hirdetés
hirdetés

Elutasította a MUISZ kérelmét a PSZÁF

Érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének kérelmét, a felügyelet szerint ugyanis nincs hatásköre a Malév-jegyek árának visszafizetésével kapcsolatos, a bankok és az utazási vállalkozások közötti vitában.

hirdetés

A PSZÁF honlapján megjelent keddi tájékoztatás szerint a múlt héten benyújtott kérelmében a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) azt közölte: a Malév leállása miatt a bankok az ügyfelek kérésére visszafizetik a bankkártyával vett repülőjegyek árát. Ezt követően a bankok azokat az összegeket, amelyeket az ügyfelek utazási irodában, vagy utazási iroda által működtetett online rendszerben fizettek ki, ráterhelik azokra az utazási vállalkozókra, amelyeknél az ügyfél a viteldíját fizette.

A MUISZ szerint ez úgy történik, hogy a bankok az ügyfeleknek visszafizetett pénzt a kártyaelfogadó utazási vállalkozókat később, más kártyás fizetés alapján megillető összegekből levonják, azaz beszámítást hajtanak végre.

A MUISZ álláspontja szerint a bankok jogértelmezése az ügyben jogszabálysértő. Intézkedést tartanak szükségesnek az utazási vállalkozóktól szerintük jogszerűtlenül leemelt összegek visszafizetése érdekében, illetve azért, hogy a pénzintézetek ne folytassák ezt a gyakorlatot.

A PSZÁF álláspontja szerint azonban a MUISZ kérelmében vázolt ügy a bankkártya elfogadó utazási vállalkozók és a hitelintézetek közötti polgári jogi alapon nyugvó egyedi jogvita. A felügyeletnek a jogszabályok szerint nincs hatásköre ebben az ügyben, ez kizárólagosan a bíróság jogkörébe tartozik.

A PSZÁF szerint fogyasztóvédelmi ellenőrzés keretében sincs jogszerű lehetősége vizsgálat lefolytatására, miután a kérelem nem minősül fogyasztó részéről benyújtott panasznak, és az ügyben a fogyasztóvédelmi eljárás megindításának egyéb törvényi feltételei sem állnak fenn.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Na ez a cumi! Minden iroda egyenként perelheti a bankot!
Lehet, hogy érdemes lenne felmérést készíteni az utazási irodák között és bankonként (nem lehet túl sok) perközösséget alkotni, hogy egy ügy keretében
tárgyalják és ne sok apró perben. Ez perköltség szempontjából sem érdektelen!
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai