Főzz sört, üss olajat, újíts fel egy vízimalmot!

Vízimalmok restaurálása, olívaolaj-készítés megújítása, sörfőzés és borászat, sólepárlás és hajózás – tradicionális szakmák újragondolására, fiatalok érdeklődésének felkeltésére szólított fel a nemzetközi YouInHerit Interreg program, melynek koordinátori szerepét Budafok-Tétény Önkormányzata vállalta magára. A program most lezárult, de a munka ezzel nem ért véget: a hagyományos mesterségek megújítása örök feladat, a fiatalok kreatív energiáinak becsatornázása pedig ennek elengedhetetlen követelménye.

Örök probléma, hogy a fiatalok elfordulnak a hagyományos kézműves szakmáktól, nincs utánpótlás és kihal az a generáció, mely még ismerte ezeknek a mesterségeknek a szakmai fogásait. A YouInHerit programhoz csatlakozó európai városok és régiók elkötelezettek abban, hogy felkarolják ezeket a foglalkozásokat és újra vonzóvá tegyék a pályaválasztó fiatalok számára. Mazovia (Lengyelország) a sörkészítést, Piran (Szlovénia) a vízimalmok restaurálását és a sólepárlást, Velence (Olaszország) a hajózást, Vojdnan-Dignano (Horvátország) az olívaolaj-készítést, Budafok pedig a borászatot tartja olyan tradicionális szakmának, amelynek a megőrzéséért tenni kell.

A európai uniós Interreg YouInHerit program lezárására 2019. május 4-én került sor a budafoki Törley Múzeumban, ahol a program nemzetközi résztvevői beszámolhattak céljaikról, elért eredményeikről, a projekt legnagyobb kihívásairól, valamint a programhoz kapcsolódó jövőbeli terveikről. „Sikeres projektet zárunk most, hiszen nem csak, hogy be tudtunk vonni jó pár fiatalt a helyi értékek új élettel való megtöltésébe, de a belőlük verbuválódott munkacsoport a továbbiakban is segíti Budafok-Tétény, Budapest Bornegyede életét. Tagadhatatlan eredmény az is, hogy nagyon sok olyan szervezettel, céggel, oktatási intézménnyel kerültünk szoros munkakapcsolatba, akiknek a részvétele vagy a jótanácsai jelentősen segítik a munkánkat. Reményeim szerint 5 év múlva már mindenki tudni fogja mit tudnak a budafoki borászatok, pincészetek!” – mondta nyitóbeszédében Szepesfalvy Anna, Budafok-Tétény alpolgármestere. 

A hároméves program keretében a résztvevők, egyeztettek, kicserélték személyesen is tapasztalataikat, tréningeket és szakmai megbeszéléseket tartottak. A projekt eredményeként Budafokon sikerrel zárult tavaly októberben egy bormarketing ötletpályázat, valamint tervezik a Soós István Borászati Szakképző Iskolában a borturisztikai menedzserasszisztens képzés újraindítását.

Horvátország egy régiója olívaolaj brandet akar létrehozni és úgy tűnik, az érdeklődés megvan a helyi fiatalokban. “A fő célunk az volt, hogy felújítsunk egy műemléképületet a városban. Ez az épület lett aztán a fiatal olívaolaj-termelők képzési központja, melyben minden szükséges tudást díjmentes képzés keretében kapnak meg azok, akik ebben a szakmában képzelik el magukat” – mondta Andrea Manzin, a programhoz kapcsolódó Vojdnan-Dignano önkormányzatának munkatársa, aki szerint a program elérte célját: több mint 40 fiatal vett részt a tréningeken és 20 új olívaolaj-készítőt tudtak kiképezni - mivel egy kisvárosról beszélünk, ezek a számok meghaladták a várakozásaikat. Andrea szerint a képzések folytatódnak, mert láthatóan valóban gazdasági fejlődést jelent a régió számára ezen szakmák felélesztése. Olaszországban a Velencei Régió Turizmus Igazgatósága a hagyományos velencei hajózáshoz kötődő tradicionális mesterségek újragondolásának ötletével csatlakozott a YouInHerit programhoz.

„A cél az volt, hogy közel hozzuk a fiatalokhoz ezeket a foglalkozásokat, hiszen a hajózáshoz köthető foglalkozások ősi, de nagyon törékeny tudást hordoznak, hiszen teljes eltűnéssel fenyegetnek” – mondta Silvia Cavorso, a YouInHerithez csatlakozó szervezet munkatársa. „Az elmúlt három évben több száz fiatal csatlakozott hozzánk, volt lehetőségük megismerni a hajózás világát, tudatosítottuk bennük a szakma értékeit és azt, hogy miért kiemelkedően fontos az ő feladatuk a kulturális örökség megőrzésében.” Velencében egy „turizmus dizájner” képzésen 6 munkanélküli fiatal kezdett el olyan cégeknél dolgozni, ahol hajózáshoz kapcsolódó turizmussal foglalkoznak, illetve hagyományos mesterségeket űznek. Ezek a vállalatok megértették, hogy szükség van az innovációra és ezt a fiatalok hozhatják el nekik, növelve ezzel hozzáadott értéküket, vonzóvá téve a pályát más fiatalok előtt.

„A YouInHerit program legnagyobb eredménye egy olyan nemzeteken átívelő eszköztár kialakítása, melyhez innentől kezdve könnyen nyúlhatunk” – mondta beszédében Martina Gamboz, az olasz Marco Polo System projektmenedzsere. „Bár már több mint 20 éve foglalkozunk a régi szakmák megújításának fontosságával, a YouInHerit egy új erőt vitt ebbe a munkába, és ezzel a lendülettel továbbra is a szektor megmentésén fogunk fáradozni.”

Forrás: Turizmus Online


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.