hirdetés

Folytatódik a Csak a mentes

Inzulinrezisztencia, II-es típusú cukorbetegség, elhízás, emésztési panaszok, autoimmun betegségek, tápanyagfelszívódási zavarok. Néhány egészségügyi kihívás, ahol a mentes táplálkozás szükségessége ma már nem is kérdés. De együtt lehet-e élni egy szigorú diétával akár életünk végéig? Be tudjuk-e szerezni a napi élelmet és ehetünk jóízűen ezután is? A Csak a Mentes alapítói és szakértő partnerei segítségével körbejártuk a témát!

hirdetés

– Néhány éve felütötte a fejét az a szemlélet, hogy sokan divatból kezdik el a mentes táplálkozást – hívja fel a figyelmet Köves Zoltán, a Csak a Mentes szervezet egyik alapítója. - Mi azt gondoljuk, hogy akár időszakosan, akár egy egész életen át folytatja valaki ezt, nem erre kell kihegyezni a figyelmünket és előítélettel lenni eziránt, hanem észre kell venni az egyre növekvő tábort, akiket valóban érint valamilyen mentes táplálkozás. Csak egy beszédes adat: a közétkeztetésben ma már minden 4. gyereknek mentes ételt igényelnek, őket már érinti valamilyen táplálékfogyasztás korlátozása.”

Személyes és szakmai elhivatottság hívta életre az ételérzékenyek, -allergiások és egészségügyi okokból speciális diétát tartók élhető mindennapjaiért a Csak a Mentes szervezetet. A kezdeményezést 2017-ben alapította meg Herczeg Andrea, aki akkor már 5 éve dolgozott a mentes élelmiszerek világában, és Köves Zoltán, aki Budapest egyik legnépszerűbb glutén-, cukor- és laktózmentes cukrászdájának, a NoGlu-nak a vezetője 2011 óta. Mindketten jól ismerik a mentes világban felmerülő tévhiteket, problémákat, és a konkrét fogyasztói igényeket.

– Az egészséges táplálkozás a szívügyünk - foglalja össze Herczeg Andrea, a Csak a Mentes egyik alapítója. - Hiszünk abban, hogy jobbá tehetjük az emberek életét, és segíteni tudunk minden ételérzékenység és táplálkozási irányzat esetén. A Csak a Mentes azért jött létre, és 8 szakmai partnerünkkel minden egyes nap azért dolgozunk, hogy a valóban hiteles információkat el tudjunk juttatni az érintettekhez.”

– Mindent felkutatunk és megmutatunk – fűzi hozzá Köves Zoltán -, ami glutén,- laktóz,- tej,- tojás,-cukormentes, paleo, vegetáriánus és vegán, legyen szó konyhai alapanyagokról, készételekről, nassolnivalókról, vagy éppen ökoháztartási szerekről és natúrkozmetikumokról. Elkötelezettségünk kimeríthetetlen, nem sajnáljuk a fáradtságot arra, hogy csak a leghitelesebb szakértői partnerek és valóban mentes, szigorúan ellenőrzött termékek legyenek a közösségünk szeme előtt.”

Segíts magadon – és másoknak is!

– Első pillanattól kezdve fontosnak tartottuk – hívja fel a figyelmet rá Herczeg Andrea -, hogy a hiteles, tényleg 360 fokban így élő és táplálkozó szakembereket hívjuk meg a csapatunkba. Csakis ők azok, akik a rendezvényeinken és minden csatornánkon első kézből megbízható segítséget tudnak adni az érintetteknek. A glutén-, a cukor- és tejmentességet Hevesi Tamás, Kiss Mona és Kovács Nikolett mindennapos gyakorlata jelenti, emellett a paleo táplálkozásban és a koplalás nélküli, tartós fogyásban Posta Reni áll az érdeklődők rendelkezésére, míg aki a vegán életmód mellett kötelezte el  magát, ők Huszár Zsuzsanna, Kutasi Kelly, Steiner Kristóf és Varga István tapasztalatára bátran rábízhatják magukat.”

– Engem 2012-ben diagnosztizáltak II-es típusú cukorbetegséggel és cöliákiával – fűzi hozzá Kiss Mona, speciális gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó. - Ez azt jelenti, hogy élethosszig tartó, szigorúan gluténmentes étrendet kell tartanom, és óvakodni kell még a glutén minimális szennyeződésétől is. Emellé párosult a tej-, a mogyoró- és egyéb allergiák, és nemrég pajzsmirigy alulműködés is. Akkor döntöttem el, hogy a korábban is vezetett blogomat átalakítom, és segítségére leszek a hozzám hasonló embereknek: ne legyenek elkeseredve, mert van élet ételallergiával is! Szakácskönyveket írtam, recepteket fejlesztek és egy mentes pékségben is dolgozom, ahol az érintettek mindent megtalálnak az alapvető táplálkozásukhoz. A sok, szűnni nem akaró panaszom miatt jelenleg a növényi táplálkozás előnyeit tesztelem.”

– Az inzulinrezisztencia, a II-es típusú cukorbetegség és a hozzá kapcsolódó betegségek Magyarországon minden ötödik nőt érintik, azonban sokszor évek telnek el mire diagnosztizálják a rendszerben - és a kezelés még csak ezután következik – mutat rá Huszár Zsuzsanna, vegán és cukormentes dietetikus. -  Nagyon fontos a cukoranyagcsere zavarainak kezelése, hiszen epigenetikusan is öröklődik: ez sajnos a diabéteszes gyerekek magas számában is megmutatkozik. Ezen a területen a prevenció óriási jelentőségű lehet, ez mindannyiunk felelőssége. Jómagam diabéteszesként és a Wand Company cukormentes termékeinek fejlesztőjeként a cukoranyagcsere betegségei mellett a mikrobiom szervezetünkre gyakorolt hatásával is foglalkozom, mely nemcsak az emésztőszervi betegségekért, de több táplálékallergiáért, illetve a depresszióért is felelős lehet.”

 – 2009-ben az inzulinrezisztencia és jelentős túlsúly döbbentett rá, hogy a diéták, az alacsony cukorfogyasztás (!) és a rendszeres sport ellenére valami nagyon nincs rendben nálam - foglalja össze Posta Reni, fogyókúrás tanácsadó, paleo gasztroblogger és író. – A belgyógyászom egy hónapra tejtermékmentes diétát javasolt, amit nem is értettem akkor, de ennek hatására a vércukorértékeim szépen javultak, a hasi zsírpárna pedig látványosan apadt le. 3 hónap alatt észrevétlenül, koplalás nélkül leolvadt rólam kb. 20 kiló. Laktóz- és gluténérzékenység is érint, így áttértem a paleo táplálkozásra, ami életem egyik legjobb döntése volt - 9 év távlatából is. Rendszeres laborleleteim kifogástalanok, a korábbi tápanyag- és vitaminhiányaim is az optimális szintre kerültek. A hozzám fordulókat változatos, kiegyensúlyozott, elsősorban hazai beszerzési forrásból készített étrendekkel, receptekkel segítem.”

Kovács Nikolett, a legeredményesebb magyar női motorversenyző fizikai teljesítményét az akkor még fel nem ismert ételérzékenysége jelentősen visszavetette. „5 éve derült ki nálam a glutén- és tejfehérje érzékenység, amióta ennek tudatában vagyok és ehhez mérten táplálkozom, minőségi javulás állt be az egész szervezetem egyensúlyában, komfortérzetében és teljesítőképességében. Immunrendszerem megerősödött, állóképességem látványosan javult. Az életmódváltás után 4 hónap alatt 10 kg olvadt le rólam, tömegem közel 20%-a. Azóta az asztmám is enyhült. Sportolóként, újságíróként, fotósként egyaránt sokat utazom, így a saját bőrömön tapasztalom azt is, milyen kihívásokkal kell szembenézni akkor, ha nem otthon étkezünk. Ezekkel a személyes tapasztalataimmal is örömmel segítem a Csak a Mentes rendezvényein a hozzám fordulókat.”

– Nem könnyű együtt élni a már kialakult allergiákkal, ahol az embernek nincs választási lehetősége és az akár súlyos egészségkárosító hatással is számolni kell. Azt gondolom, mindenképpen érdemes odafigyelnünk a szervezetünk jelzéseire, hogy még időben meg tudjuk állítani a számára nem előnyös folyamatokat. Az ételintolerancia könnyedén fordul át allergiába, akárcsak az én esetemben történt – figyelmeztet rá Kutasi Kelly, az év életmódtanácsadója, a Just Clear Fitbalance Award nyertese, aki súlyosan allergiás a búza-, a glutén-, a tej-, és a mesterséges színezéket, tartósítószert tartalmazó ételekre.Ezek a személyes okok vezették el többek között az egészségtudatos alternatívákat kínáló BioWorld by KELLYS biobolt megalapításáig. Egy ideje vegán táplálkozást folytat, azonban gyakran húsevőknek ad étkezési tanácsot - és elfogadó vegánként nem érvel a húsevés ellen.

Mentes alapanyagok – egyre könnyebb beszerezni

– Az elmúlt években sajnos tapasztaltuk, hogy sokan próbálnak ún. mentes termékeket előállítani vagy árusítani, de nem minden esetben felelnek meg a követelményeknek – hívja fel a figyelmet Köves Zoltán. – Az sem mindegy, hogyan tárolják, gyártják vagy szállítják ezeket az alapanyagokat, késztermékeket. Sok esetben megtévesztő a termék csomagolása, kommunikációja. A Csak a Mentes egyik fő törekvése az, hogy bemutassa a hazánkban kapható mentes, egészséges termékek legjavát. Kizárólag szigorúan ellenőrzött partnerekkel működünk együtt. Online csatornáinkon ezek a gyártók, forgalmazók mind megtalálhatók és folyamatosan monitorozzuk, bővítjük a listát.

Az érintettek számára hasznos info: április 13-14-én Csak a Mentes Tavaszi Vásár a Dürer Rendezvényközpontban.

Információ a rendezvényről itt.

(forrás: Store Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Az új szabályokat figyelembe véve változnak-e Önöknél az árak?

Kiadónk társoldalai