hirdetés

Ettél már bodzát, rózsaszirommal, mimózával?

A Four Seasons Hotel Gresham Palace új koncepciója, hogy még ismertebbé tegyék a hazai nagyközönség előtt Gresham Éttermüket, és ne az legyen az általános kép, hogy ott annyira topkategóriát képviselnek, amely szinte megfizethetetlen a magyar lakosság körében.

hirdetés

Ennek jegyében hívták el magukhoz március 8-án a hazai gasztromédia képviselőit egy hangulatos vacsorára. És mivel Nőnap volt – kizárólag hölgyeket invitáltak. A meghívás másik apropója, hogy a konyhára új séf érkezett. Bár Leonardo Di Clemente igazi olasz temperamentumával a dél-olasz Puglia szülötteként sok éven át dolgozott hazájában is, hozzánk egy hónappal ezelőtt Tokióból érkezett, a luxuslánc ottani konyháján dolgozott, előtte pedig a londoni Four Seasons-nél szerzett komoly szakmai tapasztalatokat.

A budai Vár panorámájával „tálalt” asztalnál Yves Giacometti, a szálloda igazgatója és Andrea Colla F & B igazgató is helyet foglalt, és mivel mindketten szintén a napsütötte Itália szerelmesei, így nem egy feszengős, álbeszélgetésekkel teli estén vehettünk részt, hanem igazi fesztelen hangulat uralkodott – ahol persze a feltálalt, kimondottan nőknek szánt fogások voltak az uralkodók.

Rizottó, a király

Elsőként „Bodzavirág” néven ráksaláta érkezett, amelyben szerepelt persze bodza is az alma és a burgonya mellett. Utána libamáj tiramisu második előételként, bár az eperben érlelt libamájnál a gyümölcs íze nem volt igazán érezhető, azonban cseresznyés balzsamecettel megbolondítva, mákos granola morzsával tálalva – isteni volt. De nálam a sáfrányos rizottó vitte a pálmát: folyami rákkal és pezsgős zselével a tetején olyan igazi különlegesség, hogy amikor az ételsor végén a séf megjelent az asztalunknál – rögvest elkértem a receptjét.

Mint a Séf asztalánál

Leonardo egyébként nem feszélyezetten állt egy-két percig az asztal szélén, hanem leült közénk, bort töltött magának, és fesztelenül csevegett. A receptkérésnek különösen örült, az F & B igazgatóval pedig külön sajátos stílusban „froclizták” egymást, hiszen, mint kiderült, Andrea Olaszország északi területéről érkezett – a déli születésű Leonardoval úgy látszik ennek kapcsán örökös csipkelődés van közöttük gasztronómia és a más-más szokások okán. Egyébként ők ketten, ez látszott is, jól megértik egymást. Például az F & B igazgató volt az, aki az új séf megérkezésekor körbevezette őt Budapest neves gasztronómiai pontjain, megkóstoltatva vele mindenütt, ahol csak lehetett a magyar konyhából. „Ezért tudok már akár becsukott szemmel is készíteni rántott húst, vagy csirkepaprikást”, összegzi tapasztalatait a Four Seasons új konyhafőnöke.

Ha jó az ötlet – megtelik az étterem

Akinek irányításával a királyi rizottó után rózsaszínre sütött kacsamell, gyömbéres sütőtökpürével, rózsaszirommártással érkezett a konyháról, a lakoma befejezéseként pedig mimóza tortát szolgáltak fel. A kiszolgálás is osztályon felüli volt: például olyan apróságra is ügyeltek, hogy kávét vagy teát (kívánság szerint) a desszerttel együtt hoztak, nem pedig utána, ahogy sok helyütt szokás.

Ja, és hogy el ne felejtsem: e nőnapi, kimondottan hölgyeket váró könnyű, kimondottan sok zöldséget és főként virágot felvonultató menüsorra akkora volt az érdeklődés, az étterem vendégtere ezen a péntek estén dugig megtelt. Ha egy jó, kedves, személyre szóló, kényeztető ajánlat szerepel egy étterem kínálatában- arra a magyar vendégkör is mindig vevő lesz.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai