Fedezd fel a pluszt!

Svájc kis területen hihetetlenül sokat nyújt: a táj, a kultúra és az éghajlat is igen változatos, a helybeliek kedvessége, vendégszeretete, pontossága és lelkesedése pedig olyan felfedezőúttá varázsolja nyaralásunkat, amely az idelátogató valamennyi érzékére hat.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 Elég, ha csak az alpesi legelőket, a bernáthegyit, a hegyekre felkúszó vasutakat, az órát, a bicskát és a csokoládét említjük, ezek már indulás előtt egy-egy kedves ajándékot vagy sztorit juttatnak a turisták eszébe. De mi rejlik mindezek mögött? Keljünk tehát útra most nyáron Svájc szívébe, Lucern városába, a mosolygó tavak és a káprázatos hegyek birodalmába, hogy megtapasztalhassuk azt a pluszt, amit az ország mindenhol büszkén lobogó piros zászlaja a benne lévő fehér kereszttel sugall.

Lucern, a Svájc-esszencia

 „A Város. A Tó. A Hegyek.” Így határozza meg magát város a magasra nyúló hegykaréjok ölelésében fekvő Vierwaldstätti-tórendszer partján. A vonattal érkezőknek azonnal részük lehet a csodálatos látványban, amihez praktikus útitárs a 4, 8, 15, illetve 22 napra vagy egy hónapra érvényes Swiss Pass. Kimondottan a külföldieknek szól ez a bérlet, akik igencsak megnézik, mire is költik frankjaikat. Hasznos ez a kedvező árú bérletkonstrukció, hiszen vasúton, autóbuszon – a városokon belül is – és hajón egyaránt ingyenes és igényes utazást, illetve számos helyen térítésmentes vagy kedvezményes belépési lehetőséget is nyújt ott-tartózkodásunk idejére. Egyedülálló tehát ez a városka már első pillantásra is, de jóval több a felfedezésére indító ígéretes látnivaló, mint azt gondoltuk volna: az avantgárd, az évszázadokat túlélő történelmi épületek és hagyományok, a fesztiválok, a múzeumok valóban a kultúra városává emelik a mai szóval trendinek és fiatalosnak titulálható Lucernt. Nemcsak a most oly népszerű city-break városlátogatóknak, az aktív-relax-wellness kirándulások híveinek vagy a kerékpár szerelmeseinek lehet célpontjuk a város, hanem konferenciára, csapatépítésre is kiváló helyszíneket nyújt mind a település, mind a közeli hegycsúcs. És még valami: az izgő-mozgó gyermekek számára is hatalmas, kalandokkal teli játszótér ez a hely. Mindenhol gondolnak rájuk: van itt izgalmas sárkánymese, alagút, hegyi játszótér és kalandpark, vízibicikli, hajókázás, kézműves csoki minden mennyiségben, és ami a legfontosabb: friss levegő!

Hol él Pilu, a sárkány?

 Nem is kell azon morfondíroznunk, hogy honnan- hogyan induljunk, és miként kóstoljunk bele a szépségekbe, amelyeket Goethe egyszerűen a természet remekműveként jellemez: az úgynevezett Arany körút páratlan utazással kecsegtet földön, vízen és levegőben. Nincs még egy olyan tórendszer Európában, ahol a hajózás és a vízi élet ennyire kiterjedt lenne. Ne hagyjuk ki tehát a nosztalgikus lapátkerekes gőzhajót, a hatalmas ablakokkal suhanó panorámahajót, vonatot vagy kabinos libegőt! De ha igazán lélegzetelállító utazásra vágyunk, a világ legmeredekebb (48%) fogaskerekűjével kapaszkodjunk fel a rejtélyes Pilátus-hegyre. A 2132 méter magas hegy hatalmas tömbje a város jelképe és időjósa. Ha Pilátus kalapot hord, vagyis felhőben van, nem számíthatunk zord időre a városban, de ha kardot csatol, azaz a csúcs előbukkan a felhőkből, odalent zordságra készülhetünk, már ami a várható időjárást illeti. A hegyen lakó sárkány, aki gyermekeknek készült kötelezően svájci piros színben, Pilu néven kapható plüssváltozatban, és félelmetesnek egyáltalán nem mondható. Egyik legendája szerint létezik egy varázslatos sárkánykő, amely a betegséget minden gyermektől távol tartja. A kedves kis sárkány, akinek nagyon is emberközeli történetei a kirándulás során megelevenednek, számos esetben segítette a zord időben a hegyen rekedt embereket. Hogy valóban így volt-e, vagy esetleg borzongató és félelmetes esetek is megtörténtek, nos, egy kis sárkánytúra a hegycsúcson létesült látogatóközpont szomszédságában erre is választ ad.

