Fürdőfejlesztések a dél-dunántúli régióban

A dél-dunántúli régió településeinek jelentős része a turizmust tekinti a megélhetés kulcsának, ezért a térségben számos jelentős gyógyturisztikai fejlesztés valósult meg a közelmúltban, és további beruházások is várhatók.

Buzsák községhez tartozik a Balatontól nem messze található csisztapusztai termálfürdő. A fürdő kénes, ásványi anyagban gazdag vize mozgásszervi és reumatikus panaszok enyhítésére kiváló. Buzsákon az elmúlt években kiépült a csatornahálózat, megépült a Buzsákot Csisztapusztával összekötő út. A termálfürdőben 70 millió forintot fordítottak egy új kút fúrására és vízkezelésre. 2004 őszén új üzemeltetője lett a fürdőnek. Mivel jelenleg szezonális jelleggel tart nyitva a fürdő, a cél, hogy egész évben nyitva tartson, a víz gyógyvízzé minősítése is folyamatban van. A Balaton dél-nyugati medencéjében fekszik Marcali, a 2003-ban megnyitott Városi Gyógyfürdő és szabadidőközpont hatalmas parkban található. Egyelőre szintén szezonális jelleggel működik, de ebben az évben kezdik meg egy újabb termálkút fúrását és a fedett fürdő kiépítését. A fürdőben versenysportmedence, termál- és gyógymedence, gyermekpancsoló várja az idelátogatókat. Gyógyvize segít reumatikus, idegrendszeri és nőgyógyászati panaszok kezelésében. Az aktív pihenés kedvelőit négy teniszpálya, röplabda- és kosárpálya várja. Négy szálloda és számos magánszállás található a városban, a tervek szerint idén nyáron megkezdődik egy kétszáz fős gyógyszálló építése is.

Az igali gyógyfürdő

Igalban is az 1940-es években indult olajfúrások során tört felszínre a termálvíz. Az 1960-as években megépült fürdő 2001 óta gyógyfürdőként üzemel, köré üdülőövezet épült ki. A magas hőmérsékletű, jódos víz mozgásszervi, ízületi panaszok gyógyítására kiváló, és jótékony hatással van az urológiai panaszokra, daganatok, gyulladások kezelésére, ivókúraként gyomorbántalmakra, anyagcserezavarok megszüntetésére ajánlott. A látogatók tangentor, gyógytorna, súlyfürdő mellett rengeteg sportolási lehetőség közül választhatnak.

Wellnessközpont Nagyatádon

Nagyatádon 1906 óta működik a gyógyfürdő. Az elmúlt években nem csak a gyógyfürdő bővült, korszerűsödött, a létesítményen kívül felépült egy különálló termálvizű strandfürdő wellness- és szabadidőközponttal. A városközpont rehabilitációjához a közelmúltban nyert uniós támogatást a település. A terek, parkok, utcák mellett a gyógyfürdő századelőt idéző homlokzata is megújulhat. A fürdőben idén is tovább szépülnek, komfortosabbá válnak a fürdővendégek által igénybevett helyiségek. Előreláthatóan szintén ebben az évben kezdődik meg egy fedett uszoda építése. A munkálatok várhatóan 2006 nyarára fejeződnek be.

Kaposvártól Nagybajomig

A somogyi megyeszékhelyen, Kaposváron 1966 óta működik a parkosított területen fekvő Városi Fürdő. Alkáli-kloridos vize elsősorban mozgásszervi panaszokra kiváló. A strandon az úszás mellett szárazföldi sportok közül is válogathatunk. Egy kimerítő tenisz- vagy focimeccs után masszázzsal lazíthatjuk el izmainkat. A kaposvári fürdőben élményfürdő épül jövőre. Nagybajomban 2001-ben indult el a termálprogram, a közel egymilliárd forintos beruházás eredményeként tavaly augusztusban nyílt meg a település második termálfürdője, ahol a fürdőzés mellett színvonalas wellness-szolgáltatásokkal várják a vendégeket. A szálláskínálat is minden igényt kielégítő: kastélyszálló, villapark épült, emellett a falusi vendéglátók kínálatából is választhatunk. 2006-ra elkészül a gyógyászati centrum.

Barcstól Babócsáig

A csokonyavisontai víz kémiai összetétele országos viszonylatban is a legjobbak közé tartozik, a gyengén jódos, kénes vizet 1943-ban fedezték fel, olajipari kutatások során. Ma két fedett és több kültéri medence, élményfürdő várja a látogatókat, a gyerekek örömére óriáscsúszda is épült. Babócsa fürdője gyönyörű természeti környezetben található. Gyógyvize gerincbántalmak, gerincoszlop-deformáció, ízületi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas. Barcs termálfürdőjében már megindultak a munkálatok, a cél egy rekreációs termálközpont felépítése. Tavaly a fürdő nem nyitotta meg kapuit, idén májusra várhatóan a kültéri medencéket már használhatják a látogatók, megépülnek még a kültéri sportpályák és a rekreációs központ, későbbiekben fedett uszoda és a termálközpont építését, apartmanok, szállodák és kemping létrehozását tervezik.

Felújítják Tolna gyógyfürdőit

Tolna megyének két jelentős gyógyfürdője is van: a Dombóvártól négy kilométerre található Gunarason, illetve Tamásiban. Gunaras gyógyfürdője nyolchektáros parkos területen, egész évben várja látogatóit. 55 fokos gyógyvizét alkalmazzák légzőszervi, szív- és érrendszeri, mozgásszervi, bőrgyógyászati, fogínybetegségeknél. A fürdő szabadtéri részén strand, gyógymedence, gyermekpancsoló, óriáscsúszda található. A 2004-ben kezdődött felújítások során megújult a gyógyászati részleg, új élménymedence épült, idén készül el a medencéket a gyógyfürdővel összekötő nyaktag. A fürdő szolgáltatásait több sportpálya és csónakázótó egészíti ki. Tamási a Balatontól 38 kilométerre fekszik, termálfürdőjét és a mellette található kempinget gyönyörű táj övezi. Az ízületi, gerinc- vagy csípőfájdalmaktól szenvedők az 52 fokos ülőpados medencében gyógyulhatnak, az úszni vágyók a sport- és a strandmedence közül választhatnak. Hamarosan elindul a fürdő felújítása, a hároméves építkezés összköltsége tizenegymilliárd forint.

Pezsgő fürdőélet Baranyában

Baranya megye legnagyobb fürdője Harkányban található. A horvát határhoz közeli településen 1820 körül indult el a fürdő építése, de gyógyvizét már a törökök is ismerték. Az egész évben nyitva tartó fürdő élményfürdővel, gyógymedencével, szaunával és jakuzzival ismert és kedvelt üdülőhely. A fürdő néhány éve teljesen megújult, szolgáltatásainak köre jelentősen bővült. Sellye gyógyfürdője két medencével, csónakázózóval, sportpályákkal felszerelt, nyáron is üzemel. 1997-ben minősítették gyógyvízzé a Szigetváron feltárt hévizet. Februárban volt az újjáépülő fürdő alapkőletétele, várhatóan három ütemben 200 millió forintos pályázaton nyert összegből és banki hitelekből szépül meg az intézmény. A belső, kiúszó és termálmedence októberre fejeződik be. Tervezik egy gyógyszálló megépítését is.

Szénsavas forrás a Mecsekben

Néhány éve adták át a teljesen megújult sikondai fürdőt, amelynek vizét hazánkban egyedülálló módon szénsavtartalmú meleg forrás táplálja. Az alkalikus, gyengén radioaktív, lítiumtartalmú hévíz megszünteti a gyomor- és bélpanaszokat, kitűnő az ízületi bántalmak, a bőrbetegségek és nőgyógyászati megbetegedések kezelésére. A szabadtéri, termálvizű 25-27 fokos élményfürdőhöz koktélbár, napozókert és nyitott sportmedence kapcsolódik. A fedett medencében élményelemek kényeztetik a vendégeket, emellett pezsgőfürdő, szauna, infraszauna és gőzfürdő várja őket Sikondán.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.