Étterem, ahol a nagyik főznek

A világon egyedülállónak számít a New York-i Enoteca Maria, amelynek a konyháján hivatásos szakácsok helyett nagymamák főznek közel 20 országból.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Staten Island St. George negyedében csaknem tíz éve nyitotta meg Jody Scaravella a kis éttermét. A Brooklynban olasz bevándorlók leszármazottjaként született tulajdonos a vendéglátóhelyet édesanyjáról, és az olasz borok iránti hódolatból – persze nem utolsó sorban a nála is hozzáférhető választék miatt – Enoteca Mariának nevezte el. Scaravella persze, hogy az itáliai konyhára alapozott, melynek a köztiszteletben álló nonna, vagyis a nagymama a lelke. Ahogy náluk otthon is, ahol a szicíliai nagymama, Domenica vásárolt és főzött az egész famíliára.

Az olasz nagyi ételeinek ízemlékeit őrző unoka eredeti ötlettel alapította meg éttermét, nem professzionális szakácsokat, hanem nonnákat verbuvált Olaszország minden régiójából, hogy Staten Island-re elhozzák hagyományos családi receptjeiket. Eredetileg tíz olasz nagyival indult az Enoteca Maria. Jody Scaravella aztán 2011-ben gondolt egy nagyot, és elhatározta, hogy világkonyha jeligére más országbeli nagyikat is éttermébe csábít.

Előbb egy virtuális receptgyűjteménnyel indított Nonnas of the World néven, ahová a világ bármely országából feltölthettek anyanyelvükön ételrecepteket, az ételekről készült fotókat és rövid önéletrajzot a jelentkezők. Lényegében ez volt az alapja annak, hogy 2016 júliusában beindulhatott a világon egyedülálló étterme, ahol közel 20 országból egymást váltva szakácskodnak a nagyik. Az Enoteca Maria menükínálatában megőrizte az olaszos jelleget, ugyanakkor naponta különböző nemzetek fogásaival bővíti választékát. A rendszeresen étlapon szerepelő nemzeti ételek készítői között van Lucia Brazíliából, Yumi Japánból, Carmen Argentínából, Mariéla Venezuelából, Rosa Maria Kolumbiából, Habiba Algériából, Mafuza Bangladesből, Zena Szíriából, Zulejka Dominkából, Marita Ecuadorból, Nyagyezsda Kazahsztánból. Az európai országok konyháját az olasz Adelinán, Carmelinán, Rosán, Christinán, Marián, Luisán, Rosarián, Margerithán és Adrianán kívül a fehérorosz Nyina, a cseh Helena, a görög Ploumitsa, a lengyel Jolanta, a francia Monique és a török Hülya képviseli.

 A nagymamák nemcsak főznek, hanem az étterem saját projektje, a Nonnas in training keretében ingyenes tanfolyamokat is tartanak, ahol megosztják konyhai fortélyaikat az érdeklődőkkel.  Mára a média kedvenceivé váltak a nagyik, egyre több tudósítás jelenik meg a USA-ban és szerte a világon róluk, az étteremben egymásnak adják a kilincset a forgatócsoportok.  Jody Scaravella időközben már könyvet is megjelentetett Nonna’s  House- Cooking and Reminiscing with the Italian Grandmothers of Enoteca Maria címmel személyes élményei alapján, és a nagyik élettörténeteivel, receptjeivel. Várható újabb kiadvány is,

 Az Enoteca Maria konyhájának azonban van egy nagy hiányossága. Nincs magyar nagyijuk. Ha valaki kedvet kapna – vagy akadna szemfüles unoka, aki bíztatná - , hogy a Staten Island-i étteremben népszerűsítse családi konyháját, küldje el receptjét, történetét és fotóit a következő internetes weboldalra: nonnasoftheworld.com – akár magyarul is.
 
 

 

Forrás: HVG


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.