Gasztrohely kalauz a Magyar Konyha mellékleteként

Úgy nevezik most megjelent kiadványukat a Magyar Konyhások: 333 hely ínyenceknek, de így azért ez nem feltétlenül igaz, hiszen nemcsak tophelyek, hanem nagyon is elérhető áron dolgozó evő- és ivópontok, éttermek, kocsmák, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyek szerepelnek a 7. éve megjelenő kalauzban.

A kiadvány megjelenése alkalmából a főszerkesztő, Vinkó József néhány számmal, adattal is bombázta a meghívottakat: 43 éves az alapmagazin, a Magyar Konyha, amelynek nyári, dupla száma immár 7. éve ezzel az értékes gasztrokiadvánnyal megspékelve kerül az olvasókhoz.

Értékről, búcsúról, köszöntésről

Közben azt is elmondta, lapjuk fennállása óta 63 (!) gasztrokiadvány szűnt meg (köztük olyan értékes, egészen kiváló magazinok, mint a Jamie, a Gusto vagy a Stahl magazin), és Vinkó hangsúlyozta azt alapigazságot, ami a lapkészítők előtt nyilvánvaló: a printben elveszett olvasó nem jelenik meg másik magazin olvasótáboránál automatikusan.

Egyben elmondta, lapjuk gyakorlatilag "népfront jelleget" öltött, azaz olyan missziót teljesít, amely egyedülálló a hazai gasztropiacon, hiszen a kiadvány ezentúl gasztrokultúrális magazinként jelenik meg, azaz irodalmi értékeket is közvetít.

Vinkó tíz éve vette meg a Magyar Konyhát, azóta irányítja csapatával, és abban az időben, amikor belépett a gasztrolapok piacára, épp a gasztroforradalom tombolt a világban - ahogy idehaza is -, mára azonban ez egy kellemes életérzéssé, egy vállalható jellé és példaképpé csitult.

Életérzésről, Káli-medencéről, régiók felzárkózásáról

Majd a lap - és a gasztrokülönszám - szerkesztőbizottságának elnöke, Lévai Anikó vette át a szót, aki elmondta, az elején 170 jó helyet találtak a Balaton körül, Vinkó viszont szerette volna, hogy kétszáz legyen, mert az olyan kerek és jól mutató szám. Később ez felkúszott 400 helyre, idén viszont elköszöntek pár gasztroponttól, belevettek a kiadványba viszont 50 másikat, így alakult idén a lista 333-ra.

Tőle hallhattuk, hogy a balatoni gasztronómia egy életérzés, amelyet nosztalgikus emlékek öveznek (egykori lángosos, palacsintázós, halas, kukoricás helyek emlékeivel), és az elnökasszony kifejtette, örül, hogy a Balatonnál ezek az idő elmúltak, és ma már sikk a Balatonnál egy jó gasztrohelyet működtetni, vagy jó alapanyagokat termelni. Régen, ha azt hallottuk, hogy jó étterem a Balatonnál, mindenkinek elsőre a Káli-medence, jó esetben még maximum Balatonfüred ugrott be, mára, tette hozzá Lévai Anikó, régiók egész sora sorakozott fel e két fontos Balaton melléki terület mellé.

A kiadvány, hangzott még el, 25 ezer példányban készült el, és egész nyáron terjesztik majd - nemcsak a Magyar Konyha mellé csomagolva, hanem más úton-módon is, hogy minél több helyen eljusson a Balaton környékére érkezőkhöz.

 


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.