Érdemes-e ma Magyarországra hívni szállodai befektetőt?

Ausztria egyik legjelentősebb, a kelet-közép-európai térséget megcélzó befektetői konferenciáját tartották a volt császárváros szívében lévő elegáns, barokk palota termeiben, ahol a díszes épület előtt a monarchiabeli időket idézve szinte percenként hajtott el egy-egy lovas kocsi, bámészkodó turistákkal a hintó belsejében.

Térségünk adott helyzetére mi sem jellemző jobban: immár második éve „low cost”-tá zsugorodott a kétnapos konferencia, azaz a régebben „Real Vienna”-ként elhíresült, látványos nagyrendezvény alaposan összement. Idén 300 résztevővel számoltak a szervezők – ennek mintegy kétharmada lehetett jelen.

Magyarok? Csak megfigyelőként

Húsz ország szakmai képviselői találkoztak – sajnos magyar részről meglehetősen szűk számban voltunk jelen: mindössze a szomszédos utcában lévő nagykövetségünkről érkezett két megfigyelő, és a szakértői oldalról Dr. Kotai-Szarka Klára üzleti tanácsadó/business coach volt jelen. Pedig egy olyan konferencián, ahol azt értékelik és elemzik, hogy mennyire érdemes befektetniük kisebb és nagyobb volumenű befektetőknek, fejlesztőknek különböző idegenforgalmi és vendéglátást is érintő vállalkozásokba – ezt a lehetőséget hazai köreinkben elég nagy luxus kihagyni.

Feljövőben a lengyel gazdaság

Dr. Johannes Hahn, regionális politikáért felelős EU-biztos: „2014 és 2020 között régiós együttműködés, megfelelő versenyképesség szükséges a pályázatok elnyeréséhez, jó esély van a kedvező elbírálásra, hiszen az erre a célra felhasználható teljes EU-s keretösszegnek a 75 százalékát a kelet-közép-európai terület országaiban projektek fejlesztésére, illetve kialakítására szánják.” És bár a gazdasági fejlődés üteme az utóbbi években lelassult, egyre kedvezőbbek az előjelek, jók a kilátások, beleértve az ötcsillagos szállodák fejlesztéseit, az építéseket – vélte a szakértő, aki külön kiemelte a térségben Lengyelország látványos előretörését.

Ki kellene használni a helyzeti előnyt

A kávészünetben a hallottakat latolgatjuk. Kiderül, mostanában még óvatosak a nagybefektetők, inkább alaposan körülnéznek, mérlegelnek, mielőtt vállalkozásba kezdenének egy olyan térségben, amely számukra ismeretlen. A nagyobb léptékű ingatlanfejlesztésekkkel kivárnak, a kisebbek azonban már megindulhatnak a térségünkben, mert a megtérülési ráta elég kecsegtető számukra. Hiszen ne feledjük: a nyugat-európai befektetési piac abszolút telített, a dél-európai területek számukra nem megbízhatóak, ahol tehát még lehetőség maradt, az épp a kelet-közép-európai térség – az a terület, ahol hazánk is fekszik. Ráadásul az orosz–ukrán konfliktus miatt – ezt külön kihangsúlyozták az előadások alkalmával – e területek egyelőre kikerültek a befektetők szemszögéből, ezért a szűkülő lehetőségek körébe mi beleesnénk – főleg, ha lenne hajlandóság a magyarok oldaláról, aktivitás és kreatív ötletek, megoldási javaslatok a pénzügyi oldal felé. Ha azonban gyakorlatilag részt sem veszünk egy olyan komoly szakmai programon, amilyen a GREET Vienna, akkor versenytársaink – a lengyelek, csehek, szlovének, szlovákok, horvátok – olyan előnyre tesznek szert, amely nehezen behozható.

Forrás: Vendég & Hotel


Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.