Egy hét múlva csendben elindul a Bocuse d'Or

Október 16-án rajtol a magyar csapat második versenyzőként az észtországi Tallinnban. Rendhagyó helyzetben, rendhagyó felkészülési menetrend után.

A koronavírus járvány természetesen a Bocuse d’Or versenyre is alaposan rányomta a bélyegét. Az Európai Válogatót kétszer is el kellett halasztani, először tavaszról szeptemberre, majd október közepére került át az időpont.

A Covid-helyzet alaposan átírta a felkészülést

Ez a rendhagyó helyzet rendhagyó felkészülést is vont maga után. A magyar csapat a tavaszi megszorítások előtt már gőzerővel készült a hústémával, azonban a karanténhelyzet beálltával felfüggesztette a felkészülést három hónapra. A haltéma kötelező alapanyaga is a várthoz képest két hónappal később derült ki, június elejétől azonban a csapat visszatérhetett a Hungexpo területén található Bocuse d’Or versenykonyhába, és folytatódott a felkészülés, ekkor már a haltémával is, melynek fő alkotóeleme az afrikai harcsa lett.

Veres István séf, Molnár Bence commis és Volenter István coach minden héten hat napot készült a versenyre. Minden második nap az alapanyagok feltöltésével és az előkészítéssel, a többi napokon pedig az időmérő edzésekkel töltötték az időt.

Szurkolók? Most nem lesznek

A tallinni verseny a járványhelyzetre való tekintettel nem lesz tömegrendezvény, szurkolókat sem fognak beengedni, így valószínűleg ez lesz minden idők legcsendesebb Bocuse d’Or-a. A kiérkező csapatokat rendkívül komoly biztonsági ellenőrzésnek vetik alá, érkezéskor mindenkit tesztelnek, és az ott tartózkodás alatt a lehető legszigorúbb korlátozások vonatkoznak majd a résztvevőkre.

Mint a háborúban

Veres István és csapata nagyon optimistán és magabiztosan néz a versenyzés elé: „Minden energiámmal a felkészülésre koncentrálok, kizárom a gondolataimból a vírushelyzet okozta bonyodalmakat. Minden nap reggel 9-től délután 6-7 óráig dolgozunk, folyamatosan finomhangolunk, és próbáljuk csiszolni az időt. A Bocuse d’Or olyan, mint egy háború, három lépésből áll: kitűzzük a célt, kidolgozunk minden eszközt és stratégiát, és a végén durr, támadunk! Arra törekszem, hogy mindhárom lépés a lehető legapróbb részletekig ki legyen dolgozva” – mondja Veres István.

Csapatelnök: Széll Tamás 

A csapatban szerepel minden idők legsikeresebb magyar Bocuse versenyzője, a 2016-os európai győztes Széll Tamás is. Ő utazik csapatelnökként Észtországba, és természetesen ő foglal majd helyet a kóstoló zsűriben is, hogy képviselje Magyarországot. „Nem gondoltam volna, hogy ismét én ülök majd a zsűriben, de örülök, mert jó dolog kétévente látni, hogyan alakul a mezőny. Nagy kár, hogy beárnyékolja a versenyt a Covid, és bár megértem a szervezőket, hogy előre menekülnek, és megrendezik a versenyt, nagyon sajnálom azokat a csapatokat, akik kénytelenek voltak visszamondani a részvételt, és ezáltal a lyoni döntőn való szereplésről is lemaradnak” – mondta Széll Tamás.

A verseny menete

A Bocuse d’Or versenyen a csapatoknak a szokott módon két ételt kell elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt. A hústéma a fürjre, a haltéma az afrikai harcsára épül majd. A rendkívüli helyzetre való tekintettel több csapat visszamondta a szereplést, mert helyzetük nem tette lehetővé a lehető legkomolyabb felkészülést. Így Október 16-án 17 csapat közül tíz fog továbbjutni a lyoni döntőre. A világdöntő időpontja is változott, hiszen az eseménynek otthont adó SIRHA is a szokásos január végi időpont helyett május végén, június elején kerül majd megrendezésre.

 "A verseny történetében még soha nem éltünk át hasonló helyzetet, mint ez a mostani – mondja Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. – Nagyon rugalmasan kellett kezelnünk a felkészülést, mindenki részéről hihetetlen befektetéseket követelt az, hogy a lehető legmagasabb színvonalon tudjon készülni a magyar csapat. Úgy érzem, és büszkén mondhatom, hogy ez sikerült: a magyar csapat magabiztosan utazhat Tallinnba.”

Veres István és a magyar csapat október 16-án, másodikként rajtol majd a mezőnyben. 

Forrás: Bocuse d'Or


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?