hirdetés
hirdetés

Egy helyet lépett előre Magyarország az ICCA toplistáján

Magyarország előrelépett a világ legkedveltebb konferenciahelyszíneinek rangsorában - adta hírül a Magyar Turizmus Zrt. 

hirdetés

A Nemzetközi Konferenciák és Kongresszusok Szövetsége (ICCA - International Congress & Convention Association) frissen publikált, 2014. évi statisztikai összefoglalója szerint Magyarország a 31. helyen, Budapest a 17. helyen végzett a világranglistán, a szervezet kritériumainak megfelelő[1] nemzetközi rendezvények száma alapján.

Magyarország ezzel egy helyezés javított a tavalyi eredményhez képest, fővárosunk pedig stabilan őrzi 2013-ban elért 17. helyét, mellyel olyan jelentős kongresszusi helyszíneket utasít maga mögé, mint, Stockholm (19.), Tokió (22.) Dublin (24.), München (26.), Zürich (33.) és Varsó (39.).

Az ICCA 2014. évi konferenciavárosok ranglistáján Párizs lett az aranyérmes, a második helyen Bécs, míg a harmadik helyen Madrid végzett. A Magyar Turizmus Zrt. célja a hivatásturizmusban, hogy Budapest 2020-ra Európa egyik legnépszerűbb konferenciavárosa legyen.

A nagy befogadóképességű, új budapesti kongresszusi központ 2018-ra tervezett megnyitása további pozitív változást hozhat a nemzetközi helyezésekben. 2019-től válhat Budapest még népszerűbbé és a központ 2-3 éves üzemeltetése után kerülhet fővárosunk Európa első 10 legnépszerűbb konferenciavárosa közé.

Több konferencia kevesebb résztvevővel

A konferenciaszervezésben járatos szakemberek ugyanakkor tudják, hogy az ICCA-statisztikája csak a szövetségi konferenciákat tartja számon és állítja fel ezek alapján a konferenciavárosok rangsorát. A kép ennél árnyaltabb; a céges, corporate rendezvények a konferenciatorta jóval nagyobb szeletét jelentik - amint erről egy korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk.

Akkor egyebek mellett arról is írtunk, hogy Magyarország esetében a magyar illetve nemzetközi megrendelésű konferenciák esetében 2/3 a corporate javára. A nemzetközi konferenciák száma összeségében kis mértékben - 0,3% -, de nőtt 2013-hoz képest. Ugyanakkor a létszám csökkenése ebben a szegmensben még drámaibb; a 2013-as 234-ből tavalyra 149 lett. Némi vigaszra ad okot a konferenciák hosszának 3,4-ről 3,5 napra történt növekedése. A nemzetközi szövetségiek száma - 278 - 26,5 százalékot esett tavaly.

Az eredmények mögött a Malév 2012-es csődje sejthető, mivel a szövetségek konferenciáinak helyszíneiről az eseményt megelőző 2-3 évben döntenek, ami 2015 lévén nagyjából egybeesik a Malév kimúlasztásával. Ugyanakkor más szerint ez nem teljes mértékben állja meg a helyét. A kérdéses konferenciákra számos, PhD hallgató is érkezik, akik sok esetben repülnek a helyszínre fapadossal. A belföldi szövetségi konferenciák száma szintén esett, 19%-kal 260-ra.

Szintén érdekes a nemzetközi konferenciák terület szerint megoszlása. Budapest, növelve részesedését 77%-os szeletet hasít ki ebből a tortából. Ennek 85,3 százalékát pedig a szállodák viszik el, a kongresszusi központok mindössze 5,8%-át. Utóbbi arány változatlan, míg a szállodák 66,9%-os részesedésről jöttek még feljebb az egyéb helyszínek rovására.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai