Elkezdődött a pályázati dömping

Nagy keretösszegű pályázatok indulnak a közeljövőben, amelyek az üzleti környezet támogatását célozzák. 

Februárban érkezik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) „Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása” című pályázata, amelynek keretében a logisztikai KKV-k és nagyvállalkozások szolgáltatásaik és infrastruktúrájuk minőségét fejleszthetik tovább.

Áprilisban az „Innovációs ökoszisztéma építése” címmel nyílik meg egy pályázat, amely az innovatív startupok támogatását célozza különböző inkubátor szervezeteken keresztül.

Januártól pedig már a turisztikai non-profit szervezetek számára is elérhető egy nagy keretösszegű pályázat, amely a magyar turizmus versenyképességének növelését szolgálja a különböző turisztikai menedzsment szervezetek támogatásán keresztül. A Multicontact szakértői szerint a három pályázat jelentősége a hazai üzleti környezet hosszú távú élénkítésében rejlik.

A logisztikai vállalkozások, startupok és a turisztikai szervezetek állnak a középpontjában azoknak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében meghirdetett pályázatoknak, amelyekre az év első hónapjaiban adhatóak be támogatási kérelmek. A három pályázat összesen 11 milliárd forintos keretösszeggel járul hozzá a magyar turizmus, a vállalkozói szféra, illetve a hazai logisztikai szektor hosszú távú élénkítéséhez.

„Jelentős pályázati dömpingre számíthatunk, mind a pályázati kiírások, mind a támogatási kérelmek mennyiségét tekintve. A tavalyi év utolsó napjaiban összesen 25 pályázati kiírás jelent meg a gazdaságfejlesztés és innováció (GINOP), a közlekedés (IKOP), a terület- és településfejlesztés (TOP), a vidékfejlesztés (VP), illetve az emberi erőforrások fejlesztésének (EFOP) területén. A megjelent pályázati felhívások a fejlesztési területek széles spektrumát fedik le az infrastrukturális beruházásoktól egészen az innovációs ökoszisztéma fejlesztéséig” – mondta Kolossa Péter, a MultiContact Consulting Kft. EU források igazgatója.

Érkeznek a területfejlesztési pályázatok is!

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül év elejétől többek között fenntartható közlekedésfejlesztési pályázatokra és környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztésre pályázhatnak az önkormányzatok, illetve az állami vagy önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok. Január végétől lehet pályázni a városi- és települési fenntartható közlekedésfejlesztési pályázatokra, amelyek esetében az önkormányzatok maximum 3 milliárd, illetve 600 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, 100 százalékos támogatási intenzitás mellett, többek között kerékpárutak építésére.

Február elsején nyílnak meg a 36 milliárd forintos keretösszegű környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztési pályázatok. A városi környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések keretében 10 és 917 millió forint, a települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések esetében pedig 5 és 750 millió forint közötti támogatási összeghez lehet hozzájutni, szintén 100 százalékos támogatási intenzitás mellett.

Áprilistól lehet pályázni az „Innovációs ökoszisztéma építése” című felhívásra, amely két fázisban járul hozzá a hazai startupok fejlődéséhez és nemzetközi piacra lépéséhez. Az összesen öt milliárd forint keretösszeggel rendelkező pályázat első fázisában egymilliárd forintot kaphatnak meg olyan inkubátor szervezetek, amelyek majd a projekt második fázisában kiválasztott startupokat fogják támogatni és mentorálni. A második fázisban ennek megfelelően olyan nagy növekedési potenciállal rendelkező, innovatív induló vállalkozások kerülnek kiválasztásra, amelyeknek aztán az inkubátorok részben innovációmenedzsment-szolgáltatásokat nyújtanak, részben pedig támogatási közvetítőként és befektetőként járnak el, a fennmaradó 4 milliárd forintos keretösszeg erejéig.

Januártól pedig a turisztikai desztináció menedzsment szervezetek (TDM) pályázhatnak a „Turisztikai szervezetek (TDM) fejlesztése” című pályázat keretében elérhető, 10 és 85 millió forint közötti támogatási összegre. A pályázat célja, hogy a kiválasztott nonprofit szervezetek fejlesztésének támogatásával, illetve a köztük lévő térségi együttműködések ösztönzésével javuljon a hazai turisztikai célpontok, régiók versenyképessége. A pályázati támogatás intenzitása és a pályázaton elnyerhető összeg nagysága a különböző desztinációknál regisztrált vendégéjszakák számától függ.

 


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?