Egymillió felett a júliusi vendégéjszakák száma a fővárosban

A KSH frissen publikált, I-VII. havi (január-júliusi) statisztikái alapján a főváros kereskedelmi szálláshelyein regisztrált vendégérkezések száma meghaladta a 2,5 milliós lélektani határt: 2.510.680 vendég 5.800.890 vendégéjszakát töltött el Budapesten. Az év eddigi legforgalmasabb hónapjaként zárták a júliust a fővárosi szálláshelyek, 1.002.248 vendégéjszakával, ami egyben azt is jelenti, hogy új júliusi rekord született. A BFTK elemzése következik.

A teljes január-júliusi időszakban a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó szállásdij árbevétele megközelítette a 90 milliárd Ft-ot (+9,0%) Budapesten. A külföldi vendégektől származó szállásdíj-árbevétel gyakorlatilag valamennyi kategóriában nőtt, míg a belföldi vendégek csak a kategória nélküli szállodákban, a panziókban és a kempingekben költöttek számottevően többet, mint 2018 első hét hónapjában. A július havi bruttó szállásdíj-árbevételek meghaladták a 15,8 Mrd Ft-ot (+3,4%). A főváros sokoldalú és gazdag programkínálattal (Budapesti Nyári Fesztivál, Armel Operafesztivál, 15. Maccabi Európai Játékok) zárta az idei júliust. Emellett az utóbbi években figyelemre méltóan megerősödött a Budapest környéki, mindenekelőtt a Dunakanyar településeinek fesztiválkínálata a nyári szezonban (Szentendrei Teátrum és Nyár, V4 Fesztivál és Színházi Találkozó, Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, Ister Napok, Váci Világi Vigalom), és ezeket ma már a külföldi vendégek is jelentős számban látogatják: mindez hozzájárulhatott a fővárosi szálláshelyeken mért nagyarányú júliusi bruttó árbevétel-növekedéshez (+5,2%) a külföldiek körében.

Júliusban a budapesti szállodák szobakapacitás-kihasználtsága elérte a 80%-ot (+2,6% a tavalyi év azonos időszakához képest), ezen belül is a legkeresettebb szállástípus a gyógyszállodáké, ahol a foglaltság ebben a hónapban meghaladta a 88%-ot — ugyanez az adat az év első hét hónapjára vetítve a szállodáknál 73,4%, a gyógyszállodáknál 76,4%. Újabb rekordot könyvelhet el Budapest az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-bevétel tekintetében: a januártól júliusig terjedő (I-VII. havi) időszakban elsőként haladta meg a REVPAR a 20 ezer Ft-os átlagos értéket (+7,4%), az egy kiadható szobára jutó bruttó bevétel (TREVPAR) pedig a 30 ezer Ft-os értéket (+6,2%) a főváros szállodáiban.

A vendégforgalmi adatok esetében nem mutatkoznak látványos trendváltások 2019 első félévéhez képest: összességében egy moderált, szerény növekedést (+1-1,5%) láthatunk a külpiacokról, és – az országszerte növekvő volumenű SZÉP Kártya forgalom ellenére is – apadó vendégforgalmat (-6-7%) a belföldi piacról. Július hónapban 426.065 vendég 1.002.248 vendégéjszakát töltött el Budapesten, ebből a külföldi vendégéjszakák száma megközelítette a 900 ezret. A januártól júliusig terjedő hét hónapban 2.144.498 külföldi és 366.182 belföldi vendég kereste fel Budapest kereskedelmi szálláshelyeit. Az 5,8 millió vendégéjszaka 87,7%-a külföldi vendégektől származott.

Budapest TOP 10 küldő piaca a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakái alapján (2019. január-július):

Helyezés

Küldő ország

Vendégéjszaka szám

I-VII. havi index (%)

2018. I-VII. hó = 100%

1.

Egyesült Királyság

544.447   

104,7

2.

Egyesült Államok

430.691

107,5

3.

Németország

391.891

99,0

4.

Olaszország

307.802   

93,1

5.

Oroszország

228.225

103,7

6.

Spanyolország

222.122

99,5

7.

Franciaország

215.088

107,7

8.

Izrael

214.192   

104,2

9.

Kína  

185.392   

102,5

10.

Koreai Köztársaság

139.555

122,7

 

A piaci rangsor 5-8. helyén igen szoros verseny alakult ki a küldő országok között, év végéig gyakorlatilag bármilyen átrendeződés lehetséges ebben a mezőnyben. Kína és Korea pozíciója stabil, míg a 11-14. helyen csupa szomszédos és közeli piacokat találunk (Lengyelország, Románia, Ausztria, Ukrajna).

A KSH adatsorok tanúsága alapján, Németország egyre inkább stabilizálja harmadik helyét a dobogóról leszoruló Olaszországgal szemben. A júliusi vendégéjszakákban mért látványos német növekedés (+11,1%) konszolidálta ezt a klasszikus kulcspiacot, így a – német beutazó forgalom szempontjából – döcögve induló 2019-es év derekán gyakorlatilag sikerült megismételni a 2018 azonos időszakában mért eredményt. Júliusban továbbra is szárnyalt az amerikai, és különösen a francia vendégforgalom (+3,9, ill. +13,4%-kal több vendégéjszaka!). Mindez köszönhető az Európai Maccabi Játékoknak is: júliusban mintegy 4%-kal több izraeli vendég 9%-kal több vendégéjszakát töltött a fővárosban. Jóllehet a Maccabi Játékok súlypontja már augusztusra húzódott át, a július hónapra mért 11.840 izraeli vendég és 42.775 vendégéjszaka sikertörténetként értékelhető.

Ami a távolabbi piacokat illeti: kismértékben „leült” a kínai vendégforgalom az év derekán, januártól júliusig 111.602 kínai vendég kereste fel Budapestet, és mintegy 185.392 vendégéjszakát töltött el itt. Ez utóbbi teljesítmény a külföldi átlagot meghaladó, +2,5%-os bővüléshez volt elegendő. Mindemellett a kínai vendégek egyre hosszabb ideig tartózkodnak a fővárosban, mi több, a sanghaji járatnyitást (június 7.) követő első három hónapban közel 15 ezer utas használta a járatot. Év végéig további 25 ezer légiutast prognosztizálnak a China Eastern Airlines leányvállalatának Shanghai-Budapest járatára, akiknek túlnyomó része feltehetően a kereskedelmi szálláshelyek vendégkörét gyarapítja majd.

Igen látványos az orosz vendégforgalom bővülése: júliusban 11.038 orosz vendég 29.472 vendégéjszakát töltött el Budapesten, ami +12,2, illetve +18,5%-os bővülést eredményezett (talán ez esetben sem függetlenül a Maccabi Játékoktól). Ezzel Oroszország újra felküzdötte magát a TOP5 küldő piac közé. Januártól júliusig 73.589 orosz vendég fordult meg a főváros kereskedelmi szálláshelyein, 228.225 vendégéjszakát eltöltve, és ebben leginkább az itt-tartózkodás hossza (átlagosan 3,1 éjszaka) az, ami figyelemre méltó. A jövőt tekintve kulcsfontosságú, hogy a téli menetrendi időszaktól heti két alkalommal indít járatokat a Wizz Air Kazanyból a Liszt Ferenc Repülőtérre: Kazany (Kazán) maga is kedvelt célpont, de  - a feltörekvő és gazdaságilag gyarapodó Tatárföld fővárosaként – fontos turistakibocsátó desztináció is. Kazany október végétől – Moszkva és Szentpétervár után - a harmadik orosz nagyváros lesz, ahonnan Budapest közvetlenül elérhetővé válik.

Forrás: BFTK


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.