Értékteremtő finomságok

Az evés-ivás annyira a mindennapjainké, hogy hajlamosak vagyunk elfelejtkezni magasabb szintű, kulturális hozadékáról. Pedig az épített környezet (védett pincesorok, kandallós kastélytermek), a tárgyak (tarkán pingált cserépedények, szőttesek, szép ívű boroshordók), sőt a szellem (nemzedékek során megőrzött receptek, bordalok, versek, novellák) is gyarapodik általa.

'

A Bor és a kultúra jegyében lett a „Nagy Ízutazás 2006” rendezvénysorozat dél-dunántúli kiemelt rendezvénye az Európai Bordal Fesztivál. Nem lehet véletlen, hogy a bordalok nagyrendezvénye itt, a híres villány-siklósi borvidéken gyökeresedett meg. A fesztivált 1993 óta rendezik meg, a Pécsi Napok – Mediterrán Ősz, illetve a Szőlő és Bor Ünnepéhez kapcsolódóan minden negyedik évben világfesztivál rangban. Eddig négy földrész 38 országából több mint 3000 férfi énekes hozta el a borral kapcsolatos hagyományait, dalait, és vitte el a magyar zene és bor jó hírét a világba. Idén szeptember 22–24. között immár tizenegyedik alkalommal zeng majd az ének Villánykövesden és a Villány-Siklósi Borút egyéb településein, pincékben és templomokban és a Pécsi Nemzeti Színházban. Záróakkordként Pécsett a Széchenyi téren szüreti felvonulás, népi kirakodóvásár, borkóstolás és a Népek Bordalai és Táncai műsor előadására kerül sor.

Dr. Lakner Tamás, a rendezvény művészeti vezetője tájékoztatása szerint ebben az évben Németország, Szlovénia, Svédország, Olaszország, Spanyolország, Horvátország és Lengyelország férfikórusai látogatnak a dél-dunántúli régióba. A házigazda, a júliusban olimpiai bajnokságot nyerő Bartók Béla-férfikarral együtt 250 férfi énekes zengi majd a nemes bor dicséretét. A borról nemcsak dalok, de költemények is szólnak; Baudelaire versét fordítva a szekszárdi születésű Babits óhatatlanul a vidék nemes vörösboraira gondolhatott.

„Ma tág a tér, s ragyogva kékül, Sarkantyú, kantár, zabla nélkül Szállunk a bor sötét lován...”

Régiós borászok sikere

A 8. VinAgora nemzetközi borversenyen a magyar borok jelentős sikereket értek el: két nagy aranyérmet, 65 aranyérmet és 44 ezüstérmet nyertek. A nemzetközi borversenyek legmagasabb elismerését, a Champion díjat, amelyet az aranyérmet nyerő borok versenyeztetésével lehet megítélni, több fő kategóriában dél-dunántúli bor érdemelte ki. A 8. VinAgora CHAMPION 2006 díjat a vörösborok kategóriában a Magnifico 2003 (Bock Pince, Villány) és a „La Vida” Merlotválogatás 2003 (Vida Péter, Szekszárd) nyerte meg.

Zenélő Pécsi Gasztronómia

Idén nyáron hét étterem fogott össze, hogy az MT Zrt. Dél-Dunántúli Regionális Marketingigazgatósága támogatásával új színfolttal gazdagítsa Pécs belvárosának gasztronómiáját. Hétfő kivételével minden este más és más étteremben élő zenével várták a vendégeket. A hozzájuk stílusban leginkább illő színvonalas pécsi együttes/előadó műsora gondoskodott a hangulatról. A vendégek az étterem kínálatára legjellemzőbb menüt és a hozzá ajánlott italokat fél áron fogyaszthatták. A betérők termékkóstolót is kaptak a régió jellegzetességeiből (pécsi sörök, pezsgők, cirfandli, Party szalámi, szárított almaszirom). Az éttermek asztalára egységes arculatú, ötnyelvű étlap került, amely a művészek ismertetőjét is tartalmazta. A rendezvényt fotópályázat kísérte. A programban részt vett a Kalamaris étterem; az Aranykacsa étterem; a Pezsgőház étterem; a Hotel Palatinus étterem; a Minaret étterem; az Elefántos étterem és a Pátria étterem. Az akció augusztus végéig tartott.

A pincesortól a kastélyig

Palkonya a nagy múltú villányi borvidékhez tartozik. Az egyutcás, 370 fős dél-baranyai falu ma is hűen őrzi a XVIII. században betelepített német szőlőművesek építészeti kultúráját. A község legnevezetesebb műemlékegyüttese a faluvégi domboldalon álló, 53 présházból álló pincesor, amelyekben kis és közepes méretű családi borászatok működnek. A Villány-Siklósi Borútra látogató turisták közül egyre többen élvezik a tüzes vörösborokat rejtő műemlék pincéket és a kedves gazdák vendégszeretetét. Palkonya leglátogatottabb ünnepe a „Pünkösdi Nyitott Pincék” rendezvény pünkösd vasárnapján. Palkonya 2007-ben Európa Kulturális Faluja lesz.

