Ferihegyen tombol a reptéri retro

Lassan két éve vette át a ferihegyi szabadtéri repülőmúzeum üzemeltetését egy non-profit kft., amely azóta számtalan fejlesztést hajtott végre: több gépet lefestettek, három új repülőgépet és egy szimulátort is beszereztek. Távlati tervük, hogy az egyes terminálra költöznek.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A MALÉV működésének kezdeti időszakában LI-2-es, majd IL-14 és IL-18-as típusok repülték a bel- és külföldi útvonalakat. Később, a belföldi járatok megszűnésével jöttek a Tupoljevek, végül a Fokkerek, Boeingek. Az egyes géptípusok forgalomból történt kivonása után merült fel egy-egy példány „nyugalomba helyezésének” ötlete, melyet a repülőteret üzemeltető LRI és a MALÉV vezetői a 2-es terminál mellett oldottak meg: ez volt a Repülőtéri Skanzen. A repülőgépek a Közlekedési Múzeum tulajdonába kerültek, őrzésüket és bemutatásukat a LRI vállalta. Az LRI 2002-ben kettévált, a repülőtér üzemeltetője a Budapest Airport Zrt. lett, a légi irányítás pedig HungaroControlként üzemel a mai napig.

A Budapest Airport vezetése, a cég privatizációjára készülve a skanzen üzemeltetését kihelyezte egy erre a célra létrehozott alapítványba, amely 10 évig, 2004 és 2014 között működtette a gyűjteményt. A szabadtéri repülőgép-múzeum üzemeltetését 2014 tavaszán vette át a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft (LKK), amelyet néhány magánszemély (köztük több aktív pilóta, valamint Somogyi-Tóth Dániel karmester) alapított. Az LKK az eltelt másfél évben rengeteget fejlesztett az immár Aeroparknak elnevezett múzeumon: az összes repülőgépet lemosták, néhányat újrafestettek, parkosítottak, 3 újabb repülőgéppel és sok izgalmas eszközzel gazdagították a gyűjteményt, mosdókat, kávézót, ajándékboltot alakítottak ki, repülőgép-szimulátort telepítettek, amellyel a látogatók is „repülhetnek”.

Az LKK-hoz 2015 tavaszán csatlakozott ügyvezetőként az egyik alapító édesapja, a friss nyugdíjas Somogyi-Tóth Gábor, aki az LRI-nek, később a Budapest Airportnak volt évtizedeken át a napi működésért felelős igazgatója. Rajta kívül sok volt maléves is lelkesen segít az LKK-nak. Az Aeropark különlegessége, hogy a gépekbe és a pilótafülkékbe –felügyelet mellett – be is lehet menni, miközben a legtöbb repülőmúzeumban csak egy plexiajtón át lehet körülnézni. A múzeumban a légiközlekedési kérdésekben is járatos, profi idegenvezető, az aero guide ad szakszerű magyarázatot a műszerekről és azok működéséről, a típus történetéről. Lehet a kapitányi ülésben fényképezkedni, emléktárgyakat vásárolni, és az IL-18-as árnyékában kávézni.

A felújított reptéri járművek között említést érdemel egy autóbusz, amely egykor a MALÉV személyzetet szállította a repülőgépekhez, és amelybe az LKK egy mini repüléstörténeti kiállítást, valamint egy repülőgép-szimulátort épített be. Ezt a buszt ki is lehet bérelni. Az LKK Aerocars nevű szolgáltatása különböző oldtimer kiszolgáló járművet újít fel és ad bérbe. Ilyen a MALÉV AIR TOURS restaurált, díjnyertes Ikarus 250-es luxus autóbusza, a Maléves Zsiguli kombi előtér ügyeletes (rampás) autó vagy a FOLLOW ME-feliratos Wartburg repülőgép-beállító kocsi.

Az LKK másik népszerű szolgáltatása a repülőtér-látogatás. Csoportok és egyéni látogatók is igénybe vehetik a két- vagy háromórás, autóbuszos túrát, amely során az aero guide-ok beviszik a kulisszák mögé a látogatókat, és elmagyarázzák a repülőgép-kiszolgálás folyamatait, megmutatják a repülőtér két termináljának forgalmi előtereit. Ami világviszonylatban is unikum: az érdeklődők több ponton is kiszállhatnak a buszból, hogy közvetlen közelről lássák a bevezető fénysort, a tűzoltó bázist. Mivel a túra a repülőtér szigorúan ellenőrzött biztonsági területére viszi a látogatókat, a jelentkezést és a személyes adatok regisztrálását 5 nappal a túra indulása előtt kell megtenni.

Az LKK tervei között szerepel, hogy a jelenleg üresen álló 1-es terminálra költöznek, ahol nagyobb és részben fedett területen tudnák a gyűjteményt bemutatni.


Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.
Újra megnyílik a pesti alsó rakpart

Újra megnyílik a pesti alsó rakpart 

A március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig a mozogni és kikapcsolódni vágyók pihenhetnek a Duna partján.
Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed

Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed 

Lesz tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncert is.
Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben

Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben 

Melyik népszerű fürdőben lazult Will Smith? Hol akcióztak a Mission: Impossible szereplői? Miért a Budai Várnegyedben alakított szovjet rendőrt Arnold Schwarzenegger?

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.