hirdetés
hirdetés

Eredeti ragyogásban az Empire State Building

Ha nem is kerek évfordulóra, de 81. születésnapjára vagyis május elsejére ismét teljes fényében ragyoghat Az Empire State Building.

hirdetés

New York talán leghíresebb felhőkarcolója ugyan már közel sem számít a legmagasabb építménynek, de páratlan eleganciája egy 550 millió dolláros felújításnak hála ismét a régi. A 2007-ben indult – és hamarosan befejeződő – teljes felújítás érintette a belső - szecessziós - enteriőrt, a légkondicionálást és a világítást, valamint a lifteket és a kilátó teraszokat is. Az energia takarékos hűtő-fűtő rendszereknek köszönhetően alaposan csökkent a hatalmas építmény „energiaszámlája” is, ráadásul az irodák bérlői is kellemesebb környezetben dolgozhatnak.

A Nagy Alma egyik leglátogatottabb turista attrakciójának felújítási munkálatait úgy végezték el, hogy közben egy napra sem álltak le a gyorsfelvonók, amelyek a 86. és a 102. emeleti kilátókra röpítik a turistákat. A harmincas évek art deco stílusát korabeli tervrajzok segítségével kétéves munkával állította vissza a Frank J. Prial építésziroda, az egykori világszenzációnak számító világítótesteket pedig a Rambusch Studios gyártotta újra. Mindezek jó befektetésnek bizonyultak, hiszen az épület bérleti díjai ismét a „fénykort” idézik – a turisták pedig az év minden napján hosszú sorokban várnak a feljutásra.

Pedig a kilátóba való „liftjegy” cseppet sem olcsó: a 86. emeletre 16,70 dollárért, a 102. emeletre pedig 39 dollárért lehet jegyet váltani egy felnőttnek. A turistáknak takarékos megoldás a Citypass, amely 46 százalékos spórolást tesz lehetővé és egyben olcsóbb belépőjegyre jogosít a város tucatnyi látványosságába. A felnőtteknek 79 dollárba kerül a füzet - de a fiatalok 17 éves korig 59 dollárért válthatják meg a kedvezményes Citypasst – amelynek külön előnye, hogy ezzel sorállás nélkül lehet az Empire State Building liftjeihez is eljutni.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai