Világörökség lett a gyöngyhalászok faluja

Június 17-30. között Kambodzsában, Phnom Penh-ben ülésezett az UNESCO bizottsága, amelynek döntése alapján 19 megóvásra érdemes attrakció is felkerült a világörökségi listára.  

Az UNESCO június végi tanácskozásán világörökségnek nyilvánították többek között a németországi Wilhemshöhe parkot, amelynek legmagasabb pontján az óriási Hercules szobor magasodik, a monumentális vízesést még 1689-ben Károly Hessen-Kasseli herceg kezdte építtetni, amit a 19. századig továbbfejlesztettek. A nagy barokk vízi színházhoz, szökőkutakhoz, barlangokhoz és a 350 méteres fátolyvízeséshez a szobor mögött található víztározók és csatornák biztosítják a vizet. A tavat körülvevő romantikus kertet Károly unokája építette.

Világörökségek lettek Toszkánában a Medici villák és kertek. A Medici család befolyásosságát érzékeltette az Olaszországban található 12 villa és két kert, amelyeket a 15. és 17. század között építettek meg a toszkán vidéken. Formájukban és funkciójukban egyaránt újdonságnak számítottak ezek a hercegi rezidenciák, melyek a gazdag firenzeiek akkor jellegzetes vidéki házaitól és a főúri kastélyoktól egyaránt elütöttek. A Medici villák az első olyan épületek, amelyek kapcsolatot teremtenek a lakóhely, a kertek és a környezet között, odafigyelve a természeti környezetre és tiszteletben tartva a tájegységi sajátosságokat.

 

A lengyel Wieliczka sóbánya még 1978-ban került a világörökségek közé, most a címet kiterjesztették a Bochnia királyi sóbányára is, emellett védettséget élvez a Wieliczka sóbánya kastélya is. A Wieliczka-Bochnia bányából, ami Európa egyik legrégebbi bányája, a 13. század óta fejtenek innen. A több szintre tagolt bányában 300 km-nyi galléria, föld alatti kápolnák, tárolóhelyiségek találhatók.

 

Immár Fidzsi és Qatar is büszkélkedhet világörökséggel. Fidzsin a sziget első gyarmati fővárosa, Levuka történelmi kikötőváros került fel az UNESCO listára, melyet a britek 1874-ben alapítottak. A korai 19. században tovább fejlődött a város az európai és amerikai kereskedőknek köszönhetően, akik kereskedelmi központokat, üzleteket, rezidenciákat építettek, tempolomokat, iskolákat hoztak létre a bennszülött falvak körül és fejlesztették a kikötőt. A település azoknak a koloniális városoknak a ritka példája, amelynek fejlődésére a bennszülött populáció is hatással volt. 

 

Qatarban az Al Zubarah régészeti terület került fel a listára. A várfallal körülvett partvidéki város a 18. század végén a Golf-öböl egyik virágzó kereskedelmi és gyöngyhalászati központja volt, mielőtt 1811-ben lerombolták volna. A kuvaiti kereskedők által alapított város kiterjedt kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezett az Indiai óceán mentén, az arab országokban és Nyugat-Ázsiában. A sivatagból odafújt szél beborította és épségben megőrizte a város maradványait, palotákat, mecseteket, utcákat, udvarházakat, halászkunyhókat, a kikötőjét, védelmi falakat, csatornákat és temetőket.

A bizottság döntése alapján idén a világörökségi listára öt természeti terület és 14 kulturális örökségi helyszín került fel. Előbbiek közül a Xinjiang Tianshan (Kína), az Etna (Olaszország), az El Pinacate és Gran Desierto de Altar bioszféra rezervátum (Mexikó), a namíb homoksivatag (Namíbia), a Tadzsik Nemzeti Park (Tadzsikisztán) élvez védelmet.

A kulturális örökségek közül a fent említett német Wilhelmshöhe, toszkán Medici villák és kertek, a fidzsi-szigeteki Levuka kikötő és a qatari Al Zubarah ásatáson kívül a világörökségek közé választották a kanadai Red Bay baszk bálnavadász állomást, a kínai Honghe Hani rízs teraszok kulturális tájképét, a koreai Keasong történelmi műemlékeit, az indiai Rajastan hegyi erődjeit, az iráni Golestan palotát, a japán Fujisan szent helyet és művészeti inspirációk forrását, a Nigerben található Agadez történelmi központot, a kárpát-régióban Lengyelországban és Ukrajnában található fa templomokat, Portugáliában a Coimbra Egyetemet, valamint Ukrajnában a Tauric Chersonese ősi várost. Három meglévő világörökségi helyszínt kiterjesztettek.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?