hirdetés
hirdetés

Elege van a turisztikai szakmának a szép szavakból

Kezd elege lenni a szakmának a fióknak gyártott lobbianyagok és a meg nem valósult ígéretek tengeréből – derült ki egy tegnapi egyeztetésen.

hirdetés

A Turisztikai Menedzserek Szövetsége (TMSZ) immár második alkalommal hívta kerekasztal-beszélgetésre a mértékadó szakmai szervezetek és szakmai médiumok képviselőit.

A Chef’s Table elnevezésű rendezvényen részt vett Polgár Tibor, a TMSZ elnöke, Selmeczi Vilmos, a TMSZ gasztronómiai tagozatának vezetője, Fáska Gábor, a TMSZ főtitkára, Puczkó László, a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) elnöke, Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) főtitkára, Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) elnöke, Molnár Gabriella, a MUISZ elnöke, Rápolthy Edit (Hungexpo), a MARESZ képviseletében, Molnár-Ujj Erika, a TDM Szövetség (TDMSZ) képviselője, valamint Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

A budapesti Kompót Bisztróban megtartott eseményt Szombathy Pál televíziós műsorvezető moderálta. A magvas gondolatok mellé a bisztró izgalmas fogásokat kreált. A résztvevők egyebek mellett megvitatták és értékelték a Malév megszűnése utáni helyzetet, a hazai szállodai forgalom alakulását, a szakmai képzés gondjait és a TDM-szervezetek jövőjét. A szakemberek többsége szkeptikus volt a magyarországi turizmus fellendülését illetően. Vancsura Miklós ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azok az üdülőhelyek, ahol sikerült a turizmus szereplőinek összefogniuk, még a nehéz időkben is komoly eredményeket tudnak felmutatni. 

Többször is szóba került a szakma érdekérvényesítő képességének gyengesége. Ezt bizonyította Kovács László is, aki elmondta, hogy a vendéglátók ipartestülete igyekezett mindent megtenni azért, hogy változtassák meg azt a jelenleg érvényes jogszabályt, amely kimondja, hogy bontott üveg alkoholos ital csak a pultban lehet vendéglátóhelyen, a konyhában nem, és ami miatt már több egységet is 60 napos bezárásra ítéltek. A teljesen életszerűtlen rendelet egyaránt sújtja a rendszeresen kitelepülést vállaló vendéglősöket és az alkoholos italokat a konyhán is felhasználó (pl. vörösboros marhapörkölt, rumos édességek, stb.) egységeket.

Abszurditása ellenére a jogszabály jelenleg is hatályban van és a büntetés aránytalanul túlzó. Kovács kiemelte, hogy a szakmai szervezet támogatásával elkészült egy módosított rendelettervezet, amelyet az illetékes államtitkár is támogatott, a jogszabály-módosítást a parlament mégsem fogadta el.

A több éves lobbizás, a rengeteg fiókban landoló munkaanyag-készítés eredménytelenségét látva többekben is felmerült a kérdés: hogyan tudja ilyen körülmények között megfelelő módon képviselni a turizmus érdekeit egy-egy szakmai szervezet? És ha nem tudja, milyen más eszközökhöz folyamodhat adott esetben?

Ez a kérdés nyitva maradt a beszélgetés végén, de többekben megfogalmazódott a gondolat, hogy a szép szavak helyett nyilvános akciókkal talán jobban fel lehetne hívni a figyelmet a turizmus aktuális, sürgető gondjaira.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai