, önértékelésük épül arra, hogy fontos és hasznos munkát végezhetnek.  

Andrea elmondta, hogy az Ízelőkben minden évben készítenek vendégelégedettségi felmérést, most először a Hegyvidéki Ízlelő vendégei közül, közel 200-an osztották meg velük véleményüket. Kimagasló eredményt kaptak a kiszolgálás minőségére és az éttermi körülményekre, környezetre. Ezeket ötös skálán, 4,96 és 4,95 századra értékelték a vendégek. Amit fejleszteni szeretnének, az a várakozási idő lerövidítése és az ételek rendelhetőségének növelése. 

Hosszabbított nyitva tartás, á la carte választék a teraszon

További terveik ismertetése során megtudtuk, hogy a Hegyvidéki Ízlelőben is megvásárolható lesz egy nagyon népszerű fagyis édesség.

Másik tervük, hogy csütörtök, péntek és szombat esténként, a 21 óráig nyitva tartó teraszon, Náday Egon által összeállított és elkészített á la carte fogásokból választhatnak a vendégek. Olyan ételek kerültek fel az étlapra, mint Mediterrán halleves rákkal és tintahallal vagy Csirke terrine leves tárkonyosan, aludttejesen, friss zöldfűszerekkel, főételek közül pedig Házi mics tárkonyos mustárral, félbarna kenyérrel vagy Nyulas vajastésztás, póréhagymás pite cserépedényben,illetve Marhapofa pőrkölt kenyérrel, házi savanyú uborkával.

Az ide látogató vendégek a napvitorlák árnyékában, a kellemes fényekkel megvilágított szökőkút mellett, igazi gourmet élményeket szerezhetnek ezentúl megfizethető áron. A megváltozott munkaképességű kollégáknak pedig további fejlődési lehetőséget kínál az á la carte fogások elkészítése és felszolgálása.  

 

Forrás: Kék Madár / Turizmus Online

Forrás: Fotó: Hunyadi Nóra


Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.