A 3,5 hektáros park közepén fekvő Szent Gál-kastély (Zomba- Szentgál-szőlőhegy) működtetői számos gasztronómiai és borrendezvényt szerveznek a gemenci vadnapoktól a szüreti mulatságon át a lekvárfőzésig. Kiváló helyszín ehhez a kastély elegáns nagyterme vagy a középkori hangulatú Kandalló-terem. Borházukban a táj jellegzetes boráról elnevezett, rusztikus téglaburkolatú Kadarka-terem 90-100 fő kiszolgálására alkalmas. Hozzájuk tartozik a Szekszárd szívében fekvő Garay-pince is, az ország legrégebbi borospincéje, amelyet még 1063-ban I. Béla király építtetett.

Asztali örömök Somogyban

Minden nyáron beiktatható a programok közé ez a hagyományos somogyi rendezvénysorozat. A somogyi emberek a nyár csaknem minden hétvégéjén megmutatják a helybélieknek és a sok-sok látogatónak, mit is tudnak sütnifőzni. A már hagyományossá vált ízletes versengések közül is kiemelkedik a Palacsintás Király választása Nagyatádon. Vörsön a tűzoltók tárcsán sütik kedvenc ételeiket, Csokonyavisontán a kalács köré kerekítenek ünnepet, Mernyén megmutatják, mi minden finomság készíthető a burgonyából.

A „Királyi Szakácsok Nyomdokán” Hagyományőrző Egyesület augusztus 3–5. között az idén 14. alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Királyi Szakácsve r - senyt. A zsűri döntése alapján ítélik oda a 2006-os év Királyi Szakácsa megtisztelő címet. A középkor csábító ízei mellett sor került a korabeli gabonaételkülönlegességek, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének bemutatójára is, és Mátyás udvarának különleges édességei szolgáltak desszertként. Életre kelt a középkori piac a kézműves vásárral, a szórakozásról pedig reneszánsz kori zene, tánc, maskarások, lovasok, bajvívók gondoskodtak.

Szüreti mulatságok

Szekszárdtól Siklósig Lóki Gabriellától, a szekszárdi Babits Mihály Művelődési Ház rendezvénykoordinátorától megtudtuk, hogy szeptember 14–17. között mozgalmas hétvégére várják a városba a vendégeket. A rendezvény közel másfél évtizedes múlttal rendelkezik, de két éve a művelődési ház saját szervezésében bonyolítja. A Szekszárdi Szüreti Napokon borrendavatással, borakadémiával, szüreti felvonulással ünneplik a híres szekszárdi vörösborokat. 26 szekszárdi pincészet tart folyamatos borkóstolást 60 helyi és környékbeli kézműves árulja zsűrizett termékeit. A nagy vigadalomban természetesen a gasztronómia is nagy szerepet kap: ökörsütés, töltött káposzta és bajai halászlé van a kínálatban, de a legkapósabb mindig a helyi ételspecialitás, a „téfölös bütök” (kelt tészta tejföllel, szalonnapörccel).

Augusztus 26-án Siklóson várhatóan 15 000 ember lesz kíváncsi a Várkertben, ötszáz főzőhelyen készülő csirkepaprikás ízére. Az idén már ötödik alkalommal kapcsolják össze itt a szüretet az egyik legismertebb magyar étel fesztiváljával.

Mitől különleges a pécsi sör?

,A sör egy különleges, múlt századi receptúra alapján készül. Ezt a receptúrát keltette a Pécsi Sörfõzde életre, és egy fiatal szakember, Csengõ András vitte sikerre. Mecseki karsztvízbõl, kiváló komlóból, nyílt kádas erjesztéssel készül a pécsi sör; az ászokolás hosszú ideig, 3-4 hétig is eltart. Ekkor alakul ki bársonyosan telt íze, gyöngyözõ szén-dioxidja és különleges, telt zamata. Jellemzõje a mély, óarany sárga szín, finom, tiszta illat, telt és hosszan lecsengõ malátaíz. A Pécsi Sörfõzde „zászlóshajója” a méltán népszerû Szalon sör. A Szalon márkanév 1907-ben került az Iparkamaránál bejegyzésre, tehát jövõre ünnepli 100. születésnapját a régió legnagyobb hagyománnyal rendelkezõ söre. Az idén az elsõ félévben 800 millió forintos fejlesztés valósult meg a Pécsi Sörfõzde Rt.-ben. Az osztrák-magyar állampolgárságú Wenckheim család tulajdonában lévõ részvénytársaság pécsi cége évente 460 ezer hektoliter sört fõz.

További gasztrorendezvények

  • Szeptember 9. Halfőzőverseny a horgásztónál, Háromfa
  • Szeptember 9. A somogyi megyeszékhely ad otthont a grillezett finomságok versenyének, Kaposvár
  • Szeptember 16. Tüzes, savakban gazdag borokat kínálnak a szőlő- és borfesztiválon, Mohács
  • Szeptember 22–24. Kitudódik, ki a legjobb a bográcsoslecsó-készítésben, Bőszénfa
  • Szeptember 24. Alma-, körte- és szilvaligetek bő termését a helyiek gyümölcsös ételek gazdag változataiban hasznosítják, Nemesdéd
  • Októbertől novemberig szüreti ünnepek és Márton-napi vigasságok – Villány, Siklós, Bóly, Szekszárd
'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.