hirdetés

Fürdünk a jóban

Látványos turistaszámnövekedés, az olaszok már külön járatokat is indítanak a budapesti adventi vásárokra, minden eddiginél jobb számok a fővárosi fürdők területén – három elégedett turisztikai szakember beszámolója 2015-ről a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda emeletén, január 7-én, embert próbáló hőségben.

hirdetés

Teljes rejtély, hogy miért csak a program előtti nap délutánján küldik ki a meghívót a sajtó képviselőinek, de végülis a lényeg, hogy csupa jót hallhattunk a tavalyi évet elemző, és legfőképp az utolsó negyedév eredményeit bemutató tájékoztató alkalmával.

Ahol Dr. Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár az előzetes adatok alapján többek közt elmondta, az év utolsó hónapjában 5 százalékkal több vendéget regisztráltak a fővárosi szálláshelyeken. A vendégéjszakák száma 2015-ben várhatóan 25 millió felett lesz, ami 350 milliárd forint árbevételt eredményez és ez 10 milliós turista létszámot jelent. Ennek eredményeképp kijelentheti: a mögöttünk hagyott év ismét rekordévként jelenik majd meg a turizmus nagykönyvében.

A Budapesti Fesztiválközpont vezetője, Bán Teodóra ehhez hozzátette, a Budapest Kártya és a BWI Card előzetes adatai azt jelzik, átlagosan 3-5 éjszakát töltenek fövárosunkban a határon kívül érkezettek, és Olaszországban például annyira ismert és keresett télen Budapest, hogy az itteni adventi vásárok szerepelnek az itáliai utazási irodák programkínálatában, ahová az olaszokat külön napi repülőjáratokkal érkeztetik.

Szőke László, a budapesti gyógyfürdők társaságának vezérigazgatója számokkal mutatta be, mennyire sikeres volt számukra az idei év. Míg 2014-ben 3,4 millió fürdőző vendégük volt, tavaly majd’ elérték a 4 milliós álomhatárt (3,9 millióan váltottak jegyet valamelyik gyógy-vagy strandfürdő területére Budapesten). Igaz, jegyezte meg a szakember, még sehol nem vagyunk egy régebbi, 1980-ban mért adathoz képest, amikor 7 millió hazánkfia és külföldi merült el a hűsítő habokban a főváros területén. Bár akkoriban 18 egységgel büszkélkedhetett a cég, jelenleg 12 egységük várja a fürdeni vágyókat.Ma a külföldiek körében legnépszerűbb a Széchenyi, és például egyetlen napon, december 30-án, 14 ezren váltottak jegyet a budapesti, nyitva tartó fürdők pénztárainál.

Folyamatosan tartó vagy befejezett fejlesztésekről is beszámolt zárásként a vezérigazgató, a Rudas és a Dandár fürdőben befejezték a fejlesztési munkákat, a Paskál és a Palatinus átalakítása még tart, akárcsak a Széchenyi gépészeti korszerűsítése – ezen munkálatok vége 2016 során várható.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai