hirdetés
hirdetés

Elektromos rollerrel Szegeden

Élménygazdag Szeged címmel a Tourinform Szeged iroda és a szegedi Ex-Ante 2002 Kft. meghívására turizmussal foglalkozó újságírók látogattak el szeptember közepén Szegedre, ahol a város új attrakcióit és turisztikai szolgáltatásait mutatták be.

hirdetés

Idén júliusban indult Ne dőlj hátra! szlogennel és névvel az az új turisztikai szolgáltatás Szegeden, amely egyre népszerűbb a fiatalok körében. A hét darab városi Segway PT-vel (Segway Personal Transporter) tematikus túrákon ismerkedhetnek meg a várossal és környékével az érdeklődők.

Kicsiny László, a kft. ügyvezető igazgatója és Koterle Gábor ügyvezető segítségével tanultuk meg az elektromos roller használatát. Megtudtuk, hogy a kis helyet foglaló és bárhol újratölthető járgány habár csak két kereke van, függőleges helyzetben tud maradni akkor is, amikor az ember előredől. A hazánkban is egyre kedveltebb elektromos járműveket uniós segítséggel szerezték be, a 28 millió forintos projekt közel 20 milliós támogatási forrással valósult meg. A Dél-alföldi Regionális Operatív Program segítségével 7 Segwayt, valamint a járművek szállítására alkalmas kishaszon-gépjárművet és egyéb kiegészítőket szereztek be.

Libasorban, három-négy méter távolságot tartva sorjáztunk a rollerekkel, fejünkön a kötelező sisak. A kezdeti enyhe szorongás hamar elmúlt, ahogy a Füvészkert felé igyekeztünk. Mire a Tisza partjához értünk, bátran állta a kíváncsiskodók pillantásait a csapat, köztünk Somodi Ágnes, a szegedi tourinform iroda munkatársa is.

Kicsiny László elárulta, az elektromos roller nem számít járműnek, minden gyalogosok által fenntartott területen használható, nem kell hozzá jogosítvány, de azért a túrákon egy fröccsnél többet nem kívánatos inni.

A Szegedi Füvészkert vezetőjének tájékoztatója után megcsodáltuk a kert gyönyörűségeit, valamint a friss fejlesztéseket. Közel két órás rollerozás után üdítő volt a szegedi Napfényfürdő Aquapolis medencéiben megmártózni, szaunázni egyet.

Az idén májusban megnyílt Art Hotel Szegedben foglaltuk el szállásunkat, ahol Budea Ildikó mutatta be a szállodát, amely a belvárosban, közvetlenül a Dóm térre nyíló Somogyi utcában várja a színházrajongó, városlátogató, művészeteket, vízi sportokat kedvelő vendégeket.

A Bor tér nyitó rendezvényén is részt vehettünk, amelyre idén Romániából és Horvátországból is érkeztek vendégek és borászok, mintegy hatvanan. A rendezvényen egy élethűen berendezett múlt század eleji kocsmát, és szódakiállítást is láthattunk.

A másnap is tele volt élménnyel és újdonsággal: a város egyik legjobb idegenvezetője, dr. Polgár Antal vezetett végig Szegeden, ahol láthattuk az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontot, a kolostorkert fűszer- és gyógynövényeit, megkóstolhattuk Didák testvér "gyógyitalát” is.

A Szent Györgyi Albert Agórát Orbán Hedvig mutatta be, amelynek két szintjén a számítógépek hőskorának „ereklyéit" felvonultató tárlat látható. Az Agóra érdekessége a Katica nevű robot, amelyet Muszka Dániel 1957-ben fejlesztett ki a Szegedi Tudományegyetemen Kalmár László akkori igazgató támogatásával. A készülék olyan feltételes reflexek modellezésére készült, melyek képesek rövid ideig emlékezni bizonyos behatásokra. A Katica a szemébe és a pettyeibe épített érzékelőkön keresztül fényre, hangra, tapintásra egyaránt reagál.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai