hirdetés
hirdetés

Lefutottuk az Air Canada Rouge gépét

Futni jó. Nem csak akkor, ha az embert felbőszült karhatalmisták kergetik, hanem amikor versenyt szerveznek egy rendhagyó helyszínen. A rendet hagyja a Ferihegy ún. 1-es pályája immár 6. alkalommal, szeptember első szombatján azzal, hogy lezárják a forgalom elől és megrendezik rajta és gurulóútjain a BUD Runway Run-t. Szerkesztőségünk — ezúttal legacéltestűbb párosa révén — a Budapest Airport jóvoltából, szeptember 1-én ismét rajthoz állt 10 kilométeren.

hirdetés

Tehát: ahogy megannyi más gép, az Air Canada B767-ese is a verseny közben üzemelő párhuzamos, 13L-31R pályán készült pontot tenni útja végére, de az összes közül legkecsesebben (ez itt nem reklám!) szállt le a mérsékeltnél némiképp erősebb pályairányú szélben. Amilyen jót tesz leszálláskor a pálya szinte hossztengelyében fújó szél egy bizonyos sebességig, annál inkább kihívás egy bizonyos sebesség fölött a mezőnynek. Meg kellett küzdeni a szembeszeles szakasszal a 13 jobbon, de annál kellemesebb volt, amikor a fordulópontál ugyanez a délkeleti áramlás már hátba kapott minket. A 10 kilométeres mezőnynek kétszer is jó volt; és ugyanennyiszer szembeszeles. És általában párás: 30 fölötti hőmérséklet mellett lógott az aznapi zivatar lába a levegőben. Ilyen bagatellek nyilván nem tántorították el azt a kicsivel több mint ezer embert — aprókat, felnőtteket, kerekes székeseket -, hogy megmérkőzzenek a (gyerkőcöknek) 1,5, 5 és 10 kilométeres távokkal.

A Runway Run nem csak valami öncélú örömködés a szombat délelőtt műszakot teljesítő pilóták és légiforgalmisták bánatára, hanem jótékonysági futóverseny is. A résztvevők a befizetett nevezési díjjal egyrészt a magyar SUHANJ! alapítvány programjait, másrészt a brit Anthony Nolan alapítvány gyermekek csontvelő-átültetési műtétjeit támogatják. A verseny fő szponzorai az idei évben az Airbus Industries, a Qatar Airways, a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló cég, a Mercedes Benz Magyarország és az anna.aero légiközlekedési szakportál voltak. A szervezés dicséretet érdemel, a lebonyolítás zökkenőmentes volt.

fotó: bud.hu

A Runway Run távjainak a főszponzorok futóin kívül egyebek mellett olyan rangos légiközlekedési cégek csapatai vágtak neki, mint amilyen a Wizz Air, a Celebi Ground Handling, a Malév Ground Handling, a HungaroControl, az ír Air Lingus (a tavalyi csapatgyőztes), a svájci Swiss, az Emirates, a Lufthansa Technik Budapest, a lengyel LOT légitársaság vagy a Heinemann Duty Free. Külön csapattal indultak az ORFK és a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság, a Katasztrófavédelem és más repülőtéri hatóságok munkatársai is. 

A gyerekek nagyon komolyan vették a másfél kilométeres távot. A hangulatot fokozó MC el is ámult az első befutó idején. A szervezők az ifjúságot a futam előtt életnagyságú mesefigurákkal igyekeztek hangulatba hozni: a hebrencs tengeri szivacs Spongya Bob és Dóra, a felfedező szórakoztatták a nagyérdeműt.

Bob és Dóra, fotó: Kottász Adél

„Óriási öröm és megtiszteltetés a számunkra, hogy a Budapest Airport lehet a házigazdája ennek az egész földrészen egyedülálló légiközlekedési- és sporteseménynek, büszkék vagyunk arra, hogy népes csapattal vannak jelen olyan jelentős légikikötők is, mint az athéni, a düsseldorfi és a hamburgi is” - mondta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, aki miután lefutotta a távot, a pálya széléről öntött további lelket sporttársaiba, akik közt természetes, hogy ott futott a maratonista Kam Jandu kereskedelmi igazgató.

 

A győztesek listája by BUD

(forrás: Budapest Airport / TurizmusOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai