Épületvetítés és örömünnep show a Virágkarneválon

Az ötvenedik Virágkarneválban és közel száz kísérő rendezvényében gyönyörködhetnek az érdeklődők augusztus 13-21. között, a virágkarneváli héten Debrecenben.

A Debreceni Népi Együttes táncosai és a Bürkös Zenekar vezette be a virágkarneváli hétről szóló sajtótájékoztatót Debrecenben, a nagyerdei Régi Vigadóban. A gyermekeknek szóló Galiba gyermekfesztivált – Junior virágkarnevált, a Lurkó liget programjait, az épületvetítést, a virágos kerékpáros felvonulást, a Cseh sörkert rendezvényeit, és az iskolaszer adománygyűjtő akciót ismertették a szervezők.

Épületvetítés

A 3D mappingnak nevezett épületvetítés augusztus 18-19-én, este 9 órától éjfélig tart. A Debreceni Egyetem főépületének homlokzatára vetít Bordos Zsolt három dimenzióban. Mint Széles Diána Debrecen turisztikáért felelős alpolgármestere elmondta, a legkorszerűbb technológiával dolgozik a művész, szinte megmozdulnak a képek, olyan élethűek lesznek. Ezzel új elem kerül a karnevál programjába, mely egy új rendezvénnyé is válhat – tette hozzá az alpolgármester.

Kerékpáros felvonulás

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, a Virágkarnevál eredete karitatív okokra is visszavezethető. A kezdetek óta eltelt száz év, Debrecenben azóta kerékpárutak épültek, és egyre több a kerékpáros. Ők augusztus 20-án reggel 7-kor kerékpáros felvonulással nyitják a Virágkarnevált. A 2009-ben elkezdett, azóta hagyománnyá vált virággal díszített biciklis menetet velocipédek vezetik. Az óriási kétkerekűeket ki is lehet próbálni. A biciklis felvonuláshoz bárki csatalakozhat, aki virágokkal díszíti a kerékpárját. Jelentkezni lehet a helyi Tourinform irodában – ismertette Darin-Séllei Lívia a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület debreceni irodavezetője.

Virágkocsi kompozíciók, Karneváléj

A kerékpáros megnyitó után a virágkocsi kompozíciók vonulnak végig a városon az alkotásokat kísérő hazai és külföldi zenei és táncegyüttesek kíséretében. A látványos rendezvény délután egy órától virágkocsi-kiállítással és folklórfesztivállal folytatódik a Nagyerdei Stadionban. Délután négy órakor kezdődik a Nagyerdőn a Karneváli fieszta. Este örömünneppel, Karneváléjjel folytatódik a programsorozat a Nagyerdei Stadionban. Mintegy 2000 fellépő közreműködik az aréna show-ban – ismertette az alpolgármester. Fellép a könnyűzenei világ színe-java, új előadókkal csendülnek fel a táncdalfesztiválok slágerei, fellép Falausi Mariann, Freddie, a Fricska táncegyüttes, Haja Zsolt, Horányi Juli, Janza Kata, Kamarás Iván, Klem Viktor, Muri Enikő, Radics Gigi, Stolhl András, a Talamba Ütőegyüttes. A show-t Böhm György rendezi.

Százféle sör

Az V. Debreceni Cseh Sörkert szintén augusztus 13-21-ig tartja nyitva kapuit – mondta Martin Imre vendéglős, főszervező. Huszonöt sörgyár több mint százfajta sörét tizenkilenc zenekar játéka mellett lehet kóstolni a Nagyerdei parkban. Bohumil Hrabal söre is ott lesz a kínálat között, és cseh receptek alapján készült magyar kézműves sörök is kaphatók majd. Konyhák is kínálják ételeiket, és kézműves piac is lesz. A gyermekek játszótéren múlathatják az időt.

Iskolaszer adománygyűjtés

A Magyar Református Szeretetszolgálat segíteni szeretne a nehéz helyzetű családoknak, ezért kárpát-medencei iskolaszer adománygyűjtési akciót rendez. A „Töltsük meg együtt az üres iskolatáskákat” nevű karitatív akcióhoz jó állapotban lévő iskolatáskákat, tolltartókat, vonalzókat, füzeteket, zsírkrétákat stb. vár a szolgálat az ország 21 gyűjtőpontján – tudtuk meg Balogh Barnabástól a szolgálat lelkész-igazgatójától. Debrecenben a nagyerdei Békás tónál lesz a gyűjtőpont augusztus 13-18-ig, valamint a szolgálat Füvészkert utca 4. szám alatti épület portáján is le lehet adni az adományoakt augusztus 31-ig. Az országos gyűjtőpontokról ide kattintva lehet tájékozódni.

Gyermekfesztivál

A gyermekprogramok augusztus szintén a fesztiválhéten zajlanak. Gyermekszínházi és bábszínházi előadások, koncertek várják a kicsiket augusztus 13-tól. A Galiba Gyermekfesztiválra-Junior Virágkarneválra augusztus 18-án kerül sor a Kossuth téren. Ötven résztvevője között óvodák, iskolák egyesületek, csoportok vesznek részt. A Galibáról, Schwajda György Lúdas Matyi átiratában szereplő libáról elnevezett rendezvény a Virágkarnevál utánpótlásáról gondoskodik. A 2012 óta megrendezett ifjúsági karneválra a jelentkező közösségek saját kezűleg készítik a mesehősöket bemutató virágkocsijaikat. Az alkotásokat – csakúgy, mint a felnőttek által készített virágkocsikat – zsűri értékeli. A program díszvendégei Kárász Eszter énekesnő, és Varró Dániel költő, műfordító. A vendégek gyermekeikkel együtt vesznek részt a rendezvényen – sorolta Gábor-Tóth Ildikó, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. kulturális menedzsere.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?