hirdetés
hirdetés

Harry Potter Varázsfaluja és az albínó aligátorok

Floridai újdonságok

Júliusban Floridában nagy a hőség, ezért nem meglepő módon elsősorban strandolni lehet, meg élvezni a megannyi kalandos újdonságot…

hirdetés

Gyerekek és felnőttek vágya az orlandói Disney Világban találkozni Miki egérrel, megnézni az afrikai őserdőket idéző Animal Kingdom parkot, belekukkantani az emberiség fejlődését bemutató Epcot Centerbe. Ezek mindegyike többnapos program – hát még ha sort kerítünk a szomszédos SeaWorld-re és a filmgyártó óriás Universal Studios látványosságaira. A filmes park idén júniusban nagyot „dobbantott” – felavatták ugyanis a Harry Potter világát bemutató falut. A nagy csinnadrattával beharangozott varázsvilág június 18-ai megnyitóján százezer (!) Potter-rajongó vette ostrom alá az élethűen berendezett falut, ahol mindent a Potter könyvek és filmek szerint építettek meg. A legendás vasúti pályaudvart, a várat és a falut is – ráadásul mindenütt jelmezekbe öltözött személyzet kínálja a mézsört és egyéb nyalánkságokat. A napi 100 dolláros felnőttjegy azonban nem jelenti azt, hogy a sorban állás mellőzhető. Sőt, ismerve a Potter hívők elszántságát és fanatizmusát, már most biztos, hogy az elkövetkezendő évek egyik leglátogatottabb célpontja lesz az orlandói Varázsfalu. Orlandótól alig pár kilométerre egy másik álom valósul meg – a repülésé. A Fantasy of Flight múzeumát Kermit Weeks veterán pilóta valósította meg, összegyűjtve a repülés hőskorának gépeit. A hangárokban a II. világháború legendás gépei állnak: a B-26-os Marauder, a B-24-es Liberátor bombázó és a P-51-es Mustang. De nem ez a nagy szó, hanem, hogy egy sor felújított eredeti gépen repülni is lehet! Így például a Harrison Ford féle Indiana Jones filmek Ford Tri-Motor gépének fedélzetére is fel lehet ülni potom 40-50 dollárért… A negyedórás légi kaland semmivel össze nem hasonlítható élmény kicsiknek és nagyoknak.

A floridai mocsarak felett ugyanakkor repülőgép nélkül is lehet lebegni. Az Everglades mocsár egyik különlegessége ugyanis a propelleres meghajtású lebegő hajó. Nem kell mást tenni, mint 20 dollárt befizetni az egyik utazási irodában és máris lehet készülődni a különleges utazásra. A hajókon utazva – fülvédő szükséges, de adnak! – félóra alatt megtekinthető a mocsárvilág különleges élővilága. Madarak, teknősök és persze az aligátorok, amelyek a zajos motortól cseppet sem zavartatva süttetik magukat a napsütésben. A lustaság azonban csak álca: elég egy másodperc töredéke, hogy villámgyors harapással kapják el áldozatukat.

Aligátort azonban nem csak itt látni! Sokkal egyszerűbb és kényelmesebb elmenni a Gatorland nevű parkba ahol aztán aligátor-aligátor fekszik hátán. Kicsik, nagyok – sőt fehérek is! Az albinó aligátorokból alig tucatnyi található a földön – heten a Gatorland luxus „apartmanjaiban” pihennek a látogatók nagy örömére. A bátrabbak pedig nézelődés helyett aktív küzdelmet is folytathatnak az aligátorokkal. A szigetelőszalaggal biztonságossá „tett” aligátorokkal egy homokos parton lehet „barátkozni” – természetesen tapasztalt és erős gondozók felügyelete mellett. A fotózó fiatalok és idősebbek aztán álmélkodva nézik a termetes hüllőkkel „élesben” is birkózó gondozót, akik a produkció fényét emelve szét is feszíti a termetes aligátor félelmetes álkapcsait.

 

Az utolsó csók

Június végén hunyt el 91 éves koréban Edith Shain. Az amúgy ismeretlennek számító matróna alakja 1945-ben járta be a világot. A Life magazinban megjelent legendás fotón az akkor még ápolónő Shaint egy matróz csókolja meg szenvedélyesen imigyen ünnepelve a II. világháború végét. Alfred Eisenstaed híres képe szintén Floridában testesült meg. Sarasota városának kikötőjében avatták fel a híres fotó alapján készült szobrot, amely zarándokhely lett az elmúlt hónapokban. A matróz – akinek személyére azóta sem derült fény – és az ápolónő tökéletes csókjelenete nem csak az idősebb turisták kedvelt célpontja, hiszen - talán éppen kalandvágyból vagy nosztalgiából hajtva – fiatalok ezrei fényképezkednek mellette.

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai