Elege van a turisztikai szakmának a szép szavakból

Kezd elege lenni a szakmának a fióknak gyártott lobbianyagok és a meg nem valósult ígéretek tengeréből – derült ki egy tegnapi egyeztetésen.

A Turisztikai Menedzserek Szövetsége (TMSZ) immár második alkalommal hívta kerekasztal-beszélgetésre a mértékadó szakmai szervezetek és szakmai médiumok képviselőit.

A Chef’s Table elnevezésű rendezvényen részt vett Polgár Tibor, a TMSZ elnöke, Selmeczi Vilmos, a TMSZ gasztronómiai tagozatának vezetője, Fáska Gábor, a TMSZ főtitkára, Puczkó László, a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) elnöke, Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) főtitkára, Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) elnöke, Molnár Gabriella, a MUISZ elnöke, Rápolthy Edit (Hungexpo), a MARESZ képviseletében, Molnár-Ujj Erika, a TDM Szövetség (TDMSZ) képviselője, valamint Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

A budapesti Kompót Bisztróban megtartott eseményt Szombathy Pál televíziós műsorvezető moderálta. A magvas gondolatok mellé a bisztró izgalmas fogásokat kreált. A résztvevők egyebek mellett megvitatták és értékelték a Malév megszűnése utáni helyzetet, a hazai szállodai forgalom alakulását, a szakmai képzés gondjait és a TDM-szervezetek jövőjét. A szakemberek többsége szkeptikus volt a magyarországi turizmus fellendülését illetően. Vancsura Miklós ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azok az üdülőhelyek, ahol sikerült a turizmus szereplőinek összefogniuk, még a nehéz időkben is komoly eredményeket tudnak felmutatni. 

Többször is szóba került a szakma érdekérvényesítő képességének gyengesége. Ezt bizonyította Kovács László is, aki elmondta, hogy a vendéglátók ipartestülete igyekezett mindent megtenni azért, hogy változtassák meg azt a jelenleg érvényes jogszabályt, amely kimondja, hogy bontott üveg alkoholos ital csak a pultban lehet vendéglátóhelyen, a konyhában nem, és ami miatt már több egységet is 60 napos bezárásra ítéltek. A teljesen életszerűtlen rendelet egyaránt sújtja a rendszeresen kitelepülést vállaló vendéglősöket és az alkoholos italokat a konyhán is felhasználó (pl. vörösboros marhapörkölt, rumos édességek, stb.) egységeket.

Abszurditása ellenére a jogszabály jelenleg is hatályban van és a büntetés aránytalanul túlzó. Kovács kiemelte, hogy a szakmai szervezet támogatásával elkészült egy módosított rendelettervezet, amelyet az illetékes államtitkár is támogatott, a jogszabály-módosítást a parlament mégsem fogadta el.

A több éves lobbizás, a rengeteg fiókban landoló munkaanyag-készítés eredménytelenségét látva többekben is felmerült a kérdés: hogyan tudja ilyen körülmények között megfelelő módon képviselni a turizmus érdekeit egy-egy szakmai szervezet? És ha nem tudja, milyen más eszközökhöz folyamodhat adott esetben?

Ez a kérdés nyitva maradt a beszélgetés végén, de többekben megfogalmazódott a gondolat, hogy a szép szavak helyett nyilvános akciókkal talán jobban fel lehetne hívni a figyelmet a turizmus aktuális, sürgető gondjaira.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.