hirdetés
hirdetés

Eszterházi Vígasságok színházavatással

Eszterházi Vigasságok címmel egész nyáron átívelő kulturális koncertfesztivált rendez a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély. A programsorozat 15 héten keresztül tart, május utolsó napján indul, és szeptember 15-én fejeződik be. 

hirdetés

A május 22-én délelőtt a fővárosban, a Forster Központ kertjében tartott sajtótájékoztatón Cselovszki Zoltán, a Forster Központ elnöke és Rácz Márton, az Eszterházi Vígasságok művészeti vezetője köszöntötte, stílszerűen, korhű ruhában és rizsporos parókában.

Az első bemutató 240 éve volt a Marionettszínházban, 1773-ban, éppen 240 esztendeje, Mária Terézia látogatása idején nyitották meg Haydn egyetlen báboperájával, a Philemon és Baucis-szal, amelyet a zeneművész maga dirigált. A Marionettszínház most teljes pompájában idézi a múltat, rekonstrukciója a Víztoronnyal és a Narancsházzal együtt az Ybl-díjas Molnár Csaba munkája. Az eredeti barokk megjelenésében rekonstruált épület ettől az évtől kezdve az Eszterházi Vigasságok koncertjeinek, előadásainak ad otthont.

Tizenöt hét alatt 60 koncert lesz, 150 hazai és külföldi művésszel a Marionettszínházban, a kastélyban és első alkalommal szabadtéren, a kastély parkjában. Idén 10 ezer nézőt vár a kastély a programsorozatra.

Cselovszki Zoltán szerint a rekonstrukciós munkák nem fejeződtek be, a fejlesztés második ütemével párhuzamosan a kastély elnyerte a harmadik ütemre szóló uniós támogatást. A fejlesztés nem tisztán műemléki helyreállításban, műkincsek bemutatásában gondolkodik, az a cél, hogy az Esterházy-kastély európai rangú kulturális központtá váljék.

A rekonstruált Marionettszínházat három napos zenei fesztivállal köszöntik, és ezzel nyitják meg az Eszterházi Vigasságok programját május 31-én.

Rácz Márton tájékoztatása szerint a nyitóest első darabja az egykori épületavatást idézi: Haydn Philemon és Baucis nyitánya hangzik el.

Június utolsó hete a 29. Régi Zenei Napok rendezvénysorozatának ideje.

Júliusban a Budapesti Vonósok Fesztiválja A zsenik egymás közt… címet viseli, s Haydn mellett a két évszázada született Verdire, illetve Wagnerre és születésének centenáriumán Benjamin Brittenre emlékezik.

A programsorozatban a Musica Globus a 300 éve elhunyt Esterházy Pált, a Harmonia Caelestis összeállítóját idézi fel.

Fellép Sebestyén Márta, az Orfeo zenekar, és a világ majdnem minden részéből érkeznek neves művészek, a nyitó előadásra már minden jegy elkelt.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai