Felszállópályán a hazai konferenciaturizmus

A magyar és nemzetközi rendezvények száma 2016-ban összességében 27 százalékkal nőtt 2015-höz képest. A konferenciák létszámát tekintve egyre nagyobb igény mutatkozik a nagy tömeget befogadni képes konferenciaközpontokra, hiszen a résztvevők fele 101-500 fős rendezvényre érkezik. A piaci szereplők erős évre számíthatnak idén is. Így a Danubius Hotels már az első negyedévben 58 darab 200 fő feletti rendezvényt szervezett meg, miközben a csoport szállodái tavaly egész évben összesen 89 hasonló eseménynek biztosítottak helyszínt.

Szignifikáns növekedés figyelhető meg idehaza a konferenciaturizmus területén. Míg 2015-ben összesen 2819 magyar, illetve nemzetközi szervezésű rendezvényt tartottak hazánkban, addig 2016-ban ez a szám elérte a 3598-at, amely 27 százalékos növekedést jelent – derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség adataiból. Ezen belül a magyar rendezvények száma 1999-ról 2617-ra nőtt, míg a nemzetközi hátterű konferenciák száma 820-ról 981-re emelkedett.

Az adatokból látszik, hogy egyre nagyobb az igény a nagy létszámot befogadni képes konferenciaközpontokra: a résztvevők immár mintegy fele érkezik 101 és 500 fő közötti rendezvényre, valamint körülbelül 42 százalékuk kisebb, 50-100 fő közötti eseményre hivatalos. A konferenciák több mint 80 százalékát szállodákban rendezik meg.

„Idén is markáns növekedést várunk a konferenciaturizmus területén. Még nem is indult el a főszezon, de már 58 darab 200 fő feletti konferenciát bonyolítottunk le szállodáinkban. Tavaly ez a szám 89 volt egész évben, tehát máris az előző évi mennyiségnek a körülbelül 65 százalékánál járunk és ez csak az első negyedév eredménye” – mondta Liptai Judit, a Danubius Zrt. központi értékesítési és marketing igazgatója. Liptai Judit hozzátette, hogy az üzleti céllal érkező vendégek tavaly 2 milliárd forint értékben foglaltak náluk szobát, illetve még ugyanennyit költöttek el a Danubius szállóiban. A vendégek mintegy egynegyede magyar volt, majd őket követik az angolok, az amerikaiak és a németek.

A Danubius Hotels folyamatos fejlesztésekkel is készül a nemzetközi és a magyar üzleti turisták minőségi kiszolgálására. „A Budai Várban található Hilton Budapest szállodában már tavaly elkezdődtek a felújítások – a szobák egyharmadának, illetve a lobbinak a rekonstrukciója már befejeződött. Emellett hamarosan a teljes rendezvényszint felújítása is lezárul, várhatóan április végéig” – mondta Liptai Judit.

Az üzleti céllal érkező turisták alapvetően különböznek az átlagos turistáktól. A tapasztalatok szerint a legnagyobb költési hajlandósággal az üzleti céllal érkező turisták rendelkeznek. Ők a szoros programjuk miatt is inkább költenek a szállodákban, kevésbé jellemző, hogy elmennének a turisták által egyébként közkedvelt helyekre, mint például a romkocsmákba, vagy a belváros különféle szórakozóhelyeire.

„Ugyanakkor a konferenciaturizmus területén lévő lehetőségek kiaknázását nehezíti, hogy még mindig nincs Budapesten olyan helyszín, amely az igazán nagy, több ezer fős események minőségi kiszolgálását is lehetővé tenné. Ezen segítene a régóta tervezett kongresszusi központ megépítése, amelynek megvalósítását minden lehetséges módon támogatni kívánjuk” – tette hozzá az értékesítési és marketing igazgató.


Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.