Európa-szerte tüntetnek a covid-intézkedések ellen

Puskaporos hordó lett Európa a világjárvány kitörésének évfordulójára. Hétvégén Budapest mellett számos városban zajlottak demonstrációk a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó kormányzati intézkedések ellen.

Az elmúlt vasárnap a híradások szerint 10 ezer tüntető vonult Bécs belvárosában az utcára, hogy tiltakozzanak a kormány járványkezelési intézkedései ellen. A közel ezer rendőr intézkedéseinek 11 letartóztatás és 1176 feljelentés lett a mérlege. A tüntetők közül sokan megszegték a hatályos előírásokat, nem viseltek arcmaszkot, s nem tartották a 2 méteres védőtávolságot. A karácsony óta, immer hatodik hete tartó lockdown ellenére sem csökken a napi új fertőzések esetszáma ezer alá. Ennek megfelelően a szakértők továbbra sem javasolják az intézkedések enyhítését. Ugyanakkor egyre nagyobb a társadalmi és gazdasági nyomás a kormányon a járványügyi intézkedések lezítása, ill. teljes feloldása érdekében - írja a GD Consulting.

Az MTI tájékoztatása alapján vasárnap délután mintegy hatszáz ember tüntetett Amszterdam központjában a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó kormányzati intézkedések ellen. Információk szerint a vasárnap délutáni megmozdulás békésen zajlott a frissen bevezetett kijárási tilalom ellen az az előtti hétvégén és a múlt hét folyamán tartott tüntetésekhez viszonyítva. 

A belga rendőrség olyan megmozdulások kiszélesedését akadályozta meg vasárnap délután Brüsszelben, amelyeket több helyszínen szerveztek a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések ellen, a nem engedélyezett tüntetésekre érkezők közül legalább 350 embert előállítottak. A nagyszámú rendőr megakadályozta a megmozdulások kiszélesedését, rendbontásról nem érkezett jelentés. 

Mintegy másfél-kétezer ezer ember tüntetett vasárnap délután Prágában a közéletet korlátozó kormányzati intézkedések ellen. Az Emberek vagyunk, nem lehet minket kikapcsolni jelszó jegyében lezajlott akciót a Chcípl PES (Megdöglött a Kutya) civil mozgalom rendezte. A PES, a hivatalos járványellenes rendszer nevének cseh rövidítése, ugyanakkor kutyát is jelent. Innen a civil kezdeményezés neve. A mozgalmat olyan kisvállalkozók hozták létre, akik a koronavírus terjedése elleni intézkedésekben a létüket látják veszélyeztetve. A Megdöglött a Kutya mozgalom céljai elérése érdekében petíciót is megjelentetett az interneten, amelyet eddig mintegy tízezer ember írt alá. Csehországban február 14-ig szükségállapot van érvényben. A kormány arra hivatkozva, hogy több mint két hét után megállt a járványhelyzet mérsékelt javulása, és néhány mutató újra romlani kezdett, a hét végén tovább szigorította az óvintézkedéseket. Zárva van a boltok és szünetel a szolgáltatások többsége, éjjeli kijárási tilalom van érvényben, és szombattól kezdve a külföldiek csak indokolt esetben léphetnek be Csehországba. Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint a korlátozó intézkedéseket csak akkor enyhítik, ha a kórházakban kezeltek száma 3 ezer alá esik. Szombaton a cseh kórházakban mintegy 5500 személyt kezeltek, közülük mintegy 850 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Ez valamivel jobb helyzet, mint amilyen a hét elején volt.

Vasárnapra virradóan rendőrökkel csaptak összea sziléziai Rybnik városában egya koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések ellenére megnyitott klub vendégei. A járványügyi szabályok ellenére működő rybniki szórakozóhely bezárását az egészségügyi felügyelet rendelte el már korábban, amikor a klub szintén vendégeket fogadott. Miután ezen a szombaton a klub újból megnyílt, a hatósági döntést rendőrségi kísérettel hajtották végre. Rendőrségi közlemény szerint a szórakozó vendégek egy része a felhívásra elhagyta a helyiséget, egy részük azonban nem volt erre hajlandó. A klub előtt később több százan gyűltek össze, sokan szájmaszk nélkül, ittas állapotban. A tömeg különféle tárgyakkal dobálta meg a rendőröket. A mintegy 150 beavatkozó rendőr könnygázt, gumibotot, villanógránátot vetett be, gumilövedékkel figyelmeztető lövéseket is leadtak. A helyszínen három férfit őrizetbe vettek, 213 embert igazoltattak.

A lengyel kormány csütörtökön február 14-ig meghosszabbította a járvány miatt életbe léptetett korlátozások - ezen belül a szórakozóhelyek, az éttermek, az edzőtermek, a sportintézmények, a sípályák bezárásáról szóló intézkedések - többségét. Február 1-jétől csak a bevásárlóközpontok és kulturális létesítmények újranyitását engedélyezték, valamint törölték az idősek vásárlási sávját.

Az év elejétől a sajtó többször is beszámolt olyan lengyelországi vállalkozókról, amelyek a korlátozások ellenére folytatják vendéglátói tevékenységüket, szórakozóhelyeket, éttermeket nyitnak ki, esküvői lakomákat rendeznek. Az ilyen esetekben 30 ezer zlotyiig (mintegy 2,4 millió forint) terjedő bírság szabható ki.

Forrás: MTI


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.