Ellentrend vagy vicc: itt a húsalapú növény

Az Arby's amerikai gyorsétteremlánc bejelentette, hogy húsból zöldségformára mintázott termékvonal piacra dobását tervezik, megetebles néven. Az első termék a merrot, ami, bár pulykából készül, a napi ajánlott A-vitamin dózis 70 százalékát tartalmazza.

Ahogy egyre nyilvánvalóbbá válik a hústermelés ökológiai fenntarthatatlansága, illetve a vörös húsok túlzott fogyasztásának egészségi ártalmai, egyre nagyobb az igény a húsra kinézetükben, ízükben hasonló, mégsem húsból készült alternatívák iránt. egymás után jelentik be a korábban a húspogácsáik miatt népszerűvé vált gyorsétteremláncok a növényi alapú húspótlékaikat, bár az íz alapján ezeket még bajosan lehet az eredetivel összetéveszteni. Ahogy az Arby's gyorsétteremlánc húsalapú répájának ízét sem lehet az igazi répával összetéveszteni, de talán nem is ez volt a cél - írta az Index.hu.

Az Arby's egy külföldön kevéssé ismert amerikai gyorsétteremlánc. Korábban próbálkoztak külföldi expanzióval is, több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel. Jelenleg Amerikában van 3300 éttermük, illetve a Közel-Keleten, Dél-Koreában és Japánban vannak jelen. Az étterem fő profilja pedig a hús.

Marketingeseik vélhetően érzékelték a konkurensek húspótlékkal kapcsolatos próbálkozásait, és úgy döntöttek, hogy ők markánsan eltérő úton indultak el. Bár a CNN-nek nyilatkozó Arby's-szóvivő kategorikusan tagadta, hogy a húsalapú répapótlékuk vicc lenne, ezt továbbra sem zárhatjuk ki teljes mértékben.

A cég blogján közzétett új termékvonalat megetables-nek nevezték el, amely az angol hús és a zöldség szavak összevonásából jött létre.

Mint írják, mindig is szembementek a trendekkel, és most is ezt teszik: ragaszkodnak a 100 százalékban húsból készült ételekhez. a markentingigazgatójuk így nyilatkozott motivációjukról: 

Mindenki tudja, hogy mindennap kellene zöldséget fogyasztanunk, de az amerikaiak 90 százaléka mégsem eszik elegendő zöldséget. Ezért mi azt mondjuk: miért ne csinálhatnánk zöldségeket a húsból? Az új paradigma első eredménye a marrot, vagyis a hús-répa, ami valójában répaalakúra vágott pulykamell, amit egy órán keresztül szuvidálnak. Ezután megforgatják (igazi) répából, illetve juharszirupból készült pácban (ettől lesz narancssárga). Ezután további egy órát sütik, majd petrezselyemmel díszítik, hogy a megjelenése megszólalásig (pontosabban megkóstolásig) emlékeztessen a répára. A hús-répában a napi ajánlott A-vitamin dózis 70 százaléka van, valamint 30 gramm fehérje.

Kérdésessé teszi azonban, hogy az egész mennyire vehető komolyan, az, hogy a terméket egyelőre nem dobják piacra, mivel “még a kísérletezés korai fázisában vannak”. Ugyanakkor ígérik, hogy további zöldségeket fognak alkotni húsból.

Forrás: Index


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?