A város ikonjai

 Kezdjük az ismerkedést a pályaudvaron, hiszen sokan eleve vonattal érkeznek Lucernbe, ráadásul a svájci hirdetéseken rendre ez áll: „Képzelj el egy országot, ahol a közlekedés mindig pontos!” A hatalmas csarnok spanyol tervezés, alul bevásárlóközponttal. Mellette a lucerni kulturális és kongresszusi központ (KKL) francia mérnökök műve. Mindenképp élmény, akár a kávézóból élvezve a kilátást a tóra, akár a múzeum anyagában gyönyörködve. Ráadás az 1840 fős hangversenyteremakusztikája. Előtte a tó a kikötővel és hidakkal, amelyek az óváros felé vezetnek. Lucern jelképét, a Kápolna hidat eredetileg azért emelték az erődrendszer részeként, hogy a várost megvédjék a tó felől érkező esetleges támadásoktól. Az épület 1993-ban leégett, utána rekonstruálták. A legtöbbet fotózott műemlék az 1300 körül emelt, hatszögletű Vízitorony, amely valaha kincstárként és börtönként is működött. A templomokat egyenként érdemes végignézni, közülük talán a Szent Leodegar és Móricz-plébániatemplomot, amely az 1633- as tűzeset után reneszánsz stílusban épült újjá. Johann Geissler híres orgonája a nyári hónapok hangversenyein is megszólal itt. A fahídhoz legközelebb eső Szent Péter-templom plébánosa minden hívőt és érdeklődőt a szentmise előtt üdvözöl, kifogástalan magyarsággal megcsillogtatva vendégszeretetét, amikor az „Egészségedre!” jókívánsággal fog kezet velünk. A várost utcáról utcára, sétálva érdemes felfedezni, a vezetésre a pályaudvar oldalában lévő turistainformációs irodában lehet jelentkezni. Ha magunk szeretnénk az időnket beosztani, a praktikus kiadványokra és térképekre bátran hagyatkozzunk!

Kultúra és szórakozás

 Mi, magyarok különösen tudjuk értékelni a körképeket. A világ legnagyobb, 1881-ben készült, kör alakú festményének, a tíz méter magas és 112 méter átmérőjű Bourbaki Panorámának egy erre a célra emelt acélszerkezetes épület ad otthont. Azt a jelenetet ábrázolja, amikor a francia keleti hadosztály Bourbaki tábornok vezetésével átlépi a svájci határt. Egyedülálló a Gleccserkert, amely a látogatókat a szubtrópusi pálmák világából a legutóbbi jégkorszakba vezeti. A régészek 32 úgynevezett gleccsermalmot tártak fel. Ezek a képződmények úgy keletkeztek, hogy a megolvadt nagy mennyiségű hó a gleccserbarlangokban szilárd sziklákra zuhanva, örvénylő vízzuhatagként üstformát vájt ki a homokkőből. Ha gyerekekkel pihenünk Lucernben, és esetleg esne az eső, a Közlekedési Múzeum kötelező programpont. Európa legnagyobbjaként a háromezer darabos gyűjtemény nemcsak az egyes vívmányokat mutatja be egészen az űrutazásig, de vonzó látványossága a 360 fokos, kör alakú mozi és a planetárium is. A zseniális zeneszerző eredeti lakóhelyén nyílt meg Richard Wagner (1813–1883) múzeuma, amelyben értékes hangszergyűjtemény is látható számos igazi ritkasággal. A város legjelentősebb fesztiváljait és sporteseményeit a kiemelt részben foglaltuk össze.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.