Étteremteszt Közép-Európa legjobb olasz helyén

Ami Magyarországon található, méghozzá a Bükk mélyén!. Ez az Avalon Ristorante Miskolctapolcán.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mamma mia! A Bükk szívébe, a miskolctapolcai Avalon Park olasz éttermébe indulunk. Ami ott várt, az még tele tányérokon edződött párosunknak is meglepetésül szolgált: ilyen pazar olasz kaját nemigen ettünk idehaza eddigi életünk során.

DÍJAK, ÍRORSZÁGI MINIHÉTVÉGÉVEL

A miskolctapolcai Avalon Ristorante nyerte a World Luxury Restaurant Awardson a Közép-Európa legjobb étterme címet, amelyet Belfastban, egy elegáns díjátadó gálavacsora alkalmával vehetett át a Bükk mélyén meghúzódó éttermet vezető Albók Gyula és Szepesi Gábor séfpáros. E díjat minden évben a vendégek és a szakma szavazatai alapján ítélik oda a legjobbaknak. „Minket az előétel felszolgálása közben szólítottak a színpadra, alig hittük el, amikor hallottuk az Avalon Ristorante nevet” – meséli Szepesi Gábor, akitől azt is megtudjuk, Rolls Royce-szal szállították a részvevőket a díjátadás helyszínére, ahol vörös szőnyeg, elegáns fotófal és high-end menü fogadta a meghívottakat, akik a világ különféle tájairól érkezett étterem­tulajdonosok, séfek. „Ez a díj kétéves munkánk megkoronázása” – összegzi a tapasztaltakat Albók Gyula, majd hozzáteszi, azt igazolja vissza a nemzetközi siker, hogy jó az a koncepció, amelyet csapatukkal közösen kialakítottak. Az írországi díjátadó volt különben az első alkalom, amikor magára hagyták kollégáikat – pedig volt BBQ-est, kubai zenés élő koncert, a szálloda pedig a hétvégén full házzal üzemelt.

MAMMA KONYHÁJA

Ezeket hallva naná, hogy érdeklődve vártuk, mit tud felmutatni az immár rangos nemzetközi díjjal is büszkélkedő konyha. Bár már az előre vetítette, hogy nem járunk rossz helyen, amilyen olasz ízelítőkből álló fogadótál került elénk a Belfastban történteket felelevenítő beszélgetés során: topminőségű olasz sajtok, zöld és fekete olajbogyók társaságában, friss szedésű koktélparadicsommal, ropogós paprikával, házi készítésű grissinivel, focacciával, tejfölös, fokhagymás mártogatóssal, saját kertből szedett mikrozöldekkel kísérve. És csak ezután jött a java! A két séf eltűnt a konyhán, hogy összeüssön némi rizottót, tésztát, begyújtsák a fatüzelésű kemencét a pizzához, és sajnos az olasz ételek ízharmóniáját lezáró desszertekről sem feledkeztek meg.

Spagetti carbonara és Avalon Penne Arrabbiata sajtokkal érkezett, és bár mindkettő a Mamma konyhájáról szinte naponta kikerülő olasz ételnek tűnik, könnyen elronthatók. A spagettiben a tojásbetét nem a rántottasűrűséget hozta, hanem pont annyira krémes állagú volt, amennyi mennyei az ízlelőbimbóknak – a panchettának, a megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű olívaolajnak, fokhagymaolajnak és tojássárgájának köszönhetően. A penne arrabiata szintén egy végtelenül egyszerű olasz paradicsomos tésztaétel, de eddig azt gondoltuk, ahhoz, hogy finomat kóstoljunk, egészen Olaszországig kell menni, ahol az első, utunkba akadó kisvendéglőben jobbat készítenek, mint itthon a legtöbb helyen. Azonban úgy tűnik, az Albók–Szepesi páros a nyakába vette a nagyvilágot, elutaztak a Mamma konyhájának tájára, és az ott tapasztaltak alapján olyan tésztafélék kerülnek ki a kezük alól, ami idehaza a párját ritkítja. Időközben kisült a Pizza Primavera is: friss bivalymozarellával, pármai sonkával, ruccolával, koktélparadicsommal, parmezánnal gazdagon megszórva, a tészta pedig pont annyira vékony és olyan állagúra sült, ami a legjobb olasz stílust hozza. Most őszintén: ki tudna ennek ellenállni? Mi nem, az biztos.

GYULA GÁBOR KRÉMESE

Hallottunk már korábban másoktól ódákat zengeni az Avalon krémeséről, de hogy milyen a valóságban, az elmondhatatlan. „Igazi házilag főzött tejszínből készítjük, saját recept alapján a nyolcrétegű tésztát, és két évig kísérleteztünk vele, mire ráleltünk a tökéletes elkészítési módra” – mondja Albók Gyula az asztalunkhoz érve, ahol örömmel nyugtázza, nemcsak a mennyei krémesek, hanem a mellette magát felkínáló kókuszos, csokoládés, mangós tekercs, valamint a mascarponéval, roppanós kávémorzsával készült tiramisu és a desszertpálya egyik sztárja, a sós karamellás, igazi vaníliarúddal készült panna cotta is eltűnik a tálról egy szempillantás alatt. Na de a krémes! Miközben elköszönünk vendéglátóinktól, eldöntjük, megtesszük a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy ezt a krémest az alkotóiról nevezzék el, hogy így kerülhessen be a hazai gasztronómia nagykönyvébe.  

                                                                                                                 STAN és PAN

Forrás: Vendég


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.