Erika világa

Erika, aki erdélyi születésű magyar cukrászlány, Choco & Mousse néven idén tavasszal nyit cukrászdát a portugáliai Parade- ben, a fővárostól 22 km-re lévő kis tengerparti településen.

Az erdélyi lány családjánál odahaza szombat reggel hagyomány volt, hogy a nagyi kenyeret és foszlós kalácsot, szilvás lepényt, ordás lepényt sütött a kemencében. Ő volt egyben a falu szakácsa-cukrásza, így minden jeles alkalomra ő készítette a finomságokat. A kisunoka pedig mindig ott sürgött-forgott körülötte...

Tészták, perecek, összetevők

Aztán úgy alakult, hogy 19 évesen egy pékségben eladó lett. Azonban amint tehette, hátrament a műhelybe, próbált tésztát dagasztani, perecet formázni. Sokszor már akkor is boldog volt, ha a pékek megengedték, hogy ő mérhesse össze az alapanyagokat. Magyarországra kerülve dolgozott több étteremben is, mindig annak örült a legjobban, ha a desszertpályára osztották be.

Egy erdélyi magyar lány révbe ér

2009-ben járt először Portugáliában, amikor megismerkedett a barátjával, akihez később hozzáment. Azóta többször is visszalátogatott néhány hétre, tavaly júniusban azonban már oda is költözött. Előtte, az utóbbi években óceánjáró hajón dolgozott, idegenvezetőként sok helyen megfordult. Úgy érezte, ideje valahol letelepedni, és mivel a férje munkája miatt Magyarország nem jöhetett szóba, így Erika költözött az ő hazájába.

Leves, rántott hús a cukrászda kínálatában

Amikor először járt Portugáliában, meglepődve látta, mennyire „szegényes” a választék, milyen sokan nem ismerik a cukrászdát, egész másképp gondolkodnak róla, mint mi, magyarok. Igaz, minden sarkon található úgynevezett „pastelaria”, ahol péksüteményt, szendvicset, rántott húsos zsömlét, sós pitéket és leveseket, illetve cukrászsüteményeket, kávét és egyéb italokat árulnak. De ez nem az a békebeli hangulatot árasztó, beülős, kávézgatós, sütizős találkozóhely.

A tojásos sárga krém az Isten

A portugálok nagyon édesszájúak, de a süteményeik túl édesek, mivel többnyire tömény tojásos sárga krémmel töltöttek. A hagyományos születésnapi tortájuk sima piskóta egy réteg ilyen sárga krémmel töltve, kívülről is sárgán vibrál. Van csokitortájuk, amely ugyancsak más, mint az általunk ismert, illetve kedvelik a keksztortát, amely háztartási keksz kávéba mártva, tojássárgás vajkrémmel rétegezve. Minden sarki boltban találhatók fánkok, piskótatekercsek, ugyancsak sárga krémmel töltve.

Somlói, Gundel-palacsinta és csokitorta is

A most megnyitásra kerülő üzletre Erika egy online hirdetőportálon talált rá. Parede egy tengerparti kis település, a cukrászda központi, jó helyen lesz. A nyitást március 2-ára tervezi, jelenleg gőzerővel folynak a felújítási munkák, és a megnyitó napján már lesz krémes, isler, dobostorta, csokitorta (ahogy mi, magyarok szeretjük), somlói és Gundel-palacsinta is. Emellett lesznek francia jellegű sütemények is, gyümölcsös finomságok, néhány, saját recept alapján készült édesség és cukormentes desszert. Erika kézműves csokoládét, illetve pár bonbonfélét is készít, de ezek a nagy meleg és a magas páratartalom miatt csak időszakos jelleggel szerepelnek majd a választékban.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.