hirdetés
hirdetés

Élőhely-rekonstrukció a tiszakürti Kis-Tiszán, a beregi és nyírségi lápokon

Bruttó 850 millió forintért rekonstruálja az élőhelyeket a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápokon a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága (HNPI) a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) támogatásával, a projekt várhatóan 2020 decemberében fejeződik be - közölte az igazgatóság.

hirdetés

A sajtóközlemény szerint a HNPI a Kis-Tiszán komplex élőhely-rehabilitációt végez, a beregi és nyírségi lápokon pedig a víz utánpótlását oldja meg. A Közép-Tisza területén létrehoznak négy hektár ideiglenes vizes élőhelyet, amivel kedvező élőhelyi feltételeket teremtenek a Natura 2000 jelölőfajok számára. A vizes élőhely a gémfélék táplálkozó területe is lesz.

A fejlesztésekkel a veszélyeztetett élőhelyek hosszú távon fennmaradhatnak, így például a nyírségi és szatmár-beregi területeken korábban nagy számban előforduló buckaközi lápok megmaradt területei.

Ezzel egyidejűleg két kilométeres szakaszon megerősítik a Tisza árvízvédelmi töltését is - áll a közleményben. A közlemény idézi Kovács Zitát, a HNPI igazgatóját, aki szerint a projekt nemcsak a természetvédelem miatt fontos, kedvezően hat a térség gazdaságára és turizmusára is. A fejlesztéssel élhetőbb környezetet teremtenek, illetve lehetőség szerint a térség vállalkozóit is bevonják a projekt megvalósításába. A közlemény idézi Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt, aki szerint a tiszakürti fejlesztés a Tiszazug egyik kiemelkedő beruházása, a projekt megvalósításával a térség turisztikai vonzereje is tovább nő.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai