Élményekkel teli programokat ígér a szihalmi Magyar-Tár-Ház

Új turisztikai látványossággal gazdagodott Szihalom. A Heves megyei településen átadták rendeltetésének a Magyar-Tár-Házat. Az egykori barokk magtárépület felújításával három szinten reprezentatív néprajzi, mesterségbeli kiállítást nyitottak és rendezvényeket is tartanak.

Ez a fejlesztés jelentősen erősíti a település turizmusát – mondta érdeklődésünkre dr. Joó Csaba alpolgármester, aki immár több mint két évtizede folyamatosan gyűjti a kárpát-medencei magyarság néprajzi emlékeit: bútorokat, cserépedényeket, lakástextileket és a népviseleteket. A Szihalomra vonatkozó anyagokból 2000-ben helytörténeti kiállítást rendezett a helyi tájházban, amely azóta is látogatható. A többi összegyűjtött anyagát viszont a most megnyitott helyiségben helyezték el.

Két év alatt háromszáz milliós fejlesztés

Az új turisztikai attrakció fejlesztésre a Tarna-mente Tisza-tó ÖKO 2000 Alapítvány nyújtott be pályázatot, melyhez támogatást nyertek el. Ennek keretében vásárolták meg a műemlék jellegű, valamikori káptalani magtár épületét, amelyet felújítottak, majd néprajzi anyaggal rendeztek be. A több mint 300 millió forintos fejlesztést két év alatt valósították meg.

Az épület földszintjén látogatóteret alakítottak ki, ahol büfé is működik és március 1-jén konyhát, valamint éttermet is nyitnak. Ott gasztronómiai bemutatókat, illetve – igény szerint – konferenciákat, családi összejöveteleket, esküvőket, baráti összejöveteleket, felolvasó irodalmi esteket, koncerteket is tartanak majd. A ház hatalmas udvarán pedig már elkészült a szabadtéri színpad, emellett lovasversenyeket is terveznek a tágas téren. A gazdag programokból választva akár egy teljes napot is eltölthetnek a faluba érkező turisták.

A tárház első emeletén a nagyobb tájegységek népviseleteit, továbbá a kismesterségek műhelyeit, egy valamikori szatócsboltot, illetve egy matyó szobát is láthatnak az érdeklődők. A harmadik szinten pedig interaktív élményeket szerezhetnek a vendégek. Többek között megismerhetik és ki is próbálhatják, milyen szerszámokat használtak egykor az asztalosműhelyben, milyen eszközökkel szüreteltek és érlelték a borokat korábban, de megtudhatják, hogyan darálták régen a kukoricát az állatoknak. Itt a harmadik szinten egyébként az erdélyi, Hargita megyei Oklánd község népviseletét és korondi díszes tányérokat, cserépedényeket is láthatnak az érdeklődők.

Nyolc új munkahelyet teremtettek

Az alapítvány munkájával létrehozott és a különböző felajánlásokból, magángyűjteményekből összeállított kiállítás népi mesterségeket, viseleteket, bútorokat, használati tárgyakat mutat be és a modern digitális technika eszközeit is felhasználja. A látogatók nemcsak ezt a kiállítást tekinthetik meg, hanem a kezükbe is foghatják a tárgyakat, hagyományos ételeket kóstolhatnak és különböző feladatokat is megoldhatnak. A tárházban négy részre – az Alföldre, a Dunántúlra, a Felvidékre és Erdélyre – osztva mutatják be a Kárpát-medence magyarságának kulturális és néprajzi értékeit.

Maszlag Imre, a Tarna-mente Tisza-tó ÖKO 2000 Alapítvány munkatársa, tárlatvezető lapunknak elmondta, hogy a létesítménnyel nyolc új munkahelyet teremtettek. A kisgyermekes családokra gondolva baba-mama szobát is kialakítottak, valamint az akadálymentesítéssel a mozgáskorlátozottak is látogathatják a tár-házat. A pályázati feltételek alapján arra törekszenek, hogy már az idén 15 ezer látogatót fogadjanak. Ezért minden hónapban szeretnének nagyobb rendezvényeket tartani és élettel megtölteni a házat. Ez az interaktív élményközpont ugyanis nemcsak Szihalom, hanem a környező térség legkiemelkedőbb turisztikai látványossága is.

Rendhagyó órák, táborok, szakkörök

Azt is fontos feladatuknak tartják, hogy a tárház mellett Szihalom más nevezetességeit is jobban megismerhessék a turisták. Így az Árpád-kori falu római katolikus templomát, a műemlék kálváriát, a földvárat, valamint a kemencés udvart. Sőt, a környéken felfedezhető turisztikai látványosságok fenntartóival is folyamatos együttműködésre törekszenek. Várják az iskolai osztályokat, akiknek rendhagyó órákat, illetve táborokat rendeznek. A tárház udvarán pedig a népi mesterségeket bemutató eseményeket, továbbá kézműves vásárokat is tartanak. Néptánc-, illetve népdalkört is szerveznek, szakköröket indítanak például a népi ételek receptjeinek megőrzésére vagy a kézimunkázás, a szövés, a horgolás elemeinek megismertetésére.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?