Egy őszinte és érintetlen kiskunsági desztináció

Olyan kistérség igyekszik fölkerülni turisztikai térképünkre, amelyiknek hátránya (az ismeretlenség) fordulhat most előnyére. A romlatlan és őszinte vendégfogadás a legnagyobb értéke Kiskunmajsának és Szanknak, ahol egy sajtóúton jártunk.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egymásrautaltságban is szomszédos települések fejlődésének motorja a szanki polgármester, Patkós Zsolt, aki 13 éves regnálása alatt olyan helyi értékeket emelt a falulakók tudatába, amelyekre nemcsak pályázni lehet, hanem egy turisztikai desztinációt is építeni.

Méhek, határok nélkül

Vonzó Meggy és mézfesztiválokat szerveztek, és az Ízek házába telepítették az országban egyedül itt létező kézműves konyakmeggy készítőket. Aki a kóstolás után még édesre vágyik, az mézet pergethet a Csontos méhészet tulajdonosával.

Az önkormányzatnál abból indultak ki, hogy a méhek nem ismerik az országhatárokat - ebből lett a tudatos jövőépítés egyik kockája, a szerbekkel közös kulturális örökségvédelem. Nem egy tetszetős plakáton, hanem az Ízek háza udvarán.

Ottjártunk előtt két nappal adták át az ópusztaszerivel vetekedhető Kiskun emlékhelyet, amit 350 millió forintos uniós pályázati forrás segített megvalósulni. Nem az olcsó magyarkodás emlékműve lett, hanem a helybeliek történeti kapaszkodója az értékvesztett világban. És, nem mellékesen, XXI. századi, interaktív turisztikai célpont is.

Munkaerőprobléma? Elszállt árak? Mi lehet az? 

A térség legerősebb vonzereje a kiskunmajsai Jonathermál Gyógy-és Élményfürdő, amelynek kempingjében reggelente kedélyesen köszöntik egymást az ismeretlen vendégek, és amelynek Termál Bisztrójában nincs nyoma sem a vendéglátók égető munkaerőhiányának, sem az elszállt áraknak. A személyzet kedves, a reggeli ételek ízesek és frissek, követendő például szolgálhatnának sok szálloda átlagos és fantáziátlan kínálatának.

Ugyanez igaz a Lópofa csárda ételválasztékára is. Itt jól tudják, milyen kényes az egyensúly a klasszikus csárdaétel és a mai vendég kényes ízlése között - köszönhetően az egymásra megkülönböztethetelenül hasonlító Pellikán ikreknek. Zsolt a csárdát vezeti, László pedig a saját birtokán örömborászkodik. Aki meg akarja kóstolni a pincéjében kortyolható, vagy szinte harapható kövidinkáját, annak ráadásként családi vendéglátás is jár. A konyhában a kislányaival együtt sürgő-forgó feleséggel, aki maga pácolja mustárban és borsban a bélszínt, hogy ízletes carpaccio kerüljön az előételek közé, és olyan húsokat, lecsós csuszát süt a kemencében, hogy az ember nem akar innét hazamenni.

Egyszerűen nagyszerű

Ez az érzés különben akkor teljesedett ki, amikor a kiskunmajsai Levendula fesztiválon, a Lópofa csárda udvarán Hatvani Mária szavára elnémult a helyi tamburzenekar. Azt mesélte el, hogy azért tanult meg 50 éves korában kenyeret sütni, mert ezzel szeretné megőrizni az édesanyja emlékét. És hogy nem nagy dolog, csak liszt, víz, só és kovász, mindenkinek megtanítja, aki kéri. Elég volt egy falatnyi kóstoló a langyos kenyérből, hogy elhiggyük neki: mindig a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek.

Fotók: Tari Róbert

                                                                                                                                                            


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.