hirdetés
hirdetés

Ez a helyzet most a SZÉP-kártyával

A járvány kapcsán meghozott kormányrendelet módosította a juttatás nettó értékét és a munkaadói költségeket is, ez pedig a munkavállaló és a munkáltató számára sem közömbös. A munkáltató és a munkavállaló számára sem közömbös, hogy mikor érkezik az utalás a SZÉP-kártyára, hiszen a járványügyi rendelkezések kapcsán több ponton változtak a juttatás terhei, és ezek befolyásolják a felhasználható összeget és a munkaadói költségeket is – írja az Adózóna információja alapján a hvg.hu.

hirdetés

A SZÉP-kártyára utalt juttatások szociális hozzájárulás adó módosításának hatásáról szólva előre bocsátják, a cafeteria-elemek kialakítása nettó alapon és bruttó elvek szerint is történhet. Nettó garantált juttatásoknál nincs külön teendője a munkáltatónak, ha az adómértékek év közben változnak. Ám a vészhelyzetben elfogadott módosítások eredményeképpen a nettó alapon juttatott SZÉP-kártyára történő utalások után a munkaadót terhelők közterhek alakulása mégis rendhagyó, írja az Adózóna.

A munkáltatónak érdemes megfontolnia, hogy mekkora összegű juttatást képes biztosítani június 30-áig, tekintettel arra, hogy ebben az időszakban elutalt összegek után csak 15 százalék szja fizetendő. Ez a rendelkezés nem csupán a cafetéria keretében adott SZÉP-kártya juttatásra alkalmazható. Bruttó elszámolásnál, cégszintű költségkeret mellett adott juttatásoknál lényeges különbség – a nettó garantált juttatásokhoz képest –, hogy a munkavállaló részesül magasabb juttatásban.

Ha korábban a juttatás bruttó összegéről nyilatkozott a munkavállaló, akkor automatikusan magasabb lesz a SZÉP-kártyára utalt nettó juttatás értéke. Ha a nettó juttatás értéke alapján választhatott a munkavállaló, akkor a munkáltató nyilatkoztathatja a dolgozót, hogy milyen juttatásra kívánja felhasználni a megtakarítást. A gyakorlatban ugyanakkor más megközelítések is előfordulhatnak, derül ki.

Idén több alkalommal is foglalkozni kell a dolgozói juttatásokkal az Adózóna szerint. Ez annak köszönhető, hogy a 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelet több tekintetben is módosította a béren kívüli juttatások adókötelezettségére vonatkozó szabályokat.

A maximálisan adható keretösszeg is nőtt, június 30-áig nem terheli szociális hozzájárulás a SZÉP-kártya számlára utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeget és július 1-jétől ennek mértéke a juttatások adóalapként meghatározott összegének 15,5 százaléka.

(forrás: Adózóna / hvg.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai