Ezek a borok képviselik idén az ország borkultúráját

Bemutatták a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2016-os borválogatását: a kiváló minőségű magyar borok nemzetközi népszerűsítésére pályázaton kiválasztott három kategória 23 fajta bora képviseli a magyar borkultúrát Magyarország 140 külképviseletén, valamint a nemzetközi delegációk előtt.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára a borválogatást bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte: a tárca idén 15. alkalommal mutatja be a külügyi borválogatását, amelyet minden évben 10-12, nemzetközi borminősítéssel rendelkező vizsgabiztos vakon, azaz a lehető legobjektívebb módon választ ki.

Közlése szerint a tárca évente nagyjából 100 millió forintot költ borokra, a stratégiát a többi minisztériummal, így a földművelésügyi, a nemzetgazdasági tárcákkal és a Miniszterelnökséggel összehangolják.

Ausztria 20 százalékkal kevesebb bort exportál, mint Magyarország, de azt 2,5-szeres átlagáron teszi, ezt az államtitkár követendő példának nevezte.

A bor az egyik legkiválóbb módja Magyarország népszerűsítésének, a kiválasztott borok képviselik az ország borkultúráját - hangsúlyozta.

Hozzátette: az elmúlt 30 évben minőségi átalakuláson ment át a borászat az országban, Magyarország "bornagyhatalommá vált" a minőségben. A márka még nem a megfelelő helyén van a francia, a portugál vagy az olasz borokhoz képest, ezért a minőségre kell koncentrálni az exportban is. El kell érni, hogy a magyar csúcsborászok valóban a lehető legmagasabb árat tudják elérni a boraikkal - mondta az államtitkár.

Mészáros Gabriella, a borválogatás zsűrijének elnöke a borászatoknak kiosztott elismerő oklevelek átadásakor azt emelte ki, hogy közel húsz éve törekednek az objektivitásra a legjobb borok kiválasztásában. A megmérettetésen részt vevő termelők tudják, hogy nem versenyről van szó, hanem a Kárpát-medence egyedi karakterének, fajtáinak bemutatásáról - mondta. Az egyes kategóriákban - grand superior, superior, classic - és a technológiában látványos a fejlődés az elmúlt 4-5 évben, az egyes termőhelyek karaktere jobban megjelenik.

A díjazott fajták közé a Móri, az Etyek-Budai, a Tokaji, a Balatonfüredi, a Somlói, a Villányi, az Egri, és a Szekszárdi borvidékekről kerültek be tételek, és egy határon túli a Szerémségi borvidékről.

A teljes lista:

Pezsgő

Grand Superior
Kreinbacher Birtok, Nagy-Somló, Prestige Brut

Superior
Kreinbacher Birtok, Nagy-Somló, Kreinbacher Somló Extra Dry

Classic
Garamvári Szőlőbirtok, TokajChateau Vincent Optimum 

Könnyű fehérbor

Grand Superior
Csetvei Pince Mór, Ezerjó 2014 

Superior
Maurer Oszkár Pincészete, Szerémség, Maurer Oszkár Corvina, 2012 

Classic
Nyakas Pince, Etyek-Buda, Irsai Olivér, 2015 

Testes fehérbor

Grand Superior
Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaj, Percze Furmint, 2014 

Superior
Figula Pince, Balatonfüred, Sáfránykert, 2014
Kolonics Pince, Somló, Somlói Juhfark, 2013 

Classic
Béres Szőlőbirtok, Tokaj, Tokaji Furmint Lőcse dűlő, 2011 

Könnyű vörösbor

Grand Superior
Vida Péter Pincészete, Szekszárd, Hidaspetre Kékfrankos, 2012 

Superior
Günzer Zoltán Pincészete, Villány, Ördögárok Kadarka, 2012 

Classic
Thummerer Pince, Eger, Egri Bikavér Superior, 2011 

Testes vörösbor

Grand Superior
Heumann Evelyn Pincészete, Villány, Cabernet Franc, 2012
Sauska Pince, Villány, Sauska Cuvée 7, 2011 

Superior
Kovács Nimród Pincészete, Eger, Rhapsody, 2011
Takler Pince, Szekszárd, Bikavér Reserve, 2012

Classic
Bodri Pince, Szekszárd, Faluhely Bikavér , 2013

Késői szüretelésű, édes bor

Grand Superior
Bott Judit Pincészete, Tokaj, Késői Furmint, 2014

Superior
Disznókő Szőlőbirtok , Tokaj, Édes Szamorodni, 2012
Barta Pince, Tokaj, Édes Szamorodni, 2013 

Classic
Grand Tokaj, Késői Arany Tokaji Furmint, 2013

Aszú

Grand Superior
Dobogó Pince, Tokaj, Aszú 6 puttonyos, 2003 

Superior
Nobilis Pince, Tokaj, Aszú 6 puttonyos, 2007
Erzsébet Pince, Tokaj, Aszú 6 puttonyos, 2010 

Classic
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tokaj, Aszú 5 puttonyos, 2009

Forrás: MTI

Forrás: Origo


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?