Fényshow és mobil idegenvezetés a Bélkő-hegy aljában

Jó évet zárt a turizmus tavaly a Bükkben levő kis városban, Bélapátfalván – tájékoztatta a Turizmus Online-t Ferencz Péter polgármester. 2014-ben ugyanis 3200 vendégéjszakát töltöttek el itt az érdeklődők, jelentősen túlszárnyalva az előző évi 2500-at.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szép természeti környezetben levő településen korábban az ipar volt a fő tevékenység, de az elmúlt másfél évtizedben jelentősen átalakult a város gazdasági szerkezete. Így az ipar mellé bekapcsolódott az idegenforgalom is. Több vállalkozó ugyan kényszerhelyzetben kezdett el foglalkozni a turizmussal, panziókat, éttermeket létesítettek, és szálláshelyeket alakítottak ki a vendégek fogadására, ezeknek azonban meg is lett az eredménye.

Három napos program a Laki-tónál

Mindezek mellé már korábban egész évre szóló programsorozatot indítottak útjára, amelyeket az önkormányzat jelenleg is támogat. Közülük többet ma már országosan is ismernek a turisták. Ilyen volt legutóbb az újévi operett gála, illetve az ugyancsak idén már 10. alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Nóta Gála is.

Ferencz Péter azt sem titkolta, hogy februárban tartják a Téltemető mulatságot, áprilisban pedig Bélapátfalva központjában, a Fő utcán – régi szokásokat felidézve – a városi Húsvétolót. Májusban tűzoltónapra várják a vendégeket, a határainkon kívül Erdélyből, Lengyelországból, Szlovákiából, Németországból és Franciaországból is érkeznek érdeklődők. Ez az esemény a látványosságával az elmúlt években nemzetközivé vált. Ám a legkiemelkedőbb vendégcsalogató program augusztus 20-án lesz, amikor három napon át élvezhetik a résztvevők a Laki-tó parti rendezvényeket. Ez Bélapátfalva üdülőterülete, ahol kőből és fából épített házakat, kerteket alakítottak ki. Itt a horgászok, a napfürdőzők, a sportolni vágyók kapcsolódhatnak ki. A kijelölt tűzrakóhelyeken bográcsokban főzhetnek, strandolhatnak, télen pedig a befagyott tavon korcsolyázhatnak is.

Augusztusban koncertek, sportvetélkedők színes kavalkádja várja itt a családokat, a gyerekeket – tavaly több ezren látogatták ezeket a programokat, különösen a tűzijáték varázsát élvezték. Októberben pedig szüreti felvonulást és vigadalmat tartanak majd az új termést köszöntve.

Fényshow az apátsági templom homlokzatán

Azt is megtudtuk, hogy Bélapátfalva legjelentősebb turisztikai attrakciója a Bélkő-hegy aljában, erdőkkel övezett környezetben található apátsági templom. Ez mai formájában az egyik leglátványosabb középkori műemlékünk. Még 1232-ben alapították a ciszterci kolostorral együtt, melynek a feltárt romjai a templom mellett láthatók. A román és barokk stílusú templomot – amelyet a Boldogságos Szűz tiszteletére szenteltek fel –, bár az évszázadok során többször is átépítettek, sikerült megőrizni a mának. A belső képét 1953-ban és 1954-ben Szakál Ernő kőszobrász-restaurátor állította helyre. A külső homlokzatát pedig a néhai dr. Rados Jenő professzor tervei alapján újították fel 1964-ben. Ezt követően 1966-ig Valter Ilona régész vezetésével tárták fel a kolostor alapfalait.

Innen a Bélkő-hegy felé indulva látható a kálvária, a lombtalan fákon át pedig jól látszanak a hegy sziklaormai – jó időben ezek vonzó kirándulóhelyek. Tavaly nyáron, a Múzeumok Éjszakáján neves előadók közreműködésével nagy sikerű koncerteket és gyermekprogramokat tartottak itt. Ugyanakkor az apátsági templom homlokzatát sokak örömére különleges fényfestéssel világították meg. El is határozták, hogy a fényshowt idén is megrendezik.

A polgármester azt is kiemelte, hogy az önkormányzat fontosnak tartja a turizmust szolgáló háttérlétesítmények fejlesztését. Ezt figyelembe véve arról döntött a testület, hogy visszaállítják a város utolsó házától induló és az apátsági templom feljáró lépcsőjéig tartó régi búcsújáró ösvényt. Pályáztak és százmillió forinttámogatást nyertek el, amelyet az önkormányzat további 10 millió forinttal egészített ki. A fejlesztést nemrég meg is valósították, miután a több mint egy kilométer hosszúságú ösvény elkészült, melyet a korabeli makadám útnak megfelelően bélapátfalvai mészkőből raktak ki és kandeláberekkel világítottak meg.

Parkoló az autósoknak, játszótér a gyerekeknek

Az ösvény városvégi kiindulópontján európai színvonalú gépkocsi- és autóbusz-parkolót is építettek, gyermekjátszótérrel és szociális helyiségekkel. Az apátságon belül pedig a feltárt ablak- és bejárati kapu maradványokból kőtárat létesítettek. A templomban öt nyelven – erre alkalmas készülékek segítségével – mobil idegenvezetést lehet igénybe venni. A közeli kőházban – amely az egykor működött bélapátfalvi kemény cserépedény gyár épülete volt – vetítőtermet alakítottak ki, ahol az apátság történetét ismerhetik meg a látogatók. Mindezeken kívül a búcsújáróhely szomszédságában négy fából ácsolt pavilont állítanak fel még az idén, ahol a bélapátfalvi kézművesek és őstermelők portékáiból vásárolhatnak a turisták. Az apátság melletti romkertben – az egykori ciszterci kolostor alapjainál – a nyári időszakban fedett mobil színpadot szerelnek össze, ahol a hely méltóságához illő koncerteket rendeznek majd.

A bélapátfalviak február végén, a járás nyolc településével együtt közös standon mutatkoznak be a budapesti Utazás kiállításon. Nemrég pedig a helyi idegenforgalmi közhasznú egyesület kiadásában, a városi fotókör tagjainak zsűrizett képeivel illusztrálva jelentették meg a Bélapátfalva 2015. falinaptárat.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.