hirdetés
hirdetés

Elkészült Eger új presztízs bora

Piacra került a csúcskategóriás Egri Csillag Grand Superior.

hirdetés

Még 2010-ben a néhai kiváló egri borász, Gál Tibor halálának ötödik évfordulóján találkoztak a hevesi megyeszékhely borászai, ahol elhatározták, hogy elkészítik az Egri Bikavér fehér párját - mondta lapunknak Ifj. Gál Tibor, a Gál Pincészet tulajdonos-ügyvezetője. Az új bor nevének az "Egri Csillag"-ot választották, és még abban az évben lefektették ennek a bornak a szabályrendszerét és levédették a nevét.

A szigorú feltételek alapján az Egri Csillag minimum négy fehér bor házasításával készíthető. Ennek a fele Kárpát-medencei szőlőfajta kell, hogy legyen, az illatos fajták aránya viszont nem lehet több 30 százaléknál. Az új bort minden év március idusán hozhatják forgalomba. Az elhatározást követően 2011-ben 25, tavaly viszont már 35 termelő készítette el az Egri Csillagot. A piacon hamar megismerték az új márkát és egyre többen érdeklődnek iránta, nemcsak a hazai fogyasztók, hanem külföldiek is. Legutóbb például a belgiumi Antwerpenben tartott szakvásáron a nemzetközi mezőnyben a legsikeresebb borként szerepelt az Egri Csillag.

A Gál Pincészet Dániába, Belgiumba, Hollandiába, Franciaországba, Németországba és Svédországba exportál belőle. E könnyed, gyümölcsös ízű, friss fehér bor mellett született meg család új tagja, a sűrűbb, testesebb, fahordóban érlelt változat, az Egri Csillag Superior. Majd öt egri jeles borász fogott össze, és a tavalyi évjáratból kiválasztott fajtákat az idei tavasszal házasítva hozták létre a harmadik változatot, a csúcskategóriás Egri Csillag Grand Superiort.

Ehhez a Szent Andrea Pincészet tulajdonosának, Lőrincz Györgynek és Gál Lajos Pincészetének olaszrizlingjét, Thummerer Vilmos chardonnay szőlőjét, Bolyki János hárslevelűjét és Ifj. Gál Tibor viognier-jét használták fel. A zászlósbor első tizenkét palackját Áder János köztársasági elnök vásárolta meg, rajta kívül főleg az egyéni borkedvelők érdeklődnek iránta. A szakértők jelenleg az Egri borvidék legjobb fehér boraként emlegetik, amely nemzetközileg versenyképes termék. Céljuk, hogy a jövőben a nagyobb éttermekbe, szállodákba is eljuttassák ezt a különlegességet. Az említett öt borászatban most újabb feladatra készülnek. Arra törekszenek, hogy az Egri Bikavér Grand Superiort is elkészítsék, amely várhatóan 2014 végére kerül a piacra. A fehér párjához hasonlóan ez is Eger presztízs bora lesz.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai