Felújítják a tanösvényt és a kilátó környékét a Nagy-hársason

A szép panorámájú Jobbágyi a Mátra első hegyének a Nagy-hársasnak a lábánál található. A falu turisták egyik kedvelt kirándulóhelye, ahol - többek között - felújítják és a régi pompájába állítják vissza a település keleti szélétől a hegyre vezető tanösvényt. Emellett rendbe teszik a több mint ötszáz méter magasan található kilátó környékét is.

Jobbágyi Budapest, Pásztó, Hatvan és Salgótarján metszéspontjában fekvő fontos közlekedési csomópont Schoblocher István polgármester szerint. Ennek köszönhetően könnyen elérhető a település, melynek határában modern körgyűrűt és gyalogos aluljárót is építettek. A településen megtalálható nevezetességek megismerése mellett, jelenleg inkább az átmenő turizmus a jellemző, mivel a vendégek ugyanis innen gyorsan eljuthatnak Gödöllőre, Hollókőre, Galyatetőre, Mátraszentimrére, vagy Mátraverebély-Szentkútra is. A fővárosba szinte óránként indulnak menetrend szerinti buszjáratok, Hatvanba viszont a vonat a gyorsabb közlekedési eszköz. 

Vadászat télen-nyáron

A két világháború között Jobbágyi különösen híres volt a szőlő- és a gyümölcstermeléséről. Többek között Bécsbe is rendszeresen szállítottak cseresznyét és más bogyós gyümölcsöket is. Ez ma már kevésbé jellemző. Az önkormányzat ezért arra törekszik, hogy újra telepítse és virágzóvá tegye és bemutassa az egykori gyümölcsös kerteket. A polgármester azt is elmondta, hogy a Nagy-hársas hegy erdeiben sok a vad, főleg őzet, szarvast, muflont és vaddisznót találni. Ennek köszönhetően télen-nyáron jelentős a vadászturizmus. Egy szakmai társaság irányításával évente sok puskás keresi fel ezt a vidéket. De van más is: várhatóan még 2017-ben egy budapesti sport egyesület jubileumi tájfutó versenyt szervez. A Jobbágyiból induló verseny a Nagy-hársas hegyet mellett a Mátra több pontját érinti majd. A falu kiemelt nevezetessége a múlt században megnyitott kőbánya, amely ma természetvédelmi terület. Itt jól láthatók a vulkanikus eredetű andezit kőtömbjei. A képviselő testület nemrég színes tájékoztató kiadvány jelentetett meg Jobbágyi történetéről és nevezetességeiről, illetve megjelent a településről szóló könyvsorozat harmadik kötete is, aminek már a negyedik kiadását is tervezik. A kiadványból megtudhatjuk, hogy ezt a falut már az ősidőkben is lakták emberek és az első írásos forrás 1229-ből maradt fenn. Később, Szent György tiszteletére gótikus stílusban templomot emeltek, amelynek idén is áprilisban tartják a búcsúját. Ilyenkor helyből és a környékbeli településekről jönnek össze a családok és a vendégek.

A falu hírességei és emlékük

Jobbágyiban több híres ember is született, élt és hunyt el. Így például a jeles vasútmérnök és földrajzi utazó Gubányi Károly (1867-1935), a filozófus és író Jász Géza (1863- 1937), vagy a reformkor irodalmi és társadalmi mozgalmainak egyik legtevékenyebb tagja Fáy András (1786-1864), aki itt írta Mátrai vadászat című, három felvonásos vígjátékát. Jobbágyihoz kötődik Bérczy Károly (1821-1864) újságíró, író és neves műfordító, illetve Fridvalszky Imre (1799-1870) biológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Egy ideig a településen alkotott a kiváló tájképfestő Mészöly Géza is. Az emlékükre márványtáblákat helyeztek el a községháza falán. Emellett Fáy Andrásra - a róla elnevezett helyi általános iskola udvarán - emlékművel tisztelegnek. A faluban található egykori Apponyi kúriát - amelyben ma posta, illetve egy kereskedő-vállalkozó boltja működik, - az önkormányzat szeretné felújítani. Emeletén vendégszobákat alakítanak majd ki szálláshelyeknek, a turizmust erősítve. Egy leendő kerékpárúthoz is csatlakozni kívánnak. Ez Salgótarjánból indul és Jobbágyit, illetve több más települést érintve, ötven kilométer hosszúságban Hatvanig épül meg.

Találkozók és kiállítások

Jobbágyiban az idén is a legkiemelkedőbb turisztikai program, a szeptemberben megrendezésre kerülő falunap lesz, amelyet az Apponyi kúria parkjában, valamint a sportpályán tartanak. Ezen tavaly ötszáz vendéget fogadtak. Kulturális újdonságuk az Elindultam szép hazámból című negyedévenként rendezett találkozójuk, amikor a Jobbágyiból elszármazott írókra és művészekre kiállításokkal egybekötve, közösen emlékeznek meg. Ezeket a felújított művelődési házban tartják. Az önkormányzat szervezésében a jövőben, évente olyan találkozókat is terveznek, amelyekre ma is élő, de Jobbágyiból elkerült és hazánk más településein élő egykori falubelieket hívják meg beszélgetésekre. 2019-ig a művelődési ház belsejét is felújítják, ahol különböző tárlatok rendezésére kiállítótermeket is alakítanak ki.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.