Ez a Fiastyúk nem égi, hanem földi tünemény

Az étterem és a kulináris élvezet itt a termőföldnél kezdődik. Azt vallják, kiváló étel csak a legkiválóbb hozzávalókból készülhet, így az alapanyagok jelentős részét maguk termelik a Fiastyúk Udvarház éttermét körülölelő biobirtokon.

A Fiastyúk Udvarházban akkor szedik a zöldséget és a gyümölcsöt, amikor beérik, abból sütnek, főznek, ami frissen terem. A szőlő levét palackba zárják a Móri Borvidéken fekvő 17.500 szőlőtőkés, új telepítésű öko-ültetvényről. A borlapon 50 féle bort kínálnak, a saját birtokukról pedig Ezerjót, Rajnai Rizlinget és Traminit szüretelnek.

Még szerencse, hogy allergiás lett az eperre

dr. Rostási-Szabó Csilla, az Udvarházat birtokló család tagja: "Az egész még gyerekkoromban, egy boltban vásárolt eperrel kezdődött, melytől feldagadt a húgom a szája. A saját, kerti eprünktől azonban semmi baja nem volt. Később édesapám beállított a nagyanyámhoz egy csomag száraz tésztával: “Hoztam a leveshez!”- mondta. “Ne szégyenítsél meg, édes fiam!” – hangzott nagyanyám szelíd szava a vejéhez, és 70 éves korában is a maga gyúrta, aranysárga cérnametéltje került a húslevesbe. Azóta keresem az eredetit, a feldolgozatlant, mindazt, melyben a teremtett világ szépsége és tökéletessége ragyog. Ezzel kezdődött több mint huszonöt éve a gondolkodásom, látásmódom és a vállalkozásunk átalakulása.

Tudatos biogazdaság, kapcsolat a környék gazdáival

Tudatos lépések, döntések sorával mára 11 hektáros biogazdaságot vezetünk a családommal Székesfehérvár közelében. Saját magunk termesztjük a zöldséget, gyümölcsöt, szőlőt szüretelünk, bort készítünk, baromfit nevelünk. Kapálunk, csirkét vágunk, izzadunk a napsütésben, s a föld porát töröljük a homlokunkról. Közünk van az élet valóságához, munkával szenteljük meg azt. Értéket őrzünk, értéket teremtünk. Most is magam előtt látom, ahogy nagyanyám késsel keresztet rajzol a hatalmas házikenyér sötétlő héjára mielőtt megszegi.

A felhasznált alapanyagok jó része saját termesztésű, frissen szedett, öko tanúsítvánnyal rendelkező élelmiszer. És a többit is igyekszünk a környék helyi termelőitől, gazdáitól beszerezni, mindnek személyesen utánajárva, megbizonyosodva a kifogástalanságuk felől. Nem önmagában az idényszerűségre törekszünk, hanem megbecsüljük a tisztességes gazdálkodást folytatókat.

Háziszörp, lelassulás, fantasztikus fűszerkert

A Fiastyúk Udvarházban nincsenek szénsavas üdítők multinacionális cégektől. Van viszont házi bio szörp, kézműves sör és sajt, frissen gyúrt tészta, saját sütésű kenyér. És csönd, lelassulás, kiszakadás a rohanó, városi életmódból, séta a fűszerkertben, barangolás a veteményesben, a gyerekeknek mászóka és hinta, jó levegő Székesfehérvár vonzáskörzetében, a Sárréti Tájvédelmi Körzet szomszédságában. Találkozás az életadó étellel, borokkal, találkozás önmagunkkal, az elveszettnek hitt idilli gyermekkorral.

Rostási-Szabó József tulajdonos: "Amit csak lehet, a saját ellenőrzött ökogazdaságunkból szerzünk be - a többi alapanyagból is igyekszünk helyi termelők élelmiszereit előnyben részesíteni."

Mi a Fiastyúk Udvarház gasztronómájának titka?

Rövid, de gyakran változó idényjellegű az étlap, „farm to table” filozófiával, azaz kertből az asztalra, hogy minél rövidebb ideig utazzon az alapanyag és megőrizze beltartalmi gazdagságát. Kíméletes konyhatechnológiát alkalmaznak,  hagyományos magyar ételeket készítenek újragondolva, a XXI. századi kreatív konyha kívánalmainak megfelelően.

 


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?