Fókuszban a gyerekek a lackenhofi síterepen

Az alsó-ausztriai Lackenhof település Ötscher síterepén kiváló lehetőség kínálkozik arra, hogy a család legkisebb tagjai is elsajátítsák a síelés alapjait.

Ha egy családban gyerek születik, akkor a szülőknek általában egy időre legalább is részben fel kell hagyniuk a hobbijaikkal. Ha például addig hódoltak a téli sportok örömeinek, az első években általában két – ha nem is tökéletes, de mégis – lehetőségük marad: vagy otthon a nagyszülőkre bízzák a gyerkőcöt a síelés idejére, vagy az idősebb generáció tagjait is elcipelik magukkal a téli vakációra, hogy ők foglalják el a gyerekeket legalább egy rövid szülői síelés idejére. De – tapasztalatból is mondhatom – az igazi, mindenkinek kedvére való, a család aprajának-nagyjának teljes élményt kínáló sívakáció akkor jön el, ha már együtt csúszkálhat az egész család. Ennek pedig előfeltétele, hogy a gyerekek is elég magabiztos sítudásra tegyenek szert, aminek megszerzésére kiváló lehetőség van az ausztriai Lackenhof településről induló Ötscher síterepén, méghozzá magyar nyelven folyó oktatással.

Könnyen elérhető a hóbiztos síterep

Lackenhof Alsó-Ausztriában, az Ötscher hegy lábánál, gyönyörű, nyugodt természeti környezetben fekvő kis osztrák település, állandó lakóinak száma mindössze 280. Gyerekekkel való utazásnál nem utolsó szempont, hogy Hegyeshalomtól mindössze 260 km-re található (ebből 210 km autópálya a Bécs–St. Pölten–Ybbs útvonalon), tehát Budapestről mintegy 5 órai autózással kényelmesen elérhető. Az Ötscher hóbiztos terep, az utóbbi évek felmelegedése ellenére is a pályák december közepétől húsvétig sízhetők, de akár még tovább is. Most a szokatlanul hideg mikroklíma áldásos hatását a szezon kitolódása révén a síelők értékelhetik, azonban a második világháborúban Ausztria megszállása idején állítólag Hitler teszteltette itt a német légierő számára fejlesztett repülőgépmotorok téli körülmények közötti viselkedését – nyáron. Ehhez a téli hónapokban hatalmas tárolókban összegyűjtötték a havat, amelyet a kedvező körülmények között nyárig el tudtak raktározni, amikor is a vastag hóréteg felett, alacsony hőmérsékleten járatták bevizsgáláshoz a Luftwaffe vadászgépeihez szánt motormodelleket.

De visszatérve a békésebb jelenbe, az Ötscher síterepen az összességében 19 kilométernyi sízést kínáló négy kék, öt piros és két fekete pályára kilenc felvonó szállítja a sízőket, ezen felül 17 kilométer sífutópálya, kiépített szánkópálya és a bravúrokhoz halfpipe is várja a vendégeket.

A síterep adottságaival egy besíző túra keretében a kecskeméti MistralTravel-Line utazási iroda jóvoltából ismerkedhettünk meg. A vállalakozás két hangulatos, magyar személyzettel működtetett családi panzióban kínál (pálya)szállást, a sífelvonóktól mindössze 200-250 méternyi távolságban. Hogy teljes legyen az élmény, arról nemcsak az egyszerű, de kényelmes, tiszta szállással, a finom és bőséges ételekkel, a külön igénybe vehető szaunával, masszázzsal, asztalitenisszel gondoskodnak, hanem széles választékban kínálnak bérelhető sífelszerelést is. De ami alapjában megkülönbözteti szolgáltatásaikat az ausztriai sítúrák gazdag választékától, az a gyerekeknek kínált, egyedülálló ingyenes síoktatás.

Irány a gyerekpálya!

Az ingyensioktatas.hu weboldalon részletesen leírt konstrukció keretében képzett síoktató pedagógusok – bizonyos turnusokban – napi kétszer másfél órában foglalkoznak a panziók 5–10 éves vendégeivel a kizárólag gyermekeknek elkülönített, biztonságos területen. (Hozzá kell tenni, hogy az életkori határok meglehetősen rugalmasak, illetve adott időpontokban kezdő felnőttek része is indul hasonló kurzus.) Elő- és utószezonban a sífelszerelés ingyen jár a gyermekeknek, főszezonban is csak mértékletes árat kell érte fizetni. Ráadásul a síbérlet is szinte ingyen, 2 eurós napi áron szerezhető be az apróságoknak.


– A tizenhatodik idényünket kezdtük meg ezen a télen Lackenhofban. Sokáig az akkoriban nagyon „divatos” iskolai sítáborokkal bőven meg tudtuk tölteni a teljes idényre a szálláshelyeinket. Az utóbbi években azonban több negatív hatással is szembesültünk, amelyek nagyban visszavetették a diákcsoportokra alapozott sítáboroztatást. Többek között sokkal szélesebb lett a kínálat, miközben például az euró árfolyamának megugrása miatt a kereslet visszaesett. Ezért úgy gondoltuk, hogy „előremenekülünk”, és egy egyedülálló konstrukciót dolgoztunk ki családok számára. A családi síeltetéshez először is a panzióinkban magasabb szintű ellátásra rendezkedünk be, de még mindig nagyon megfizethetően a félpanziós kategóriában. De a legfontosabbnak azt az új lehetőséget tartom, hogy a családdal érkező gyerekek – akár óvónői segédlettel is – költségmentesen vehetnek részt a síoktatásunkon – mondta el Dudás Ferenc, a MistralTravel tulajdonosa, aki nemzetközi síoktatóként aktív szerepet tölt be a gyermekek síelni tanításában.

A változatosság gyönyörködtet

Ha pedig már előállt az a remek állapot, hogy a család együtt síelhet, akkor is érdemes visszatérni Lackenhofba: egyrészt a helyben lévő Ötscher lejtői is éppen elég élményt kínálnak még tapasztalt sízőknek is egy néhány napos téli kikapcsolódásra, de ha ez nem lenne elég, akkor akár az ingyenes síbusszal is elérhető az alig több mint egyórányi autóútra fekvő, lényegesen nagyobb Hochkar. A változatosság kihasználását megkönnyíti a két pályarendszer közös síbérlete, tehát ha napijegyünket az egyik síterepre megváltottunk, akkor azt a másikon is gond nélkül használhatjuk.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.