hirdetés
hirdetés

Palka Réka, a Mecsextrém Park vezetője

Erdei kalandor

A karrier nem igazán érdekli Palka Rékát, a pécsi Mecsextrém Park igazgatóját, a természet annál inkább. Dédapja Széchenyi Zsigmonddal vadászott együtt, ő két évig élt erdélyi kopójával a zselici erdő mélyén. Kidolgozta a Mecsekerdő Zrt. ökoturisztikai programját, majd megbízták az ország legkülönlegesebb élményparkjának vezetésével.
hirdetés
ttrend • Hogy lesz egy csinos, fiatal nőből vezető egy élménypark élén?

Pécsett születtem, és mindig szerettem a természetet. Gyerekkorom óta sokat horgásztam, vadásztam, túráztam. Dédnagyapám még Széchenyi Zsigmonddal járta az erdőt. A gimnázium után viszont két évig dolgoztam pultosként és pincérnőként.

ttrend • Ez ezért elég messze esik az erdészettől.

Kertészmérnöknek tanultam Kecskeméten. Miután végeztem a főiskolán, megkerestem az erdészetet, hogy nincs-e valamilyen álláslehetőség. Felvettek, 2000-ben a Zselicben, Sasréten kezdtem mint gyakornok. Odaköltöztem, két évig laktam az erdő mélyén egy kis házban, 400 méterre az erdészet vadászkastélyától. Nagyon szerettem ott lenni: se szomszéd, se térerő nem volt, a kutyám volt a társam, egy erdélyi kopó. Vadászgyakornokként kezdtem, belekóstoltam a vadgazdálkodásba, majd erdészgyakornok lettem. Amikor megszületett a kisfiam, visszaköltöztem a városba, bekerültem a vállalati központba. Felkértek, hogy alakítsam ki a társaságnál az ökoturisztikai ágazatot. Az egyik feladatom az volt, hogy a vendégházak turisztikai hasznosítását erősítsem. Kiadványokat készítettem, vásárokra jártam, 2004-től kineveztek a pr- és a marketingterület vezetőjévé. Közben közgazdász diplomát szereztem idegenforgalom szakirányon a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán. 2008 januárjától pedig kineveztek a Mecsextrém park vezetőjévé.

ttrend • Honnan az ötlet, hogy erdészeti kalandparkot építsen?

A fejlesztés egyik indoka az volt, hogy egyre kevesebb az erdőkből kitermelhető fa, ezért alternatív tevékenységeket kellett találni. Jellemző, hogy tíz év alatt a cég létszáma ötödére csökkent: egykor több mint ezer főt foglalkoztatott az erdészet, ma mintegy háromszáz embernek ad munkát. Ennek ellenére még mindig a baranyai erdők csaknem felét mi kezeljük, a pécsi központ öt erdészetet és az Árpádtetői Erdészet területén kialakított Mecsextrém Parkot felügyeli. A részvénytársaság vezetősége ötletbörzét tartott, és eldöntötte: építsünk erdei kalandparkot. A beruházás közel hétszázmillió forintba került.

ttrend • Mennyire különleges ez a létesítmény?

Ilyen park csak egy van az országban. Azóta több kisebb is épült más tájakon, de ekkora területű és ennyire komplex nincs még egy. Az extrém kifejezés ne vezessen félre senkit: itt a legkisebbektől az aktív nyugdíjasokig mindenki biztonságban, kedvére kalandozhat. Nálunk a felnőtt is újra gyerek lehet egy kicsit. A park három fő célcsoportot szolgál ki: a diákok, osztálykirándulók mellett a családokat, valamint a cégeket és más felnőttcsoportokat is várjuk. Egész napos programot kínálunk márciustól novemberig, de akinek csak néhány órája van, annak is érdemes eljönni ide. Egyes eszközök használata előtt a látogatók oktatást kapnak, animátoraink segítségét pedig bármikor kérhetik. A park minden biztonsági előírásnak megfelel. Tavaly sem volt komolyabb baleset, egy-egy horzsolás - akárcsak egy játszótéren, ilyen persze előfordulhat. Van all inclusive és gyermekjegy, de az eszközöket lehet külön-külön is használni. Aki csak az udvarba szeretne belépni, annak egész napra csupán néhány száz forintot kell fizetnie.

ttrend • Mivel lehet itt eltölteni az időt?

Még felsorolni is nehéz a sok lehetőséget: alpesi kötélpark, kalandvár, csúszdák, zorb nevű óriási gömb, amelynek belsejében két ember gurulhat le beszíjazva egy lejtőn. Mászófal kezdőknek és profiknak. A kalandvár egy része kerekes székkel is bejárható, a boulder falon akár mozgássérültek is fel tudnak kapaszkodni. Az egy kilométer hosszú erdei bobpályánk igazi különlegesség, erdőben, fák között kanyarog. Az építő német cég szerint Európában ennek a pályának a legszebb az útvonala. Népszerűek a lábbal tekerős gokartjaink, de quadjaink is vannak. Ezekkel a kezdők technikai pályán gyakorolhatnak, míg a haladók kimehetnek tereptúrákra, természetesen csak engedélyezett, kijelölt útvonalakon.

 

ttrend • Nyitva állnak a fogyatékosok előtt is?

Igen, várjuk a mozgáskorlátozott és értelmi fogyatékos csoportokat is. A Láthatatlan Kiállításunkon a látogatók kipróbálhatják, milyen a nem látók élete. Ez egy légópince, ahol minden vendég kap egy fehér botot, majd kis csoportban vak kísérővel, teljes sötétségben járja végig a föld alatti termeket, ahol különböző élettereket lehet megélni. A teljes sötétségben át kell kelniük az úttesten, be kell vásárolniuk a boltban, el kell pakolniuk a konyhában. Van egy látható része is a kiállításnak, amely arról szól, hogyan segíthetünk látáskárosult embertársainknak.

ttrend • Mivel várják a gyerekeket?

A legkisebbek kedvence a gumi ugrálóvár. Az Odú tanodában a gyerekek belülről ismerhetik meg, milyen egy madár- vagy egy denevérodú. Télen-nyáron vállalunk lovagoltatást és lovasoktatást. A kicsik szeretik az állatsimogatót is, ahol csüngő hasú malacokat, kecskéket és nyulakat etethetnek.

ttrend • Hogy alakul a forgalmuk?

A látogatottság folyamatosan nő, remélem, hogy a gazdasági válság ellenére sem áll le a kedvező tendencia. Vendégeink tíz százaléka külföldi, harmincöt százalék a környékről érkezik, a többi hazánk távolabbi vidékeiről. Van, aki kifejezetten ezért jön az Alföldről, sokan útba ejtik, kombinálják Villánnyal, Harkánnyal, Siklóssal. A külföldiek között vannak németek, hollandok, olaszok, oroszok és horvátok.

ttrend • Mit kínálnak a céges csoportoknak?

Csapatépítő élményprogramot, amelynek során együtt játszhatnak a résztvevők. Attól függően, hogy mi az igényük, speciális feladatsorokat dolgoztunk ki nekik. A kincskeresés az egyik legnépszerűbb tevékenység.

ttrend • Gondolom, enni-inni és aludni is szeretnének a vendégeik…

Étkezési lehetőséget a Tepsifüles étteremben kínálunk a park területén, de a cégeket, csoportokat igény esetén 300 fős rendezvénysátorban is ki tudjuk szolgálni. Ugyanez a sátor alkalmas az indoor tréningek, előadások, vetítések, sőt lakodalmak lebonyolítására is. Aki kéri, szabad tűzön bográcsozhat, grillezhet. Menüt ajánlunk, és á la carte étkeztetés is van. 30- 40 kilométeres körzetben több saját szálláshelyet üzemeltetünk. Orfűn három faházunk van, saját kerttel, Sikondán, valamint Mészkemencén, Sasréten és Nagymátén üzemeltetünk vendégházakat. Ezekben ősszel és télen elsősorban vadászok laknak, míg az év többi részében turistákat várunk. Háborítatlan természet és tiszta levegő, valódi kikapcsolódás fogadja itt a vendégeket.

ttrend • Terveznek-e további fejlesztéseket?

Lesznek új játékelemeink, és meglepetésekkel is készülünk a tavaszi szezonnyitásra. Pályázati forrásból a park területén ifjúsági szálláshelyet építenénk, ahol nemcsak a diákokat, hanem a családokat és a céges csoportokat is el tudnánk helyezni.

Született: Pécs (1977)

Iskolák:
Kertészeti és Élelmiszer-ipari Egyetem, Kertészeti Főiskolai Kar,
Kecskemét, Károly Róbert Főiskola, Gyöngyös

Nyelvtudás: angol, német

Hobbi: természet, sport

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai