Elsőként magyar esettanulmány a UNWTO jelentésében

San Sebastianban május 7-9. között zajlott 3. Gasztroturizmus Világfórumra időzítve jelentette meg gasztronómiai turizmusról szóló második globális jelentését az ENSZ turisztikai világszervezete, a UNWTO (United Nations World Tourism Organisation). A 187 oldalas kiadványban elsőként magyar esettanulmány is helyet kapott. Ebben a Magyar Turisztikai Ügynökség jó gyakorlatként mutatja be a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) gasztro-roadshow kezdeményezését.

A világszervezet tagországainak, társult tagjainak és partnerszervezeteinek esettanulmányaiból szerkesztett világriport arról számol be, hogy milyen ösztönző szerepe lehet a gasztronómiának az autentikus élményteremtésben, a fenntartható turizmus népszerűsítésében.

A kiadvány termékfejlesztési esettanulmányokat, jó gyakorlatokat és tapasztalatokat oszt meg a gasztronómiai turizmus területéről, bemutatja a gasztroturizmus kommunikációjával, márkázásával, oktatásával kapcsolatos kihívásokat.

A magyar gasztronómia és turizmus óriási elismeréseként a kiadványban elsőként magyar téma is helyet kapott. Az elsősorban a magyar fővároshoz köthető sikerek és eredmények mellett évről-évre komolyabb szerephez jut a vidéki gasztronómia: az utazók és vendégek egyre inkább ismerik és keresik a minőségi, szezonális alapanyagokat, a helyi, kézműves termékeket, és az ezekből készült ételeket, a termelőkkel való személyes kapcsolatot, az igényes vendéglátóhelyeket.

A vidék gasztronómiai örökségét, hagyományait és értékeit, a kiváló magyar élelmiszerekre, borokra és pálinkákra épülő tematikus útvonalakat számos civil szervezet és szolgáltató összefogásának köszönhetően élményszerű módon ismerhetik meg a turisták.

A vidéki gasztronómia magyar turizmusban is egyre erősödő szerepét, a lakosság ilyen irányú nyitottságát, érdeklődését és az ötlet relevanciáját jól jellemzi a Stílusos Vidéki Éttermiség kezdeményezésének gyors sikere is. Évekkel ezelőtt néhány, hasonló kihívásokkal küzdő vidéki gasztronómiai műhely között elindult egy szakmai konzultáció, amelynek fő motorja a kiváló magyar alapanyagok felkutatása és termelőik összekapcsolása volt az éttermekkel.

Az azonos felfogású, de eltérő stílusú éttermek gyorsan egymásra találtak. A szoros baráti-szakmai kerekasztal tagjai között folyamatossá vált a munka, a tapasztalatcsere, a közös gondolkodás, amely éves, majd egyre gyakoribb rendezvényekben csúcsosodott ki. 2012-ben tartott első gasztrorandevújuk sajátos hangulata, közönségsikere egyértelművé tette, hogy a szakmai összejövetelek rendszeressé tehetőek. Így alakult meg a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT).

A társulás szlogenje – 16 vidéki étterem, 16 világnézet, 16 kreatív séf, 1 küldetés – szerint céljuk a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás népszerűsítése a mindennapokban. Mindezt évente több rendezvény keretén belül teszik, azzal a szándékkal, hogy az igényes, ínyenc utazók fókuszába a már népszerű úticélok mellett (mint például Balaton, Debrecen, Eger, Pannonhalma, Sopron, Villány) új, kevésbé ismert kulináris desztinációkat is beemeljenek (így Encset, Noszvajt, Perbált vagy éppen Rácalmást).

Az utazó SVÉT roadshow lehetőséget nyújt az éttermeknek, hogy bemutassák a vidék színes gasztronómiai palettáját, egy adott tematika alapján készítve el az ételeket. A házigazda minden alkalommal egy-egy tagétterem, de olyan jelölteket is meghívnak a rendezvényre, amelyek ugyancsak a szívből jövő vidéki vendéglátásban hisznek, azonosulnak a szervezet elképzeléseivel, és így megfelelnek a csatlakozási feltételeknek.

A SVÉT kezdeményezése rövid időn belül vált családias rendezvényből nagyszabású utazó gasztronómiai fesztivállá. Lehetővé tette egyúttal, hogy az addig főváros központú gasztronómiában a minőségi vidéki vendéglátás is jobban hallathassa a hangját.


Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.
Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony

Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony 

A környék turisztikai célpontjait bejárva feltárul előttünk az időtlen természet és az évszázados történelem
Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .
Biztató eredmények a hazai turizmusban

Biztató eredmények a hazai turizmusban 

Az utazási kedv élénkülését elsősorban az idei több hosszú hétvégével magyarázzák a szakértők.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.