Így újítják meg a hamarosan látogatható Várkert Bazárt

A világ száz legveszélyeztetettebb műemlék-épületeinek listájáról április 4-én lekerülhet a Várkert Bazár, amelynek elő felújítási üteme az országgyűlési választást megelőző napokban zárul és nagyszabású Ybl-megemlékezések keretében, bizonyos alapfunkciót tekintve már látogatható is lesz.

Ybl Miklóst méltán nevezik a nemzet építészének, és most, születésének 200. évfordulójára végre elkészül az évtizedek óta hányattatott sorsú Duna-parti komplexum rekonstrukciója. A Várgondnokság díszterme adott helyet annak az összegző és egyben felvezető sajtóeseménynek, amelyet még nem a megújult Várkert Bazárban rendezett a felújítást koordináló Kormánybiztosság.

Megvalósult az első ütem

L. Simon László kormánybiztos áttekintette a projekt legfontosabb mérföldköveit és ismertette az épületegyüttes új funkcióit is, amelyeket kezdettől fogva kerestek az elődök is, akik birtokolták, vagy használták annak valamely részét, de most valós igényeket szolgálnak majd a létesítmények és a hozzájuk kapcsolódó fejlesztések, beruházások. 1996 óta a világ egyik legveszélyeztetettebb műemlékeként, 1987 óta pedig a Világörökség részeként számon tartott, 1883-ban épült neoreneszánsz épületegyüttes 1984-ig üzemelt.

Hosszú szünet és pusztulás után, 2011. októberében döntött a kormány arról, hogy megkezdi a teljes rekonstrukciót. A beruházás teljes egészében az Unió által társfinanszírozott támogatásból valósul meg az Új Széchenyi Terv Közép-magyarországi Operatív Programja keretében. E projekttel párhuzamosan a Budavári Önkormányzat sem tétlenkedik, hiszen a Vár környékének közlekedési fejlesztését vállalta. Ez utóbbi keretében valósul meg a Várkert Bazár felszín alatti 300 férőhelyes parkolóháza és egy új közlekedési tengely, amely akadálymentes elérést és új kaput nyit a Várba és közvetlenül majd a Budapesti Történeti Múzeumhoz is.

Az átadást megelőző napokban is mintegy nyolcszáz szakember dolgozik éjjel-nappal a rekonstrukción, amely minden szempontból példaértékű. Az épület és kapcsolódó terei fenntartható beruházásnak tekinthetők már most. A déli palota termeiben egyszerre három kiállítás is látogatható lesz a megnyitóünnepséget követően. A beruházás keretében elbontásra került a vár tövéből egy hatalmas mészkő-szikla is, melynek helyén a régészeti feltárásokat követően megépülhetett a parkoló garázs. Egy minimum 600, maximum 900 fő befogadására alkalmas, multifunkcionális rendezvényközpont is helyet kapott a komplexumban.

Mit hoz a második ütem?

A kiállítóterek, amelyek az északi és a déli épülettömbökben kaptak tehát helyet, 2500 négyzetméteren várják az érdeklődőket, nyártól teljes területen, egyelőre a déli palotában csak. Ezzel megvalósul a főváros legnagyobb ilyen jellegű kiállítótere, amely a legmodernebb technikai eszközökkel felszerelve kapja meg végső állapotát ősszel. A kényelmesebb megközelíthetőség érdekében két villamosmegálló is létesül: egy a Casino mellett, egy pedig a Rudasnál. A BKK hajói érintik az új kikötőt is, amely a Várkert Bazárhoz kapcsolódó Duna-parti szakaszon létesül, igazi korzóhangulatot varázsolva a folyópartra.
2014. augusztus 28-ig megújul az épületegyüttes előtti Lánchíd utca és a budavári királyi kertek is megszépülnek. Összesen tehát 8.988 négyzetmétert rekonstruálnak, 17.722 négyzetméternyi új területet építenek hozzá, amit 8.734 négyzetméternyi zöldterület díszít majd, kertek és udvarok formájában. A főváros új kulturális tere egyben pezsgő és élhető közösségi tér is lesz, ahol minden korosztály jól érezheti magát és megtalálja majd a számára legvonzóbb programot.

Az elképzelések szerint a mostani Vízhordó lépcső melletti mozgólépcsőn és a már megvalósult két lift mellett a várfalakon kívül futó, üvegfalú panorámaliftek is megépítésre kerülnek az északi oldalon, az Anjou-bástyánál, a Lovas utcai parkolónál és az Országház utcánál. A Lánchíd utca forgalomcsillapított lesz és új burkolatot kap, és már nem kell sokáig várni a BKK zéró-emissziós, új midi-várbuszaira sem, amelyek elektromos meghajtásúak lesznek. Mindezeken túl korszerű információs táblarendszer és internet alapú applikációk is segítik majd a Vár és a Várkert Bazár iránt érdeklődő turistákat.

Az ünnepélyes megnyitó 2014. április 3-án, csütörtökön lesz.

A részletes programot a www.varkertbazar.hu weboldal közli.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.