Fáraók, királynők, korallok: Egyiptomban jártunk a Kartago Tours-szal

Egyiptom: búvárkodás a Vörös-tengeren, séta a luxori karnaki templomban, átkelés a Níluson,  vásárlás a hurgadai pálmafás sétányon, végeláthatatlan étkek sora a négy és ötcsillagos szállodákban, tánc a tengerparton…  A Kartago Tours Zrt. jóvoltából mindezt átélhettük Egyiptomban. Az utazás célja harmincnyolc szálloda meglátogatása volt, harminc utazási irodai munkatárssal és néhány újságíróval egyetemben, június elején.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Napfelkeltével fogadott az arab ország. A reptér előtt már vártak idegenvezetőink, Fábián Fruzsina és a magyarul kiválóan beszélő Ahmed Mansour. Az ötcsillagos Sindbad Aqua Hotelbe vitt a buszunk. A szálloda strandja képeslapra illő volt: verőfényes kék ég kis felhőpamacsokkal, ragyogó napsütés és a tenger. 

A pálmafás napozóágyak árnyékából rögvest megcéloztuk a vizet, és ebédig el sem mozdultunk a strandról. Délben nem győztünk választani a kész és a szemünk előtt készülő ételekből. Előételek, saláták, hal, csirke-és marhahús, rizs, burgonya, sült zöldségek is voltak az edényekben és külön az egészséges ételek: párolt zöldség, kímélő módon készített húsok, rizs. 

Tetszetős sütemények garmadája kínálta magát: datolyás, sült tojáshabos, gyümölcsös, krémes és mézes változatokban. Nyers gyümölcsök álltak halmokban: alma, szőlő, narancs, banán, datolya. Lehetetlen vállalkozás lett volna minden ételt megkóstolni. De ez nem is volt célunk. Ismerkedtünk az idegen ízekkel, illatokkal, színekkel, ételekkel és már az első falatokkal megszerettük az arab konyhát. Szinte egész nap volt mit enni az all inclusive ellátásban. 

Az ételek és az italok nem csak a főétkezések ideje alatt kínálták magukat. Nap közben a medence parti bárban lehetett kérni üdítőitalt vagy hűvös, könnyű, édeskés, gyenge alkoholtartalmú sört, a büfében sült krumplit, folyós mézzel leöntött palacsintát.

Aztán újra a főétkezés, a vacsora következett. Meg sem éheztünk ilyen rövid idő alatt, de az ínycsiklandó illatnak és a szokatlan ételek látványának nem tudtunk ellenállni. Szedtünk a tányérunkra grillezett padlizsánt, sült halat, olajbogyót, sült paprikát, párolt rizst, speciálisan elkészített spenótot, apró, sült rákot… Éjszaka pedig a bárokban lehetett kérni a különböző innivalók közül.

Erőd a tengerparton

Másnaptól kezdődött a munka, a négy és ötcsillagos szállodák látogatása. Minden szálloda tartogatott meglepetést, megkülönböztette magát valamilyen különlegességgel a többitől. Emlékezetes a Titanic Palace bungaló sora, amelynek a hálószobáiból egy kis teraszra lehetett kilépni és onnan fém létrán beleereszkedni a medencébe. Tehát a szobából egyenesen a medencébe lehetett csobbanni.

Szabály, hogy csak felnőttek bérelhetik ki a bungalót, gyermekes családok nem. A másik különlegesség szintén a vízhez kapcsolódik. A Steingenberger Aqua Magic-ben egy medencében álló, kalózhajót formázó vízi élménypark csúcsán egy óriási dézsába töltődött a víz két csövön át is. Csengettyűszó jelezte a dézsa megteltét, majd nagy robajjal lezúdult a víz.

A vízsugár nagyját felfogta egy tető, de így is jutott belőle a boldogan sikongató gyerekeknek és a nem kevésbé boldog felnőtteknek.

A szállodát körül öleli a lusta folyónak nevezett, az itthoni élményfürdőkből sodrófolyosónak ismert áramló víz, addig lehet rajta ringatózni, amíg csak tetszik. A szállodák szépségversenyen vettek részt a study tour résztvevőinek a Fábián Fruzsina által hirdetett vetélkedőn. Az ötcsillagosok között a Citadel Azur Resort nyert.

A szálloda, mint egy monumentális erőd áll a parton. Több mint 660 szobát foglal magában, partja 1600 méter hosszan húzódik. Strandja sziklás, tehát fürdőcipővel tanácsos bemenni a gyorsan mélyülő vízbe, de a part egy részét homokkal borították a kisgyermekes családok kedvéért.

A várfalakról csodás kilátás nyílik a sziklákon habos fehéren megtörő sötétkék vízre, a felhőtlen horizontra. A szálloda szolgáltatásainak különlegessége, hogy az ott tartózkodás alatt egyszer kimossák és kivasalják a vendégek ruháit. A Fun Cityben egész nap ingyenesen működik az aquapark (ebédidő kivételével), a kisvasút és a vidámpark fizetős.

A Picakalbatrosban van Hurghada legnagyobb aquaparkja, 32 medencében 35 vízi játékkal szórakozhatnak vendégeik ingyenesen. A legnagyobb szálloda az El Pacino, 825 szobája van az öböl két partján.

Általános volt a szállodák között, hogy az udvari medencék közül egyet vagy többet is fűtöttek télen, széf és minibár volt a szobákban, a parton italbárokból, a szállodákban kávézókból kérhették az innivalót a vendégek, az étteremben hagyományos egyiptomi ételeket is kínáltak és olasz konyhán is étkezhettek a vendégek, gyermekprogramokat és felnőtteknek szóló rendezvényeket tartottak. Egyik szállodában sem unatkozik senki sem, még akkor sem, ha ki sem teszi a lábát a hotelből.

Luxor: Karnaki templom, Királyok Völgye, Hatsepszut fáraónő templomába

Ha Egyiptom, akkor Luxor és Vörös-tengeri búvárkodás. Ezekkel mindenképpen szakítsuk meg az édes szállodai „semmittevést”. Fizessünk be egy luxori (thébai) kirándulásra és egy sznorkelezésre. A látnivaló temérdek, ezért már reggel fél ötkor elindul velünk a Kartago hurgadai irodájának busza. A karnaki templomhoz érve az ókori Egyiptom egyik leghíresebb épületegyüttesét láttuk. 

A több mint száz hektáron álló épületkomplexum harminc fáraó uralkodása alatt épült, két évezreden át. Szfinxek és kosok alkotta sorok között vezet a bejárati út. Belépve a monumentális oszlopok közé lecsendesedünk, elementáris erővel hat ránk az oszlopsorok állandó rendje, a fény játéka.

Fáraók kolosszusai magasodnak fölénk, letűnt kultúrák fényes évezredeit hirdetve. Helyi idegenvezetőnk, a Magyarországon tanult Norbika, eredeti nevén Nur, hibátlan magyarsággal veszi sorra a fáraókat és rokonaikat és elevenen magyaráz.

Pedig tartja a ramadánt, étlen-szomjan dolgozik velünk egész nap, a forróságban. A járólapba karcolja ábráit, így illusztrálja magyarázatát a templomról, a piramisokról, az obeliszkekről. Még egy babonát is elárul: ha ötször megkerüljük az óriási, faragott szkarabeusz bogarat, teljesül a kívánságunk.

Az oszlopokra, falakra karcolt alakokat mutatja be, az épen maradt színes oszlopfőkre hívja fel a figyelmünket. Majd egy kis időt is hagy, hogy magunkba szívhassuk a Krisztus előtt 1300 évvel ezelőtt épült templomkomplexum hangulatát.

Kisétáltunk az óriási térről és a Királyok Völgyébe tartunk tovább, a kővel szabdalt sivataghoz. Az uralkodók temetkezési helyének leghíresebb sírja Tutanhamoné, üres, a kairói múzeum őrzi kincsét.

A 63 sír közül hármat néztünk meg. Széles vágatokon ereszkedtünk alá, akárcsak az egri vár katakombájába. Az egyik sírkamrában üres szarkofág, a másikban ókori alakokkal díszített, színes falak, a sírkamra közepén egy óriási, nagyon magasra helyezett szobor feküdt, a harmadik, tágas kamra falát szintén egyiptomi festmények díszítették.

Kiérve a kősivatagból a Nílus felé vettük az irányt buszunkkal, majd egy kishajón átkeltünk a túloldalra ebédelni. Tüzes arab popzenét is szolgáltatott a kormányos a hajózáshoz. Majd a sziklába vágott Hatsepszut fáraónő templomába vitt fel a gumikerekeken guruló kisvonat bennünket. 

A Deir el-Bahari templom oszlopcsarnokát bejártuk, az őr a falakba karcolt alakokról beszélt, családfájukat, tetteiket magyarázta.

Búvárkodás a Vörös-tengeren

Amíg mi Luxorban hódoltunk az ókor csodáinak, addig a többiek a Karibi-szigeteket idéző fehér homokos tengerpartos, pálmafás Giftun szigetén napoztak és fürödtek. Hajóval mentek és nagyokat csobbantak a vízz közepén kikötő hajóról. 

Mi sem maradtunk ki a fürdésből, pár nap múlva a csoporttal együtt Sharm El Nagaban sznorkeleztünk. A helyszínen kaptunk búvárszemüveget, pipát és békatalpakat, melyekkel benn felejtkeztünk a vízbe. Némely helyen olyan meleg volta tenger, mintha otthon, a fürdőkádban ültünk volna.

Nem volt más dolgunk, mint lebegni a vízen és csodálni az alattunk elterülő színes korallvilágot és a még díszesebb halakat. Azok nem zavartatták magukat közelségünkre, karnyújtásnyira úszkáltak tőlünk.

Hihetetlen volt annyi szépséget látni közvetlen a part mentén: lila halat zöld csíkokkal, kéket, zöldet, sárgát, bohóc tarkát. Aki nem ment beljebb lebegni a vízen, ahhoz kijöttek a halak fickándozni a derék magasságú vízbe, szabad szemmel is jól láthatta őket. 

Szolgáltatások csak az irodán át

Fontos tudnivalóra hívta fel a figyelmünket Fábián Fruzsina, melyet igencsak tanácsos átadni az utasoknak. Azt javasolta, hogy a fakultatív programokat a hazai utazási irodákkal szerződésben álló kinti cégekkel intézzék az utasok teljes körű biztosításuk érdekében. A Kartago Tours Zrt. értékesítési vezetője kísért bennünket az úton.

A szakmai tudnivalókról szólva fontos tényről beszélt: az iroda több éve dolgozik szerződéses partnerével, mely évek óta megbízható szolgáltatást biztosít utasaiknak. Az esetleges problémákat megoldja idegenvezetői közreműködésével.


Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.