hirdetés

Egyre tisztábban látszanak a Turizmusfejlesztési Hozzájárulás részletei

A 2018. január elsejétől a vendéglátóhelyekre a kedvezményes áfa fejében kirótt 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatban még a Turizmus & Vendég márciusi számába szánt cikkünkhöz kértük a NAV állásfoglalását. Az adóhatóság a cikkben olvashatókhoz küldött némi kiegészítést, amiből újabb részletek derülnek ki a hozzájárulás áthárításával kapcsolatban.

hirdetés

Kell-e vagy nem a csomagban vacsorát is közvetítő irodáknak fizetniük turizmusfejlesztési hozzájárulást, amennyiban a vacsora szolgáltatást saját nevükben nyújtják? — tettük fel a kérdést.

A hozzájárulás fizetésére kötelezettnek minősül minden olyan személy, vagy szervezet, amely saját nevében hozzájárulás-köteles szolgáltatást nyújt. Ebből következően a törvény alapján nem kizárólag az étterem, hanem minden olyan személy, szervezet a fizetési kötelezettség alanya, aki, amely kedvezményes áfamérték alá tartozó éttermi szolgáltatást nyújt saját nevében. Ugyanakkor (…) kizárólag a kedvezményes adómérték alá tartozó éttermi szolgáltatást nyújtó adóalanyok minősülnek a hozzájárulás alanyának, így alapvető feltétel az is, hogy a szolgáltatást eredetileg nyújtó adóalanynál teljesüljenek a kedvezményes áfa mérték alkalmazhatóságának feltételei, valamint, hogy a szolgáltatást közvetítő adóalany ezt a szolgáltatást önálló szolgáltatásként nyújtsa tovább. 

Az utazási irodák így kizárólag abban az esetben minősülhetnek – tevékenységükre egyébként nem jellemző módon – hozzájárulás-fizetésre kötelezettnek, ha a kedvezményes áfa mérték alá tartozó éttermi szolgáltatást saját nevükben, önálló szolgáltatásként nyújtják. Kétszeres adófizetési kötelezettség ugyanakkor a közvetítő irodáknál nem történik (minden adózó esetében csak az általa, saját nevében nyújtott szolgáltatása után keletkezik hozzájárulás-fizetési kötelezettség)."

fotó: 123rf

Bele lehet építeni az árba, de nem kell?

A turizmusfejlesztési hozzájárulás nem az áfa-hoz hasonló adónem, tehát nem nettó, hozzáadottérték-adó típusú adó. A turizmusfejlesztési hozzájárulás összegét az áfa alapba nem kell beszámítani, tehát az áfa-hoz hasonlóan az adó áthárítása nem történik meg, tehát a turizmusfejlesztési hozzájárulás esetén levonási jog, visszaigénylés nincs.

fotó: 123rf

A következő kérdésünkre: „Ha csomagként számlázzák az utazási irodák a csoportnak értékesített vacsorát, akkor nem terheli őket a 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulás? Három vacsora már csomagnak minősül-e?” a következő választ kaptuk a NAV-tól:

"Az utazási iroda által csomagként, azaz Áfa tv. 206. §-a szerinti utazásszervezési szolgáltatásként nyújtott szolgáltatás esetén nem az Áfa tv. 3. számú melléklet II. részének 3. pontja szerinti szolgáltatás nyújtása történik, így azt hozzájárulás fizetési kötelezettség nem terheli. Az Áfa tv. 206. § (1) bekezdés a) pontja alapján az utazásszervezési szolgáltatásnak az adóalany által – saját nevében – az utasnak nyújtott olyan, jellegadó tartalma alapján egészben vagy meghatározó részben turisztikai szolgáltatás minősül, amelynek teljesítéséhez saját nevében, de az utas javára megrendelten, más adóalany vagy adóalanyok által teljesített szolgáltatásnyújtás, termékértékesítés (így különösen: személyszállítás, szálláshely-szolgáltatás, ellátás és idegenvezetés) szükséges. Ebből következően a három vacsora nem tekinthető utazásszervezési szolgáltatásnak."

A témáról további részleteket a Turizmus & Vendég legfrissebb számában olvashatja! Ön még nem előfizetőnk?! Nem csak erről, de számos érdekes, tartalmas cikkről marad le! Legyen az előfizetőnk! Szerintünk fizessen elő a Turizmus & Vendégre!

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai