hirdetés

Étterem, ahol a nagyik főznek

A világon egyedülállónak számít a New York-i Enoteca Maria, amelynek a konyháján hivatásos szakácsok helyett nagymamák főznek közel 20 országból.

hirdetés

Staten Island St. George negyedében csaknem tíz éve nyitotta meg Jody Scaravella a kis éttermét. A Brooklynban olasz bevándorlók leszármazottjaként született tulajdonos a vendéglátóhelyet édesanyjáról, és az olasz borok iránti hódolatból – persze nem utolsó sorban a nála is hozzáférhető választék miatt – Enoteca Mariának nevezte el. Scaravella persze, hogy az itáliai konyhára alapozott, melynek a köztiszteletben álló nonna, vagyis a nagymama a lelke. Ahogy náluk otthon is, ahol a szicíliai nagymama, Domenica vásárolt és főzött az egész famíliára.

Az olasz nagyi ételeinek ízemlékeit őrző unoka eredeti ötlettel alapította meg éttermét, nem professzionális szakácsokat, hanem nonnákat verbuvált Olaszország minden régiójából, hogy Staten Island-re elhozzák hagyományos családi receptjeiket. Eredetileg tíz olasz nagyival indult az Enoteca Maria. Jody Scaravella aztán 2011-ben gondolt egy nagyot, és elhatározta, hogy világkonyha jeligére más országbeli nagyikat is éttermébe csábít.

Előbb egy virtuális receptgyűjteménnyel indított Nonnas of the World néven, ahová a világ bármely országából feltölthettek anyanyelvükön ételrecepteket, az ételekről készült fotókat és rövid önéletrajzot a jelentkezők. Lényegében ez volt az alapja annak, hogy 2016 júliusában beindulhatott a világon egyedülálló étterme, ahol közel 20 országból egymást váltva szakácskodnak a nagyik. Az Enoteca Maria menükínálatában megőrizte az olaszos jelleget, ugyanakkor naponta különböző nemzetek fogásaival bővíti választékát. A rendszeresen étlapon szerepelő nemzeti ételek készítői között van Lucia Brazíliából, Yumi Japánból, Carmen Argentínából, Mariéla Venezuelából, Rosa Maria Kolumbiából, Habiba Algériából, Mafuza Bangladesből, Zena Szíriából, Zulejka Dominkából, Marita Ecuadorból, Nyagyezsda Kazahsztánból. Az európai országok konyháját az olasz Adelinán, Carmelinán, Rosán, Christinán, Marián, Luisán, Rosarián, Margerithán és Adrianán kívül a fehérorosz Nyina, a cseh Helena, a görög Ploumitsa, a lengyel Jolanta, a francia Monique és a török Hülya képviseli.

 A nagymamák nemcsak főznek, hanem az étterem saját projektje, a Nonnas in training keretében ingyenes tanfolyamokat is tartanak, ahol megosztják konyhai fortélyaikat az érdeklődőkkel.  Mára a média kedvenceivé váltak a nagyik, egyre több tudósítás jelenik meg a USA-ban és szerte a világon róluk, az étteremben egymásnak adják a kilincset a forgatócsoportok.  Jody Scaravella időközben már könyvet is megjelentetett Nonna’s  House- Cooking and Reminiscing with the Italian Grandmothers of Enoteca Maria címmel személyes élményei alapján, és a nagyik élettörténeteivel, receptjeivel. Várható újabb kiadvány is,

 Az Enoteca Maria konyhájának azonban van egy nagy hiányossága. Nincs magyar nagyijuk. Ha valaki kedvet kapna – vagy akadna szemfüles unoka, aki bíztatná - , hogy a Staten Island-i étteremben népszerűsítse családi konyháját, küldje el receptjét, történetét és fotóit a következő internetes weboldalra: nonnasoftheworld.com – akár magyarul is.
 
 

 

(forrás: HVG)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai